Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

13.12.2017

Oulun torilla juhlittiin näyttävästi ammatillista osaamista


Noin 5000 ihmistä kokoontui Oulun torille joulukuun alussa Euroopan ammattitaitoviikon sateenvarjon alla järjestettyyn Amis Osaa -tapahtumaan, jonka suojelijana toimi Mika Tammilehto Opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Tapahtuma oli kuuden Oulun seudulla toimivan ammatillisen oppilaitoksen yhteinen ponnistus ja sitä seurattiin myös internetin välityksellä ympäri maailmaa. ”Halusimme tällä tapahtumalla tuoda ammatillista koulutusta esiin positiivisen yhdessä tekemisen kautta ja samalla muistuttaa ammatillisen koulutuksen ja ammattitaidon merkityksestä muuttuvassa maailmassa”, projektipäällikkö Merja Paloniemi toteaa.

Kaikki alkoi verkkotapahtumasta

Paloniemen mukaan tapahtumasta tuli lopulta paljon suurempi kuin oli alun perin ajateltu. ”Alkuperäinen ideamme oli järjestää Amis Osaa -verkkotapahtuma, jolle oli haettu ja saatu myös virallinen Suomi 100 -status. Pikkuhiljaa suunnitelmat kuitenkin laajenivat ja tästä tulikin paljon isompi juttu”, Paloniemi kertoo.

Torilla nähtiin paljon erilaisia esityksiä ja esiintyjiä, kuten esimerkiksi tubettajat Roni Back ja Iina-Katariina Haataja sekä oululainen rap-artisti Spaz Caroon. Lisäksi paikalla oli teltta, josta sai kootusti tietoa kaikista niistä opintoaloista, joita Oulun seudulla voi ammatillisessa oppilaitoksessa opiskella.

Tapahtuma huipentui Amis Osaa -kuoron esitykseen. Kuoron jäsenet koostuivat järjestävien oppilaitosten nykyisestä ja entisestä henkilökunnasta sekä yhteistyökumppaneiden edustajista.


Muutoksen tuulet puhaltavat

Ennen toritapahtuman alkua Oulun kaupunginteatterilla järjestetyssä seminaarissa pohdittiin ammatillisen koulutuksen reformia eri näkökulmista. Asia kiinnostikin runsaslukuista yleisöä, sillä paikalla oli satakunta opetusalan ammattilaista ja keskustelu oli aktiivista. Seminaarin yhtenä kantavana teemana oli osaamisperusteisuus ja se, mitä se tulevaisuudessa tarkoittaa.

Seminaarin videotervehdyksellään avannut Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen totesi ammatillisen koulutuksen tulevaisuudesta, että olisi pyrittävä aiempaa paremmin vastaamaan opiskelijoiden yksilöllisiin tarpeisiin ja auttamaan heitä tulemaan hyviksi heitä itseään kiinnostavissa asioissa. Heinonen nosti esiin myös työelämän, työympäristön ja tekemisen tapojen jatkuvan muuttumisen ja ammatillisen koulutuksen tärkeän roolin työelämätaitojen opettamisessa opiskelijoille.

Seminaarissa pidetyn asiantuntijapaneelin osallistujat olivat yhtä mieltä siitä, että kyseessä on positiivinen kulttuurin muutos, jossa kuitenkin eri osapuolilla on erilaisia tuen tarpeita ainakin alkuvaiheessa. Yhtäältä opiskelija tarvitsee ohjausta yksilöllisten valintojen tekemiseen ja oman opintopolkunsa rakentamiseen. Toisaalta työnantaja saattaa kaivata tukea opiskelijan ohjaamiseen työpaikalla sekä ylipäätään tietoa omasta roolistaan osana opiskelijan opintopolkua. Paneelin työelämäedustaja toi esiin myös sen, että vaikka opiskelijan oma kiinnostus on tärkeää, niin työnantajat yleensä arvostavat laaja-alaista osaamista.


Opiskelijat keskeisessä roolissa

Merja Paloniemen mukaan opiskelijoilla oli keskeinen rooli tapahtuman suunnittelussa ja toteutuksessa. Heistä kaksi, Laura Sutela ja Juho Toivanen, opiskelevat Oulun seudun ammattiopisto OSAO:ssa kaksoistutkintoa: molemmista tulee keväällä 2018 sekä ylioppilaita että merkonomeja. ”Kun tapahtumaa piti ruveta markkinoimaan, niin meillä oli juuri silloin markkinointiviestinnän opintojakso menossa. Sen aikana luokkamme opiskelijat perustivat tapahtuman kaikki sosiaalisen median kanavat eli Facebookin, Twitterin, Instagramin ja Snapchatin käytännössä tyhjästä. Markkinoimme tapahtumaa etukäteen niiden kautta ja moderoimme viestivirtaa tapahtuman aikana”, Juho kertoo. Kaksikolla oli aiempaa kokemusta juontamisesta, sillä he juonsivat Nuori Yrittäjyys -kilpailun semifinaalin Oulussa viime vuonna. ”Ryhmänohjaajamme Anu Pokela pyysi meitä juontamaan tapahtuman, ja eipä siinä kauaa tarvinnut asiaa miettiä, kun suostuimme”, Laura sanoo ja jatkaa; ”Teimme myös itsellemme juontospiikit ja opettelimme ulkoa aikataulun, jonka piti olla todella hyvin hallussa.”


Juhon mukaan parasta juontajana toimimisessa oli, että se antoi hänelle lisää varmuutta esiintyä suuren yleisön edessä. Lauran mielestä taas oli mukavaa, että heidät kutsuttiin mukaan tapahtumaa edeltävänä iltana järjestettyyn iltatilaisuuteen. Ja voisipa hänen tuleva ammattinsakin mahdollisesti liittyä juontamiseen tai tapahtumien järjestämiseen.


Amis on ykkösjuttu

Sekä Lauralle että Juholle ammattikoulu oli ykkösvaihtoehto peruskoulun jälkeen. ”Minä halusin itselleni ammatin ja nimenomaan konkreettisen tekemällä oppimisen kautta opiskeltuna”, Juho kertoo. Laura on samoilla linjoilla. ”Ajattelin aina, että amis on mun juttu ja näin kolmantena vuonna voin varmuudella sanoa, että niin se tosiaan on. Amis on mulle oikea paikka ja mä tykkään olla täällä”, hän sanoo. Merja Paloniemen mukaan tapahtuma onnistui kaiken kaikkiaan todella hyvin ja siitä saattaisi mahdollisesti tulevaisuudessa tulla valtakunnallinen, vuorovuosin eri puolilla Suomea järjestettävä tapahtuma. Myös järjestäjien keskinäinen yhteistyö on tiivistynyt ja sen seuraavat askeleet ovat jo selvillä. ”Tulemme syksyllä 2018 järjestämään Pudasjärven Syötteellä yhteisen seminaarin, jonka aiheena on ammatillisen koulutuksen kansainvälinen yhteistyö. Ohjelman suunnittelu on jo aloitettu”, hän kertoo.


Teksti: Marko Jääskeläinen
Kuvat: Jouni Ylisuutari, OSAO