Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

17.06.2016

Kansainvälisen harjoittelun valinnat tehty, kehitysyhteistyöpaikat tekivät oman ennätyksensä

Yli 100 korkeakouluopiskelijaa pääsee CIMOn kautta harjoitteluun eri puolille maailmaa helmikuun hakujen valintapäätösten myötä. Kuluvan vuoden aikana maailmalle lähtee kaikkiaan yli 200 CIMOn harjoittelijaa, heistä 27 kehitysyhteistyötehtäviin, mikä on kehy-paikkojen tähänastinen määrällinen ennätys.

Korkeakouluopiskelijoille ja vastavalmistuneille suunnatun kansainvälisen harjoittelun on tarkoitus tukea opintoja, lisätä ammattitaitoa, ammatillista kielitaitoa ja auttaa verkostoitumaan. Paikkoja on voinut hakea sekä maaohjelmien että organisaatiot-ohjelmien kautta. Harjoittelun kesto on 3–6 kuukautta ja valtaosa paikoista EU:n ulkopuolella.

Kehitysyhteistyöpaikkoja oli tarjolla Panamasta Etiopiaan

Vuonna 2011 vakiinnutettiin kokeilu, jossa opiskelijat voivat hakea harjoitteluun kehitysyhteistyötä tekeviin organisaatioihin. CIMO hankkii harjoittelupaikat, tekee hakijoiden alkuvalinnat ja maksaa apurahan harjoittelijalle, jonka työnantaja valitsee CIMOn ehdottamista hakijoista tehtävään. Alussa paikkoja oli tarjolla vuosittain 8 opiskelijalle. Harjoittelu kestää yleensä puoli vuotta.

Paikkavalinnoissa noudatetaan CIMOn strategiaa sekä Suomen kehityspolitiikan suuntaviivoja. Alusta asti yhteistyökumppanina on ollut YK:n kehitysohjelma (UNDP). Paikkatarjonta on laajentunut myös muihin YK-järjestöihin, kuten YK:n tasa-arvojärjestöön (UN Women).

YK:n lisäksi paikkoja on muissa kehitysyhteistyöjärjestöissä. Afrikan sarven alueellisen yhteistyöjärjestön IGADin ensimmäinen harjoittelupaikka saatiin syksyllä 2012 ulkoasiainministeriön yhteyksien avulla. Viime vuonna neuvoteltiin tuloksellisesti harjoittelupaikoista Anna Lindh -säätiön kanssa. Ensimmäinen CIMOn harjoittelija aloitti säätiössä Egyptin Aleksandriassa tänä keväänä.

Kehitysyhteistyötä tekevien organisaatioiden harjoittelupaikat ovat usein nk. kentällä eli kehittyvissä maissa. Paikkoja voi olla tarjolla myös alueellisissa toimistoissa Euroopassa tai päämajoissa esimerkiksi New Yorkissa.

UNDP:n aluetoimistossa Istanbulissa CIMOn harjoittelija työskentelee pakolaiskriisiin liittyvissä tehtävissä, joissa YK tekee yhteistyötä Turkin lisäksi Serbian ja Makedonian kanssa. Genevessä harjoittelija työskentelee ilmastonmuutokseen ja luonnonkatastrofien riskien hallintaan liittyvissä globaaleissa tehtävissä.

Kehittyvissä maissa myös muita harjoittelupaikkoja

Monet harjoittelupaikoista ovat kehittyvissä maissa, vaikka tehtävät eivät ole kehitysyhteistyöorganisaatioissa. Suomen edustustojen, kulttuuri-instituuttien ja Finpron toimistojen harjoittelupaikkoja on tarjolla eri puolilla maailmaa. Helmikuun haussa oli mahdollisuus päästä harjoittelijaksi Finpron toimistoon Johannesburgiin Etelä-Afrikkaan tai kulttuuri-instituuttiin Grand Popoon Beniniin.

Maaohjelmassa on myös paikkoja muun muassa Latinalaisessa Amerikassa. Harjoittelupaikkoja on voinut saada paikallisista avustusjärjestöistä.

Seuraava haku kansainväliseen harjoitteluun on 15.–29.9.2016.

Helmikuun 2016 harjoitteluhaut pähkinänkuoressa

Maaohjelmat

Kiina, Argentiina, Brasilia, Chile, Peru ja Venäjä

  • 6 kohdemaata
  • 180 hakemusta

Suosituimmat maat

  • Kiina – 64 hakemusta
  • Venäjä, Chile ja Brasilia – noin 30 hakemusta kuhunkin maahan

Organisaatio-ohjelmat

Finpron toimistot, Suomen edustustot, kulttuuri ja tiedeinstituutit, Suomi-kodit, ulkosuomalaiset lehdet, kehitysyhteistyötä tekevät organisaatiot, Tekes sekä Suomen kielen opetuspisteet

  • 69 paikkaa
  • 157 hakemusta (ensi- ja toissijaiset hakemukset yhteensä)

Suosituimmat paikat

  1. Suomen suurlähetystö, Washington, USA – 73 hakemusta
  2. Suomen Lontoon instituutti, Iso-Britannia – 54 hakemusta
  3. Finpron toimisto, Palo Alto ja Tekes, Piilaakso, USA – 40 hakemusta kumpaankin paikkaan

Lue lisää

Kansainvälisestä harjoittelusta

(17.6.2016 / TN)