Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

11.09.2017

Erasmus+ 30 vuotta -syntymäpäiväseminaarissa juhlittiin ohjelman menestystarinaa Suomessa

Kuvassa opetusneuvos Mikko Nupponen, apulaisjohtaja Luca Perego, opetusneuvos Irmeli Karhio ja opetusneuvos Mika Saarinen.

Jo neljännesmiljoona suomalaista on osallistunut tänä vuonna 30-vuotisjuhlia viettävään Erasmus-ohjelmaan. Opetushallitus järjesti Erasmukselle suomalaiset syntymäpäiväjuhlat Helsingin Messukeskuksen Talvipuutarhassa.

Tilaisuudessa puhunut Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen onnitteli Erasmus-ohjelmaa menestyksestä ja totesi, että Erasmuksen suomalaisille tuoma lisäarvo on kiistaton. Heinonen korosti kansainvälisyyden roolia Suomelle tärkeän vientiteollisuuden menestystekijänä ja kansainvälisen kokemuksen merkitystä oman kulttuurin parhaiden puolien ymmärtämisessä.

Juhlaseminaarissa paikalla olleet noin 250 Erasmus- ja Erasmus+ -osallistujaa ovat juuri niitä henkilöitä, jotka ovat tehneet ohjelman onnistumisen mahdolliseksi. Seminaariesityksissä kuultiin Erasmus-tarinoita vuosien varrelta. Näissä kokemustarinoissa havainnollistui se, miten kansainvälinen ympäristö mahdollistaa monille opiskelun lisäksi kasvamisen henkilökohtaiseen vastuunottoon ja usein myös elämänmuutokseen. Siksi on erittäin tärkeää, että kansainvälisyys kuuluu kaikille nuorille koulutus- ja perhetaustasta riippumatta. Tähän Erasmus-ohjelman uudistuminen ohjelmakaudelle 2014-2020 antoi aiempaa paremmat mahdollisuudet, kun ohjelma laajeni kattamaan kaikki koulutusasteet.

Euroopan komission terveiset toi apulaisjohtaja Luca Perego, joka totesi, että Erasmus-ohjelmaan osallistuneiden määrä on koko Euroopassa kasvanut huimasti sitten vuoden 1987, jolloin ohjelma käynnistyi. Erasmus on Peregon mukaan vaikuttanut merkittävästi yhteisen eurooppalaisen identiteetin muodostumiseen sekä nuorten osallisuuteen ja sosiaalisten taitojen kehittymiseen.

Opetusneuvos Mikko Nupponen Opetushallituksesta sanoi, että EU-ohjelmat ovat sopineet hyvin suomalaiseen koulutus- ja nuorisopolitiikkaan, ja niiden myötä kansainvälisyys on Suomessa arkipäiväistynyt. Jo 24 prosenttia korkeakouluopiskelijoista ja 14 prosenttia ammatillisista opiskelijoista käy opintojen aikana vaihdossa, ja lisäksi 40 prosenttia peruskoululaisista osallistuu koulussaan kansainvälisiin hankkeisiin.

Erasmus on 30-vuotisen taipaleensa aikana tuonut kansainvälisyyden yhä useamman suomalaisen ulottuville ja helpottanut maailmalle lähtemistä. Ei kansainvälistyminen ole Erasmuksenkaan avulla toki aina sujunut mutkattomasti, mutta kuten Mikko Nupponen Erasmuksen kiteytti: ”Ei se ole täydellinen, se on rosoinen, mutta se on elämänmakuinen.”

(4.9.2017/AK)