Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

04.05.2017

Kuvassa: Rajaleidjan asiantuntijoita ja emäntäni Margit Rammo Viron Euroguidance-keskuksesta etualalla.

E-oppimassa e-Estoniassa

Tarja Juurakko-Koskinen Suomen Euroguidance-keskuksesta oli Virossa tutustumassa ja benchmarkkaamassa ohjausta ja Euroguidance-toimintaa huhtikuussa. Erityisesti vierailulla keskityttiin digitalisaation tarjoamiin mahdollisuuksiin ohjauksessa ja neuvonnassa.

Viro digitalisaation kärjessä

Viro on tehnyt suuren digiharppauksen viimeisten vuosien aikana ja mennyt Suomen ohi digitalisaatiossa. e-Estoniannäyttelytiloissa projektipäällikkö Inderk Õnnik esitteli kaikille Viron kansalaisille pakollista digitaalista henkilökorttia. Kortilla voi halutessaan jakaa terveystiedot, todistaa oman henkilöllisyytensä, allekirjoittaa, äänestää ja ostaa matkalippuja. Kortti korvaa ajokortin sekä eri kauppaketjujen jäsenyyskortit ja sen sillä voi muutaman vuoden päästä hyväksyä myös oman veroilmoituksen. Henkilö voi itse reaaliajassa seurata, kuka on tarkastellut tai käyttänyt hänen digitaalisia tietoja ja mihin tarkoitukseen. Viron visioissa kansalaisten ja viranomaisten kasvokkaista kohtaamista tarvitaan ainoastaan avioliiton solmimisessa, avioerossa ja talon myymisessä.

Myös yrityksen perustaminen käy digitaalisesti muutamassa tunnissa ja Viro aikookin olla maa, jossa perustetaan eniten yrityksiä maailmassa. Lähtökohtaisesti yritysten ei tarvitse maksaa veroja Viroon. Se on edessä vasta, kun yritys käy kauppaa heidän maaperällään. Õnnik onkin visioinut maansa presidentin Kersti Kaljulaidin kanssa, miten muutaman vuosikymmenen kuluttua Virossa kenenkään ei enää tarvitse maksaa veroja, sillä ulkomaalaiset yritykset maksavat yhteiskunnan kulut.

Koodausta ja virtuaaliohjausta

Viro on kohisten noussut kohti maailman kärkeä oppimistuloksia mittaavissa kansainvälisissä Pisa-vertailuissa. Kaikille lapsille opetetaan ohjelmointia ja koodausta ja turvataan kansalaisten digitaidot. Jopa 85% kouluista käyttää e-koulua ja ICT-kurssien suosio on taattu.

Ohjauksen avuksi avattiin Virossa 10.4.2017 valtakunnallinen chat, jossa voi kysyä kaikkea uranvalintaan, työnhakuun ja oppimisen erityiskysymyksiin liittyen. Chatissa päivystää kaksi ohjaajaa sekä yksi erityisopetuksen kysymyksiin perehtynyt asiantuntija virolaisista ohjauskeskuksista, Rajaleidja:sta. Niissä työskentelee yli 200 uraohjauksen ja erityisopetukseen asiantuntijaa (esim. psykologit, puheterapeutit, kuraattorit) rinta rinnan. Suomalaisten Ohjaamoiden idea matalan kynnyksen monialaisista palveluista kiinnosti kovasti virolaisia kollegoita samoin kuin Kohtaamo-hankkeen tavoite yhden luukun digitaalisista palveluista. Vastaava palvelukonsepti on luonnollisesti tekeillä myös e-Estoniassa.

Viro ja e-aika

Miksi Viro sitten on siirtynyt tehokkaasti ”e-aikaan”? Viro on asukkaidensa mielestä verrattain suuri maa, jossa palvelujen saatavuuden takaaminen jokaiseen maankolkkaan henkilökohtaisina palveluina ei onnistu. Lisäksi palveluiden ja hallinnon lisääminen on kallista ja aikaa vievää. Virossa tavoitteena on siten toteuttaa kaikki valtiolliset ja kunnalliset palvelut tasa-arvoisesti, kustannustehokkaasti, helppokäyttöisesti ja turvallisesti. Õnnikin mukaan hakkeroituminen digitaaliseen henkilötietojärjestelmään kestää 10 vuotta. Siksi henkilökortit uusitaan viiden vuoden välein, jolloin hakkerointi on käytännössä mahdotonta.

Mitä Virosta tarttui mukaan?

Tarjalle innostavin matkatuliainen oli virolaisten usko digitalisaatioon ja siihen, että sen avulla maasta tulee monella tavalla yksi maailman moderneimmista ja rikkaimmista valtioista. Kun digitalisaatio ulotetaan systemaattisesti kaikkiin elämän osa-alueisiin, kansalaiset ovat tasa-arvoisia palvelujen saatavuudessa sekä niiden hyödyntämisessä omassa elämässään. Virolaisten yhdessä tekemisen meininkiä ei voi kuin kadehtia!

Viro on EU-puheenjohtaja vuoden 2017 jälkimmäisellä puoliskolla. Silloin maassa järjestetään useita konferensseja, joiden keskeinen teema on e-innovointi. Syyskuun lopussa pidetään Tallinnassa eurooppalainen e-ohjauksen konferenssi, jonka järjestelyistä vastaa Margit Rammo Viron Euroguidance-keskuksesta.

Teksti ja kuva: Tarja Juurakko-Koskinen, Opetushallitus/Euroguidance