Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

02.04.2015

Panelisteilla oli syvää ja monipuolista osaamista Venäjästä. Kuva: Jaana Mutanen

Venäjällä oikea asenne avaa ovia

Miten suunnata vaihdosta duuniin? kysyttiin Pietarin pääkonsulaatin opiskelijatapahtumassa maaliskuun puolivälissä. Suomen Venäjä-klubi ry:n, CIMOn ja Suomen Pietarin pääkonsulaatin jo viidennen kerran järjestämä tapahtuma keräsi noin 100 hengen suomalaisista opiskelijoista muodostuneen yleisön. Opiskelijat saivat tietoa Venäjä-ammattilaisten kokemuksista, konkreettisista työmahdollisuuksista ja Venäjällä toimivien suomalaisyritysten toiveista tuleville työntekijöille.

”Tämänhetkisestä kriisistä huolimatta Venäjä on ja pysyy Suomen naapurissa ja sen talouspotentiaali ja kasvumahdollisuudet ovat valtavat. Vaikka maailmanpolitiikassa eletään dramaattisia aikoja, Pietarissa liike-elämä ja normaali arki jatkuvat niin kuin ennenkin. On tärkeää pitää yllä juuri ruohonjuuritason suhteita tällaisina aikoina”, summasi Qasabo-yhtiön Staffan Tast, yksi tilaisuudessa järjestetyn paneelikeskustelun osallistujista.

Paneelin jälkeen Venäjällä toimivien suomalaisyritysten edustajat esittelivät toimintaansa ja haussa olevia työ- ja harjoittelupaikkoja.

Tapahtuman perimmäisenä ajatuksena on suomalaisten Venäjällä opiskelevien nuorten auttaminen Venäjä-tehtävien kentän hahmottamisessa. Lisäksi työnantajat saavat mahdollisuuden suoraan kontaktiin tulevien kesätyöntekijöiden, harjoittelijoiden ja tulevaisuuden Venäjä-ammattilaisten kanssa.

Monen työura lähtee liikkeelle harjoittelusta

Useat paikalla olleet Venäjällä toimivat yrittäjät ja työntekijät kertoivat oman uransa lähteneen liikkeelle harjoittelusta. Panelistien antama kuva venäläisestä työympäristöstä oli suorasanainen ja toisaalta innostunut – Venäjällä toimittaessa tarvitaan uteliaisuutta ja sitkeyttä. Jokaisen tie itärajan taakse on ollut omanlaisensa, mutta yhteisiä kokemuksia opiskelu- tai harjoitteluvaihdosta Venäjällä löytyi miltei kaikilta.

Venäjällä toimivien suomalaisyrittäjien Venäjä-klubi ohjeisti opiskelijajoukkoa muistamaan, että Venäjälle ei saa lähteä tuomitsemaan tai arvostelemaan vaan asenteen on oltava positiivinen, avoin ja valmis kokeilemaan itsellekin uusia asioita. Pietarin pääkonsulaatin edustaja Maarit Keitanen muistutti, että Venäjä-osaajia tarvitaan Suomessa yrityselämän lisäksi myös julkishallinnon puolella.

Verkostoitumisen merkitys kasvaa

Useita vuosia Venäjällä toimineet yrittäjät kehottivat nuoria verkostoitumaan paikallisten kanssa ja keräämään sitä kautta kosketuspintaa kulttuuriin ja mahdollisiin tulevaisuuden markkinoihin.

Tilaisuuden virallisen osuuden päätteeksi moderaattori Jonne Pöyhtäri East Consulting Oy:stä pyysi kaikkia paikallaolevia Venäjä-klubilaisia esittäytymään, minkä jälkeen alkoi vapaamuotoisempi seurustelu. Opiskelijoiden mielestä tapahtuma tarjosi erinomaisen tilaisuuden verkostoitua ja kuulla kokemuksia Venäjällä toimivilta yrittäjiltä ja toimijoilta. Erään opiskelijan mukaan tilaisuus oli sopivan rento ja hauska, työelämän edustajat todella mukavia ja helposti lähestyttäviä. Vastaavanlaisten tilaisuuksien järjestäminen jatkossakin nähtiin tärkeänä.

Työ- tai/ja harjoittelupaikkoja tarjosivat
  • Sokos Hotels
  • BETSET ZAO
  • KESKO Russia
  • RusInco Travel
  • Puls Nutrition Oy
  • Pietarin Helsinki-keskus
  • Nurminen Logistics
  • Nord Consult
  • CIMO

(2.4.2015 / OJ)