Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

09.11.2015

Kuva: Jaana Mutanen

Nordic Chinese Career Night ensimmäistä kertaa Kiinassa

Venäjällä toimivan Suomen Venäjä-Klubin kuutisen vuotta sitten käynnistämä tapahtumakonsepti näki päivänvalon Kiinassa kun pohjoismaiset opiskelijat, harjoittelijat, pohjoismaisten korkeakoulujen kiinalaiset alumnit ja yritykset tuotiin yhteen Shangaissa.

Nordic Chinese Career Night järjestettiin Fudanin yliopiston Pohjoismaisessa keskuksessa (Nordic Centre) lokakuun lopussa. Tilaisuus oli CIMOn ja Aalto-yliopiston Kansainvälisten markkinoiden tutkimuskeskuksen (CEMAT) koordinoiman, Pohjoismaiden ministerineuvoston rahoittaman hankkeen, yhteinen ponnistus.

Paikalle saapui yli satapäinen osanottajajoukko. Tulijoita olisi ollut enemmänkin, kolmannes halukkaista ei edes mahtunut mukaan. Opiskelijoita tuli myös Shanghain ulkopuolelta, kaukaisimmat 14 tunnin junamatkan päästä Etelä-Kiinan Guangzhousta.

Näin työllistyt ja työskentelet Kiinassa

Sofia Lähdeniemi CIMOsta piti esityksen Piilotettu osaaminen -selvityksestä. Sen keskeinen tulos on laajennettu näkemys kansainvälisestä osaamisesta, jossa kielitaidon, suvaitsevaisuuden ja kulttuurien välisen kompetenssin rinnalle nousivat tärkeinä ominaisuuksina uteliaisuus, tuottavuus ja sitkeys, joita tulevaisuuden työelämässä tarvitaan.

Piia Heliste Aalto-yliopistosta veti pohjoismaisten työnantajien paneelikeskustelun, jossa yritysten edustajat kertoivat, mitä työllistyminen ja bisneksen tekeminen Kiinassa vaatii. Panelistit antoivat opiskelijoille hyödyllisiä vinkkejä verkostoitumiseen, työpaikan hankintaan ja työskentelyyn Kiinassa.

Mukana olivat Grow HR:n toimitususjohtaja ja perustaja Mette Leger, Koneen Talent Acquisition Manager Janelle Xu, Blue Airin Business Development Manager Helena Svensson sekä oman startup-yrityksen (eGISS) Kiinaan perustanut Alexander Petersen.

”Kiinassa kaikki on mahdollista, mutta kilpailu on kovaa”

”Työnhaussa on oltava tavoitteellinen ja sinnikäs”, kertoivat panelistit. Kiinassa on välttämätöntä luoda ja ylläpitää työelämään liittyvää suhdeverkostoa, johon kuuluu myös itseä korkeammassa asemassa olevia henkilöitä. Oikeanlainen asenne (drive) ja intohimo (passion) ovat tärkeitä lähtökohtia työllistymiselle. Erityisesti pohjoismaiset yritykset arvostavat posiitiivista can-do -asennetta.

Yrityksillä oli tilaisuudessa mahdollisuus markkinoida itseään työpaikkana. Koneen Kiinan toimintojen varatoimitusjohtaja Emma Falck esitteli paitsi Koneen toimintaa Kiinassa myös Koneen kansainvälistä harjoittelu-ohjelmaa korkeakouluopiskelijoille ja vastavalmistuneille. ”Kiinassa ei ole helppo löytää osaavaa ja sitoutunutta henkilökuntaa, tilaisuus oli meille erittäin hyödyllinen potentiaalisena rekrytointikanavana”, kertoi Falck.

Tilaisuus päättyi vapaamuotoiseen seurusteluun, jonka aikana opiskelijoilla ja yritysten edustajilla oli mahdollisuus verkostoitua keskenään. Kuva: Lu Wei

”Tärkein oivallus koski suhteiden merkitystä”

Opiskelijat saivat paljon hyödyllisiä neuvoja tilaisuudesta.

”Tärkein oivallus koski suhteiden merkitystä ja sitä kuinka itse pitää olla aloitteellinen niiden luomisessa. Kiinalainen elämäntapa on hyvin työkeskeistä: kymmentuntiset työpäivät kuutena päivänä viikossa eivät jätä paljoa aikaa elämälle työpaikan ulkopuolella. Tästä syystä kiinalaiset eivät tee selkeää jakoa työpartnereiden ja vapaa-ajan ystävien välillä. Yleensä tieto työmahdollisuuksista kulkee vain hyvien ystävien välillä. Mitä vaikutusvaltaisempia ystäviä sinulla on, sitä enemmän sinulla on mahdollisuuksia myös työelämässä. Siksi onkin ensiarvoisen tärkeää kohdata rohkeasti itseään vanhempia ihmisiä, osallistua tapahtumiin ja lisätä oma esimies Facebook-kaveriksi”, Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelija Henri Särkisilta kertoi.

”Mieleeni jäi verkostoitumisen tärkeys ja juuri se, että on oltava valmis menemään oman mukavuusalueensa ulkopuolelle ja seurustelemaan itseään hieman korkeammassa asemassa olevien kanssa. Tärkeää oli myös mielestäni kuulla, että itseään täytyy arvostaa eikä välttämättä hyväksyä aina jokaista työtarjousta vain siksi, että sellaisen saa. Pitää luottaa omaan osaamiseensa ja olla myös valmis tuomaan se esille. Hyvä on myös muistaa, että taidot eivät ole kaikki kaikessa vaan myös omalla persoonallisuudella ja muiden huomioimisella voi päästä pitkälle työelämässä.” tiivisti opiskelija Maria Tervonen Turun yliopistosta tilaisuuden antia.

Noudattamalla näitä periaatteita Kiinassa tarjolle voi tulla myös työpaikka, jota ei edes alun perin ollut olemassa, muistuttivat työnantajat.

Yritysten vinkit opiskelijoille

  • Menestyäkseen Kiinassa on oltava nopea ja rohkea.
  • Osoita kiinnostuksesi kiinalaisuutta kohtaan.
  • Mene epämukavuusalueellesi, haasta itsesi.
  • Ole rohkea, avoin ja joustava.
  • Verkostoituminen on ensiarvoisen tärkeää: aloita keskustelu, osoita halusi tutustua ihmisiin, kuuntele.
  • Ole tavoitteellinen, mutta nöyrä.
  • Kiinassa päätöksiä tehdään nopeasti koska kilpailua on paljon.
  • Työpaikalla pohjoismaalaiset ovat ”tiimikansaa”, kiinalaiset toimivat yksilöinä.
  • ”Uskokaa tai älkää, mutta Kiinassa monet vaikeudet ovat loppujen lopuksi voitettavissa.”

Lue lisää

Venäjällä oikea asenne avaa ovia (Vaihdosta duuniin -tapahtuman uutinen 2.4.2015)

CIMO Kiinassa

(9.11.2015 / Teksti: Jaana Mutanen ja Sofia Lähdeniemi)