Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Vuoden 2016 opintopäivien osallistujia. Kuva: Jenni Mäkitalo

Tiedote 1.8.2017 / julkaisuvapaa

Ulkomaisten yliopistojen Suomen kielen ja kulttuurin opettajat kokoontuvat Joensuuhun

Ulkomaisissa yliopistoissa työskentelevien Suomen kielen ja kulttuurin opettajien jokavuotiset opintopäivät pidetään tänä vuonna Joensuussa 8.–10.8.2017. Opetushallituksen järjestämille opintopäiville osallistuu noin 90 opettajaa eri puolilta maailmaa. Osallistujat opettavat 18 eri maassa.

Opintopäivät tarjoavat ulkomailla työskenteleville yliopisto-opettajille mahdollisuuden päivittää tietojaan Suomen kielestä ja kulttuurista sekä tutustua tuoreeseen tutkimukseen ja vaihtaa kokemuksia muiden alalla toimivien kanssa. Suomen juhlavuoden kunniaksi monet luentojen aiheista liittyvät itsenäisen Suomen satavuotiseen historiaan.

Tiistaina professori Harri Mantilan luennon aiheena on ”kansankielestä kansalliskieleksi ja takaisin?”, professori Anneli Sarhimaa luennoi karjalan kielestä Suomessa ja dosentti Tuulikki Kurki esittelee Traumaattiset rajat -tutkimushanketta.

Keskiviikkona aamupäivällä professori Timo Myllyntaus esittää, mitä Suomen satavuotisesta historiasta kannattaisi ottaa esille opetuksessa. Professori Janne Saarikivi luennoi itsenäisen Suomen kielistä. Professori Jyrki Nummen luennon aiheena ovat Suomen itsenäisyyden ajan kirjallisuuden vaihtuvat identiteetit. Iltapäivällä opettajat voivat osallistua kahteen eriaiheiseen työpajaan, jotka liittyvät Suomen kielen ja kulttuurin opetukseen.

Torstaina yliopistonlehtori Johanna Vaattovaara kertoo uusista tuulista suomen puhekielessä ja sen tutkimuksessa. Professori Jaana Vuori luennoi naisten asemasta ja sukupuoleen liittyvien kulttuuristen merkitysten muutoksesta itsenäisyyden ajalla. Viimeinen päivä huipentuu kirjailija Tuula-Liina Variksen luentoon.

Opetushallitus edistää Suomen kielen ja kulttuurin opetusta ulkomaisissa yliopistoissa

Suomen kielen ja kulttuurin opetuksella ulkomaisissa yliopistoissa on pitkät perinteet: tätä nykyä opintoja on tarjolla vajaassa 90 yliopistossa lähes 30 maassa eri puolilla maailmaa. Suomen opettajia on maailmalla yli 200 ja opiskelijoita noin 3 500.

Opetushallitus edistää monin eri tavoin Suomen kielen ja kulttuurin opintoja ulkomaisissa yliopistoissa. Opintopäivät ovat tärkeä osa tätä työtä. Muita tukimuotoja ovat mm. Suomesta lähetetyt opettajat, opetusvierailijat ja harjoittelijat sekä kirja- ja lehtilahjoitukset. Opiskelijoille on tarjolla apuraha- ja harjoitteluohjelmia sekä Suomen kielen ja kulttuurin kesäkursseja Suomessa.

Neuvoa antavana elimenä toimii Opetushallituksen koolle kutsuma Ulkomaisten yliopistojen Suomen kielen ja kulttuurin opintojen asiantuntijaryhmä, jonka jäsenet ovat pääasiallisesti suomalaisten yliopistojen alan professoreita ja lehtoreita.

Lisätietoja

Suomen kielen ja kulttuurin opetuksesta ulkomaisissa yliopistoissa:
Vastaava asiantuntija Krista Heikkilä
krista.heikkila (at) oph.fi, puh. 0295 338 514

Opintopäivien käytännön järjestelyistä ja haastattelupyynnöt:
Ohjelma-asiantuntija Leena Kärnä
leena.karna (at) oph.fi
p. 0295 338 507