Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

16.04.2014

Pohjolaan! -infotilaisuuden kuva

Kuva: Samuli Repo

Pohjoismaat houkuttelevat nuoria

Pohjoismaihin on helppo lähteä ja tulijoista huolehditaan hyvin. Tämä oli johdonmukainen viesti Pohjolaan! -minimessuilta, jossa suomalaisnuoret kertoivat opiskelu- ja kesätyökokemuksistaan sekä järjestötoiminnasta Pohjoismaissa. Tilaisuus järjestettiin ensimmäistä kertaa ja se pidettiin CIMOn tiloissa Helsingissä maaliskuun alussa. Tapahtuman järjestivät yhteistyössä CIMO, Haloo Pohjola, Pohjola-Norden, Pohjola-Nordenin Nuorisoliitto, Pohjoismainen kulttuuripiste, Opetushallitus ja Svenska.nu.

Tapahtuman järjestäjät olivat mukana minimessuilla näytteilleasettajina. Sen lisäksi ohjelmassa oli puheenvuoroja järjestötoiminnasta sekä nuorten opiskelu- ja työskentelykokemuksista Pohjoismaista.

Puhujat korostivat sitä, että Pohjoismaiden yhteiskunnat muistuttavat toisiaan, mikä tekee lähtemisestä helppoa ja turvallista. Toisaalta maiden välillä on myös kiinnostavia eroja. Lääketieteen opiskelija Silja Suni on ollut opiskelijavaihdossa Norjassa, Piia Suomalainen puutarhatöissä Islannissa ja Meri Djerf kesäkurssilla Ruotsissa. Upeat valokuvat Islannin lupiinikukkuloilta ja Norjasta Jäämeren rannoilta tarjosivat eksotiikkaa ja silmänruokaa keväiseen iltapäivään. Iltapäivän kruunasi ruotsinsuomalainen artisti Jesse P., joka järjestää suosittuja ruotsinkielisiä räppityöpajoja ympäri Suomea.

Pohjola-Nordenin Nuorisoliiton (PNN) puheenjohtaja Kai Alajoki muistutti, että Pohjoismaihin voi tutustua myös kotimaassa, sillä PNN järjestää eri puolilla Suomea pohjoismaista toimintaa kuten kielikursseja ja kansainvälisiä tapahtumia. Liiton jäsenet voivat hakea myös Pohjoismaihin suuntautuville järjestömatkoille ja tavata Suomessa vieraita naapurimaistamme.

Samuli Repo CIMOsta esitteli Ruotsin korkeakoulujen yhteishakua suomalaishakijoiden näkökulmasta. Hakeminen ei vaadi suuria ponnistuksia, sillä opiskelupaikkoja voi hakea helposti sähköisen hakujärjestelmän avulla, ja pääsykokeet ovat harvinaisia. Monet arkailevat ruotsin kielen taitoaan, mutta lukioruotsi antaa yleensä riittävän pohjan opintojen aloittamiseen. Yhteishaku on käynnissä huhtikuun puoleenväliin asti.

Tilaisuutta seurasi iltapäivän aikana yli sata kuulijaa. Suurin osa yleisöstä oli paikan päällä, mutta osa katsoi esityksiä verkon kautta. Kävijät antoivat paljon myönteistä palautetta minimessuista. Erityisesti nuorten omat kokemukset Pohjoismaista kiinnostivat kuulijoita.

Tilaisuuden esityksiin voi tutustua myös jälkikäteen:

Nuorten kokemuksia Pohjoismaista:
http://www.maatieto.net/pohjoismaat

Yhteishaku Ruotsin korkeakouluihin:
http://maatieto.net/ruotsi

Teksti: Linda Tuominen

Kuva: Samuli Repo