Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Nuorten ääni kuuluu Euroopan nuorisoviikolla

Euroopan Nuorisoviikkoa (ENV2015) vietetään seitsemännen kerran eri puolella Eurooppaa kahden viikon ajan 27.4.–10.5.2015. Viikon teemana on nuorten osallistumisen edistäminen työelämässä ja yhteiskunnassa. Viikon aikana halutaan nostaa nuorten ääntä paremmin kuuluviin, lisätä tietoa eurooppalaisten nuorten elämästä sekä esitellä EU:n nuoriso-ohjelmaa Erasmus+ Youth in Actionia.

Ympäri Suomea Muoniosta Muurameen järjestetään tietoiskukampanjoita, nuorten kohtaamisia päättäjien kanssa, kansainvälisiä tapahtumia ulkomaalaisten silmin esiteltynä, elävä kirjasto-toimintaa ja paljon muuta. Suomenlaajuisesti järjestetään 26 tapahtumaa. Euroopanlaajuisesti järjestetään satoja tapahtumia ja toimintaa on kaikissa niissä 33 maassa, jotka ovat mukana Euroopan unionin Erasmus+ -ohjelmassa. Tapahtumien koordinoinnista ja järjestämisestä vastaavat Erasmus+ -ohjelman kansalliset toimistot.

Haussa uusia tapoja kuulla nuorten ääni

Uutena eurooppalaisena konseptina nuorisoviikolla lanseerataan Ideas Lab, joka antaa nuorille mahdollisuuden esitellä tuoreita ideoita vaikutusmahdollisuuksien parantamisesta, työllisyydestä ja yrittäjyydestä. Suomen työpajan järjestivät 17.3.2015 Turun kaupungin nuorisopalvelut sekä CIMO. Sen teemaksi nostettiin luovien ratkaisujen ideointi nuorten työllisyysmahdollisuuksien parantamiseksi. Brysselissä 5.5.2015 pidettävään Ideas Lab -seminaariin osallistuvat Alina Heywood Turun nuorisovaltuustosta sekä Turun nuorisopalveluissa ohjaajana työskenteleväJyri Träskelin.

”Vuoden 2013 Nuorisobarometrin perustella nuorten selvä enemmistö kokee omaan elämäänsä liittyvät vaikutusmahdollisuudet hyvinä, mutta demokraattiseen vaikuttamiseen liittyvät asiat etäisenä” muistuttaa CIMOn ohjelma-asiantuntija ja Suomen osalta Euroopan nuorisoviikkoakoordinoiva Kati Inkinen. ”Jos suomalaisnuorten luottamus yhteiskuntaan tai edes kiinnostus politiikkaa kohtaan eivät ensisijaisesti kanavoidu äänestämiseen tai poliittiseen järjestötoimintaan, niin on tärkeä avata monenlaisia mahdollisuuksia vaikuttamiseen”, Inkinen linjaa.

Ideapajoissa kehitettyjä ideoita julkaistaan Euroopan nuorisoportaalissa 25.5.2015 alkaen. Nuoret ympäri Eurooppaa voivat äänestää parhaita ideoita, minkä jälkeen ne lähetetään edelleen päättäjien tarkasteltavaksi ja palautteen saamiseksi heiltä.

Rautjärveltä maailmalle

Yksi ENV2015 -päätapahtumista on 6.5.2015 Brysselissä järjestettävä korkean tason keskustelutilaisuus, jossa keskitytään tapahtuman teemoihin. Tilaisuuden järjestää EU:n nuorisoasioista vastaava komissaari Tibor Navracsics. Tilaisuus päättyy palkintojenjakoseremoniaan, jossa palkitaan kolme merkittävää Youth in Action ja Erasmus+ -ohjelmien tukemaa hanketta. Euroopan komissio järjestää Euroopan parlamentin Esplanadilla 6.5.2015 näyttelyn, jossa esitellään kaikki jatkoon valitut palkittavat hankkeet. Näyttely on osa Euroopan nuorisofoorumin järjestämää YO!Fest-tapahtumaa.

Suomea tapahtumassa edustaa Rautjärven kunnan kansainvälinen hanke, kunnan nuorisokuraattori Sanna Juvakka ja hankkeeseen osallistunut Henri Heikkinen. Rautjärvi on vajaan 4 000 asukkaan kunta Etelä-Karjalassa, jonka kansainvälinen toiminta on kasvanut merkittävästi muutaman viime vuoden aikana. ”En vaihtaisi hetkeäkään pois, nuo 5 kuukautta Espanjassa olivat tämän astisen elämäni parasta aikaa” muistelee Heikkinen lämmöllä osallistumistaan hankkeeseen Euroopan Nuorisoportaalissa.

Nuorisoviikkoa voi seurata sosiaalisessa mediassa tunnisteella #youthweek.

Erasmus+ on Euroopan unionin koulutus-, nuoriso- ja urheiluohjelma, joka rahoittaa näiden alojen eurooppalaista yhteistyötä. Erasmus+ kattaa vuodet 2014–2020. Tänä aikana yli 4 miljoonaa nuorta, opiskelijaa ja aikuista voi kouluttautua, opiskella, harjoitella tai työskennellä vapaaehtoisena ulkomailla ohjelman tuella. Lisäksi yli 125 000 oppilaitosta ja organisaatiota voi tehdä yhteistyötä kansainvälisten kumppaniensa kanssa.


CIMO on kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön asiantuntija- ja palveluorganisaatio, joka toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla. Edistämme kansainvälistymistä monin eri tavoin. Koordinoimme harjoittelu-, vaihto- ja apurahaohjelmia ja vastaamme EU-ohjelmien toimeenpanosta ja tiedottamisesta Suomessa. Tuemme Suomen kielen ja kulttuurin opetusta ulkomaisissa yliopistoissa ja teemme maailmalla tunnetuksi suomalaista koulutusta. Keräämme, tuotamme ja välitämme kansainvälistymistä koskevaa tietoa kansalaisille, eri alojen asiantuntijoille ja päätöksentekijöille. Unelmamme on aidosti avarakatseinen Suomi.

Lisätietoja:

[23.4.2014 / IN]