Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Tiedotusvälineille 10.8.2015
Julkaisuvapaa

Ulkomaisten yliopistojen Suomen kielen ja kulttuurin opettajat kokoontuvat Helsingissä

Ulkomaisissa yliopistoissa työskentelevien Suomen kielen ja kulttuurin opettajien jokavuotiset opintopäivät järjestetään tänä vuonna Helsingissä 12.–14.8.2015. CIMOn järjestämille opintopäiville osallistuu liki 80 opettajaa eri puolilta maailmaa.

Opintopäivät tarjoavat ulkomailla työskenteleville yliopisto-opettajille mahdollisuuden päivittää tietojaan Suomen kielestä ja kulttuurista sekä tutustua tuoreeseen tutkimukseen ja vaihtaa kokemuksia muiden alalla toimivien kanssa. Opetushallitus järjestää ulkomailla toimivien Suomi-koulujen opettajien vuotuiset koulutuspäivät samaan aikaan. Osa luennoista on yhteisiä.

Päivillä syvennytään mm. suomen kielen syntyyn, sen ohjailun historiaan sekä saamen kielten nykypäivään. Esille pääsevät myös suomalaiseen nykyteatteri ja -elokuva sekä Jean Sibelius, jonka syntymästä tulee vuonna 2015 kuluneeksi 150 vuotta.

Puhujina vierailevat Suomen kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho, musiikkitieteen professori Eero Tarasti ja Suomen ensimmäisen tietokirjallisuuden ja -kirjoittamisen tutkimuksen professuurin haltija Pirjo Hiidenmaa sekä monet muut asiantuntijat.

CIMO edistää Suomen kielen ja kulttuurin opetusta monin tavoin

Suomen kielen ja kulttuurin opetuksella ulkomaisissa yliopistoissa on pitkät perinteet: tätä nykyä opintoja on tarjolla noin 90 yliopistossa ja 30 maassa eri puolilla maailmaa. Suomen opettajia on maailmalla yli 200 ja opiskelijoita noin 4 000. Vanhin suomen kielen opetuspiste toimii Tarton yliopistossa Virossa, johon perustettiin lehtoraatti jo vuonna 1803.

CIMO edistää monin eri tavoin Suomen kielen ja kulttuurin opintoja ulkomaisissa yliopistoissa. Opintopäivät ovat tärkeä osa työtä. Muita tukimuotoja ovat mm. Suomesta lähetetyt opettajat ja harjoittelijat, kirja- ja lehtilahjoitukset sekä opiskelijoille tarkoitetut apuraha- ja harjoitteluohjelmat ja vuodesta 1963 opiskelijoille järjestetyt suomen kielen kesäkurssit Suomessa.

Neuvoa antavana elimenä toimii CIMOn koolle kutsuma Ulkomaisten yliopistojen Suomen kielen ja kulttuurin opintojen asiantuntijaryhmä, jonka jäsenet ovat pääasiallisesti suomalaisten yliopistojen alan professoreita ja lehtoreita.

Opintopäivien ohjelma (pdf)

Lisätietoja

Vastaava asiantuntija Krista Heikkilä, CIMO
krista.heikkila(at)cimo.fi, puh. 0295 338 514
Opintopäivät 2015

Suomi-koulujen opettajien koulutuspäivistä:
Opetusneuvos Paula Mattila, Opetushallitus, puh. 029 533 1144
Maarit Hyvärinen, Suomi-seura, puh. 09 684 121 38, maarit.hyvarinen@suomi-seura.fi
www.suomikoulut.fi/uusi/