Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

01.12.2016

Kansainvälisyyden tasa-arvo toteutuu ammatillisessa koulutuksessa vaihtelevasti

Seminaaritila oli koristeltu katosta ripustetuilla poutapilvillä.

Ammatillisen koulutuksen kansainvälisyyspäivillä Ikaalisissa 22.-23.11. pohdittiin muun muassa kansainvälistymismahdollisuuksien tasa-arvoa ja työelämän osaamistarpeita. Päivät kokosivat yhteisiin keskusteluihin 120 kansainvälisten asioiden koordinaattoria ja kansainvälistymisen parissa toimivaa henkilöä oppilaitoksista eri puolilta Suomea.

Opetusneuvos Tarja Riihimäki sanoi että opetussuunnitelman perusteet ovat keskeinen työkalu oppilaitosten kansainvälisyydessä. Kansainvälinen toiminta on myös ammatillisessa koulutuksessa välttämätöntä, sillä työelämässä on huomattu kansainvälisten osaajien tarve. Jo noin 30 prosenttia yrityksistä pitää kv-osaamista tärkeänä kriteerinä henkilöstöä rekrytoitaessa. Petri Leminen AMKE:sta totesi, että tärkeitä kansainvälisyyden hyötyjä ovat myös avarakatseisuus ja vuorovaikutus.

Opiskelijoiden kansainvälistymismahdollisuudet toteutuvat kuitenkin vielä vaihtelevasti, kertoi Sakki ry:n puheenjohtaja Jasmina Khabbal. Osassa oppilaitoksia kansainvälisyys on jo arkipäivää, kun muissa vielä opetellaan mitä kv-toiminta voisi olla. Khabbal korosti sitä, että opiskelijoiden arjessa kansainvälisyys on kuitenkin jo läsnä muun muassa internetin ja pelien kautta. Hanna Isoranta CIMOsta nosti esiin sen, että kv-tasa-arvon esteiden poistamiseen oppilaitoksissa tulisi kiinnittää huomiota, olivatpa esteet mitä tahansa. Paneelikeskustelussa kuultiin upeita tapoja osallistaa koko oppilaitos heikommassa asemassa olevien opiskelijoiden kannustamiseen ja heidän sparraamiseensa kansainvälisyydessä.

Päivien key note speaker Bruce Oreck tarjosi inspiroivalla puheenvuorollaan osallistujille uusia eväitä pohtia sitä, miten suomalainen ammatillinen koulutus saadaan entistä paremmin näkymään maailmalla. Oreck nosti esiin sen, että Suomen pitää määritellä itse oma kansainvälisyystarinansa, jotta siitä voi kertoa Suomen ulkopuolella.

Katso myös:

Jasmina Khabbal Sakki ry:stä pohtii videohaastattelussa sitä miten kv-tasa-arvo toteutuu oppilaitoksissa

(1.12.2016/AK)