Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ammatillisen koulutuksen uutiskirjeet

OPH ja OKM:n yhteiset uutiskirjeet

Tilaa uutiskirje

20.08.2015

Ammattitaidon maailmanmestaruuskilpailut nyt ensimmäistä kertaa Latinalaisessa Amerikassa

Ammattitaidon maailmanmestaruuskisat eli WorldSkills-kilpailut järjestettiin elokuun puolivälissä 11. –16.8. jo 43. kerran; nyt ensimmäistä kertaa Latinalaisessa Amerikassa, kun kilpailuja isännöi São Paulo, Brasilia. Joka toinen vuosi järjestettäviin ammattitaidon MM-kisoihin osallistui noin tuhat kaksisataa 17–23 -vuotiasta kilpailijaa 59 maasta tai alueelta. Teemana kisoissa oli koulutuksen ja nuorten tulevaisuus.

Ammattitaidon MM-kisat tuovat yhteen eri maiden parhaita osaajia, jotka jakavat muille osaamistaan ja tavoittelevat kilpailussa asetettuja korkeita osaamisstandardeja. Suomesta mukana oli 36 nuorta alansa taitajaa ja 32 tuomaria eli eksperttiä, alansa koulutuksen kehittämisestä kiinnostunutta ammatillisen koulutuksen opettajaa. Lajeja kisoissa oli kaikkiaan 50, joista 46 oli kilpailulajeja ja neljä näytöslajia. Näistä suomalaiset taituroivat 31 ammattilajissa.

Kansainvälinen yhteistyö on tärkeää myös kilpailujen välillä

Kisojen näyttävissä ja värikkäissä avajaisissa oli suuren urheilujuhlan tuntua, kun Ibirapuera Gymnasium -hallin valtavalla areenalla esiteltiin samban rytmien tahdissa Brasilian eri alueiden ominaispiirteitä ja eri maiden joukkueet marssivat esiin tiimien kannattajien hurratessa. WorldSkills -organisaation presidentti Simon Bartley kehotti avajaispuheessaan osallistujia reiluun kilpailuun, luomaan ystävyyssuhteita sekä jakamaan omaa osaamistaan. Bartley kannusti oppilaitoksia, kouluttavia yrityksiä ja muita organisaatioita pitämään yllä aktiivista kansainvälistä yhteistyötä myös kilpailujen välisenä aikana. Avajaisissa puhui myös Brasilian opetusministeri Renato Janine Ribeiro, joka totesi, että jokainen osallistuja voittaa näissä kilpailuissa, koska oppii uutta.

Kisa-alueena oli Anhembi Parque, jossa välimatkat eri lajien välillä muodostuivat osittain hyvinkin pitkiksi. Tapahtumassa toimi avustajina suuri joukko brasilialaisia vapaaehtoisia, jotka jaksoivat olla hymyileviä ja ystävällisiä loppuun asti ja englantia taitavina olivat osallistujille suureksi avuksi.

Suomalainen ammatillinen koulutus on menestystarina

Suomen messuosastolla keskusteltiin kisayleisön kanssa paljon suomalaisesta koulutusjärjestelmästä, ammatillisesta koulutuksesta ja mahdollisuuksista päästä opiskelemaan Suomeen. Kisavieraiden kysymyksiin vastasivat CIMOn, Skills Finlandin, HAMK Skills Trainers' Academyn ja Educlusterin edustajat. Välillä keltareppuiset koululaisryhmät rynnistivät Suomen osastolle, ja Skills Finlandin Skilly-siirtokuvatatuoinneilla oli menekkiä.

Myös Brasilian Suomen-suurlähettiläs Markku Virri vieraili osastolla. Hänen mukaansa ammatillinen koulutus on Brasiliassa kehittynyt kovasti viimeisten kymmenen vuoden aikana, ja Suomestakin haetaan mallia koulutukseen ja opetukseen. Suomen koulutusjärjestelmän laatu on kiinnittänyt Brasiliassa huomiota, ja Suomeen saapuukin syksyllä 40 hengen korkean asiantuntijatason delegaatio tutustumaan suomalaiseen ammatilliseen koulutukseen.

Suomen messuosaston ”Meet the Finns” -tilaisuudessa olivat mukana Skills Finlandin puheenjohtaja ja opetusneuvos Seija Rasku, Brasilian Suomen suurlähettiläs Markku Virri, Skills Finlandin toiminnanjohtaja Eija Alhojärvi sekä Opetushallituksen pääjohtaja Aulis Pitkälä.

Kilpailujen yhteydessä järjestettiin joukko kansainvälisiä seminaareja, joissa esiteltiin Suomen koulutusjärjestelmää ja Skills-toimintaa. Suomen ammatillista koulutusta käsittelevässä seminaarissa, jota moderoi CIMOsta ammatillisen koulutuksen yksikön päällikkö Mika Saarinen, ammatillisen koulutuksen vetovoimaisuus Suomessa herätti kuulijoissa erityisen paljon kiinnostusta. CIMOn Piilotettu osaaminen –selvityksen tematiikka – tunnistetaanko kansainvälistymisen tuoma osaaminen työelämässä – kiinnosti vahvasti myös sekä asiantuntijatilaisuuden kuulijoita että messuosastokävijöitä.

Muoti ja vaatetus: Eve Korhonen

Viimeisen kisapäivän iltapäivällä järjestettiin Suomen osastolla MEET THE FINNS -tilaisuus, jossa suomalaisen koulutuksen asiantuntijat OPH:sta, OKM:stä ja CIMOsta vastasivat suomalaisen koulutuksen yleisökysymyksiin sekä avasivat tarkemmin suomalaista koulutusta.

Suomen joukkue menestyi kisoissa upeasti

WorldSkills2015 –kisojen päättäjäisohjelman kruunasi palkintojenjako, jossa Suomi sai yhden mitalin ja 18 osallistujaa ylsi pistesijaan eli oman lajinsa keskiarvoa parempaan suoritukseen (Medallion for Excellence). Upean kisamenestyksen jälkeen on hyvä alkaa suunnata ajatuksia seuraaviin WorldSkills -kisoihin, jotka pidetään vuonna 2017 Abu Dhabissa, Arabiemiraateissa.

Tietojenkäsittely: Joonas Krühn

Ravintolapalvelu: Laura Tikkanen

Kultaseppä Anni Paakkinen

Lähihoitaja Stina Kataja


WorldSkills2015 –viralliset verkkosivut:
http://www.worldskillssaopaulo2015.com/en/
https://www.worldskills.org/


Lisätietoja ja videoita WorldSkills2015 –kisoista:
http://www.escolhafuturo.com.br/#/
http://www.skillsfinland.fi/fi/worldskills/2015-sao-paulo(20.8.2015/Petra Helenius,Sari Turunen-Zwigner, Aino Kivelä)