Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

07.12.2012

Miko Lepistö TET-harjoittelijana CIMOn Euroguidance-tiimissä

Helsingin Englantilaisen koulun 8:nnen luokan oppilas Miko Lepistö, 14, oli TET-harjoittelujaksolla CIMOssa marraskuussa 2012. Hän osallistui viikon aikana pääasiassa CIMOn Euroguidance-aktiviteetteihin, mutta sen lisäksi hän pääsi tutustumaan myös CIMOn muuhun toimintaan. Mikon CIMOssa olosta teki aivan erityisen se, että hän oli Euroguidance-tiimin ensimmäinen TET-harjoittelija.

Mikon ohjelma CIMOssa oli monipuolinen ja vaihteleva. Hän osallistui mm. työhallinnon Nuorten palvelujen työkokoukseen ja oli mukana isännöimässä Suomeen vierailulle tullutta bulgarialaista ohjausalan delegaatiota, joille hän sujuvasti kertoi englanniksi koulutyöhönsä liittyvistä asioista. Miko puhui vieraille siitä, miten opetus ja oppilaanohjaus on hänen koulussaan järjestetty sekä vastasi vieraiden lukuisiin kysymyksiin. Bulgarialaisia kiinnosti myös Mikon oppilaanohjauksen koulukirja, jota hän heille esitteli.

Mikon päiväkirja

Miko piti TET-viikon tapahtumista päiväkirjaa, josta käy ilmi, mitä kaikkea muuta hän näki ja teki CIMOssa sekä se, miltä viikon anti hänestä tuntui.

Maanantai 26.11.2012 (1. päivä)

Tänään aloitin viikon mittaisen TET-harjoitteluni CIMOssa. Tämä päivä koostui lähinnä Nuorten palvelujen työkokouksen seuraamisesta ja paikkoihin tutustumisesta. Kokouksen seuraaminen oli aluksi hankalaa, sillä en tuntenut aihetta kovin hyvin, mutta sain juonesta kiinni nopeasti.

Tiistai 27.11.2012 (2. päivä)

Pidin bulgarialaisvieraille puheen suomalaisesta koulutusjärjestelmästä. Se oli mukavaa ja haastavaa.

Keskiviikko 28.11.2012 (3. päivä)

Olin vierailulla Heltechin AV-viestintätalossa bulgarialaisten kanssa. Talo itsessään oli kallis ja hieno. Kierros itsessään jäi hieman vajavaiseksi. Tämän jälkeen tulin takaisin CIMOon osallistumaan videoneuvotteluun, jossa valittiin osallistujat Academia-opintovierailuille. Kokous oli kiinnostavaa, koska pääsin näkemään, miten ja millä perustein tämän kaltaisia valintoja tehdään.

Torstai 29.11.2012 (4. päivä)

Osallistuin yksikköpalaveriin ja pääsin näkemään, mitä asioita ja haasteita nämä pienet yksiköt kohtaavat pinnan alla. Tämän jälkeen lähdin Helsingin yliopistoon bulgarialaisvieraiden kanssa. Siellä seurasimme lyhyttä esitystä tämän kyseisen yliopiston tavoista auttaa opiskelijoitansa työelämään. Osallistuimme myös yhdelle tämän aiheen tunnille.

Perjantai 30.11.2012 (5. päivä)

Tänään aamulla käsittelimme työturvallisuusasioita, ja sitten tutkin CIMOn ja Maailmalle.net -verkkosivuja. Sain samalla myös paljon tietoa siitä, miten opiskelijat hakevat apurahoja, viisumeja, oleskelulupia jne. Osallistuin myöhemmin päivällä kokoukseen, jonka aiheena oli näiden samaisten nettisivujen ylläpito ja mahdolliset päivitykset ja muutokset.

Olen nauttinut ajastani CIMOssa, kaikki ovat olleet kovin ystävällisiä ja olen oppinut paljon. Kiitän kaikkia, ja näkemiin.

Jatkossakin TET-harjoittelijoita CIMOon

Mikon TET-jakso osoittautui Euroguidance-tiimille erittäin arvokkaaksi kokemukseksi. Miko toi CIMOon tuulahduksen nuorten maailmasta ja siitä, miten tämän päivän peruskoululaiset suhtautuvat kansainvälistymiseen. Mikon ansiosta TET-harjoittelu tuli ohjauksellisena ja opetuksellisena menetelmänä paremmin tunnetuksi CIMOssa yleisemminkin.

Miko oli saamistaan työtehtävistä erittäin kiinnostunut ja hoiti ne aina moitteettomasti. Tämän kokemuksen innoittamana toivomme jatkossakin saavamme CIMOon lisää nuoria TET-harjoitteluun.

Muualla verkossa:Englantilainen koulu