Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

09.05.2018


Kuva: Keenan Constance / Unsplash.com

Suomalaisilla 18-vuotiailla mahdollisuus saada ilmainen matkalippu Eurooppaan

Euroopan parlamentti on päättänyt rahoittaa #DiscoverEU-aloitteella 15 000 nuorelle interrail-matkan Eurooppaan tulevana kesänä. Euroopan Unioni haluaa tuoda eri kansallisuuksia yhteen oppimaan EU:sta omakohtaisen kokemisen kautta.

Matkalippuja jaetaan kaikkiin EU-maihin, joten myös suomalaisilla nuorilla on mahdollisuus päästä reissuun. Hakijoiden joukosta valitaan 15 000 onnekasta, jotka saavat ilmaisen matkalipun Euroopassa matkustamista varten. Matkustaa voi yksin tai ryhmässä enimmillään 30 päivää enintään 4 eri maassa. Matkustaminen tapahtuu ensisijaisesti raiteilla, mutta tarvittaessa muutkin matkustusmuodot ovat mahdollisia.

Taustalla kahden saksalaisen nuoren aikuisen aloittama kampanja

Aloite lähti liikkeelle Vincent-Immanuel Herrin ja Martin Speerin omasta kokemuksesta interraililla 2014. Kokemus vahvisti heidän omaa eurooppalaista identiteettiään, mutta matkan aikana he näkivät paljon nuoria, joilla ei ollut samanlaista mahdollisuutta matkustaa ja saada vastaavaa eurooppalaisuuden kokemusta. Tämä toimi kipinänä Free Interrail -kampanjalle, jota myös saksalainen europarlamentaarikko Manfred Weber lähti tukemaan.

- Omin silmin näkemisen ja henkilökohtaisen kokemuksen voimaa ei pidä vähätellä. Ihmisten välinen aito kohtaaminen on avain syvempään ymmärtämiseen. Junalla liikkuminen mahdollistaa luonteensa vuoksi monenlaiset kohtaamiset, pidemmät keskustelut ja on myös lentämistä ekologisempaa. Suosittelen kokeilemaan onnea, kannustaa nuorisotiedotusverkosto Eurodeskin parissa työskentelevä ohjelma-asiantuntija Hilma Ruokolainen Opetushallituksesta.

Matkalippuja voivat hakea nuoret, jotka ovat 1.7.2018 18-vuotiaita ja jonkin EU-maan kansalaisia. Euroopan unioni on nimennyt vuoden 2018 kulttuuriperinnön teemavuodeksi, joten hakijoilta odotetaan kiinnostusta tutustua johonkin Euroopan kulttuuriperintökohteista. Nuoret matkaajat myös sitoutuvat toimimaan #DiscoverEU-lähettiläänä sosiaalisessa mediassa.

Hakuaika on 12. – 26.6.2018. Sähköinen hakulomake täytetään Euroopan nuorisoportaalissa.

Lisätietoa: