Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

10.12.2014

Paneelissa (vasemmalta) Kimmo Kuortti, Riitta Pyykkö, Leena Mahr, Marjo Piironen ja Satu Ågren. Kuva: Jaana Mutanen

Kielitaito antaa kilpailuedun

Englannin ylivalta, kieliopintoihin motivointi ja työelämän tarpeet olivat tapetilla kun kansainvälisen harjoittelun TraiNet-asiantuntijaverkosto kokoontui Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa Helsingissä.

”Liiketoiminta on tänä päivänä kansainvälistä, siksi panostamme Haaga-Heliassa kieliopintoihin”, kertoi seminaarin tervetuliaissanat lausunut rehtori Ritva Laakso-Manninen. Tilaisuus järjestettiin Haaga-Helian, Turun yliopiston ja CIMOn yhteistyönä.

Miltä kansainvälinen harjoittelu näyttää vuonna 2025? ”Maanosista Aasia on ykkönen, Eurooppa kakkonen, kielitaitotarpeina englannin lisäksi nousevat kiina, venäjä, espanja, tässä järjestyksessä”, esittelivät Jaana Mutanen ja Tarja Nousiainen viime keväisen kyselyn tuloksia.

Erasmus+ -kielitestit ja kielivalmennus alkavat

Tilaisuudessa esiteltiin Erasmus+ -ohjelmassa ensi vuonna alkavat kielitestit ja verkossa tapahtuva kielivalmennus. Kielivalikoima kattaa englannin, saksan, ranska, espanjan, italian ja hollannin.

Jyväskylän ammattikorkeakoulussa on päätetty ottaa myönteinen asenne Erasmus+ -kielitesteihin ja kielivalmennukseen. ”Asenne tarttuu myös opiskelijoihin”, kansainvälisten asioiden suunnittelija Maarit Sinikangas kertoi puheenvuorossaan. ”Testi orientoi, tuloksen saa heti, tarjolla on paljon kielivaihtoehtoja, eikä verkkokurssi sulje muuta kielenoppimista pois. Lisäksi kielivalmennus tavoittaa enemmän kuin aiemmat Erasmus-ohjelman intensiiviset kielikurssit.”

Englanti ei yksin riitä

Elinkeinoelämänä keskusliiton asiantuntija Satu Ågren kertoi keväällä julkaistusta EK:n kielitaitotarveselvityksestä: ”Englantia tarvitaan työelämässä kaikilla tasoilla, mutta englanti ei yksin riitä.” Yrityksissä tarvitaan osaajia, joilla olisi ammatillista kielitaitoa myös muissa kielissä, mutta heistä on pulaa.

Kieltitaidon kapeutumiseen syvennyttiin paneelikeskustelussa, jonka veti palvelupäällikkö Kimmo Kuortti Oulun yliopistosta. Paneelissa olivat vararehtori Riitta Pyykkö Turun yliopistosta, opiskelija Leena Mahr Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta, kielipalveluiden päällikkö Marjo Piironen Karelia ammattikorkeakoulusta sekä Satu Ågren EK:sta.

”Kielikeskusten kurssit pullottavat, koska opiskelijat havahtuvat vasta yliopistossa” Riitta Pyykkö kertoi. Marjo Piironen nosti esille, ettei toiminnallista ammatillista kielitaitoa ehdi välttämättä hankkia opiskelujen aikana. ”Olen kiitollinen, että vanhempani pakottivat minut lukemaan ranskaa”, Leena Mahr kertoi. Valinnaisuudesta käytiinkin vilkasta keskustelua.

Kimmo Kuortti muistutti, että opiskelija- ja harjoittelijavaihtoon voi lähteä vaatimattomallakin kielitaidolla sillä vaihdossa kielitaito kasvaa kohisten.

Panelistit kielten opiskelusta

  • Motivaatio ja inspiraatio tärkeitä
  • Auktoriteetit, alumnit, esimerkit kannustavat
  • Onko valinnanvapaus kouluissa vastuullista toimintaa?
  • Olemmeko osaoptimoimassa lyhyellä tähtäimellä jos kielten opetusta leikataan?
  • Onko opetuksen ja ohjauksen seuranta ja tuki järjestetty korkeakouluissa mielekkäästi?
  • Oman osaamisen tunnistaminen ja siitä kertominen tärkeää
  • Suomea täytyy opettaa tänne saapuville, sillä kieli on avain työelämään ja yhteiskuntaan.


Lue lisää


Kansainvälisestä harjoittelusta

Trainet-wiki
- Kansainvälisen harjoittelun kansallisen TraiNet-asiantuntijaverkoston wiki ja liittymispyynnöt verkostoon
Kansainvälinen harjoittelu vuonna 2025 (20.5.2014)
Kielivalmennus ja kielitestit alkavat korkeakouluopiskelijoiden Erasmus+ -liikkuvuudessa (4.11.2014)

Kielitaito on kilpailuetu (pdf)

Elinkeinoelämän keskusliitto

(2.12.2014 / VZ)