Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Tiedotusvälineille 27.7.2016 | Julkaisuvapaa

Ulkomaisten yliopistojen Suomen kielen ja kulttuurin opettajat koolla Turussa

Ulkomaisissa yliopistoissa työskentelevien Suomen kielen ja kulttuurin opettajien jokavuotiset opintopäivät järjestetään tänä vuonna Turussa 2.–4.8.2016. CIMOn järjestämille opintopäiville osallistuu noin 100 opettajaa eri puolilta maailmaa.

Opintopäivät tarjoavat ulkomailla työskenteleville yliopisto-opettajille mahdollisuuden päivittää tietojaan Suomen kielestä ja kulttuurista sekä tutustua tuoreeseen tutkimukseen ja vaihtaa kokemuksia muiden alalla toimivien kanssa.

Itsenäisen Suomen lähestyvän 100-vuotisjuhlan vuoksi monet opintopäivien aiheista liittyvät historiaan. Ensimmäisenä päivänä saadaan tietoa suomen kirjakielen historiasta, Suomen itsenäisyysajan historiasta sekä suomalaisten siirtolaisuudesta. Toisena päivänä pääpaino on itse tekemisessä: aamupäivällä on työpajoja kielestä, kielen opettamisesta, kielitaidon arvioinnista, kirjallisuudesta, kääntämisestä sekä lopputöiden ohjaamisesta. Iltapäivällä perehdytään eri yliopistojen hyviin käytänteisiin. Kolmantena päivänä kuullaan luennot puhutun suomen muutoksista sadan viime vuoden aikana, postpositioiden ja paikallissijojen käytöstä ja naisten kirjoittamista sotaromaaneista. Päivän päätteeksi kustantaja Touko Siltala haastattelee kirjailija Katja Kettua.

Luennoitsijoina vierailevat emeritaprofessori Kaisa Häkkinen, professori Timo Myllyntaus, Siirtolaisuusinstituutin johtaja Tuomas Martikainen, yliopistonopettaja Sanna Mustonen, yliopistonopettaja Nina Reiman, lehtori Tommi Kurki, lehtori Krista Ojutkangas ja lehtori Kukku Melkas.

CIMO edistää Suomen kielen ja kulttuurin opetusta monin tavoin

Suomen kielen ja kulttuurin opetuksella ulkomaisissa yliopistoissa on pitkät perinteet: tätä nykyä opintoja on tarjolla noin 90 yliopistossa 30 maassa eri puolilla maailmaa. Suomen opettajia on maailmalla yli 200 ja opiskelijoita noin 4 000. Vanhin suomen kielen opetuspiste toimii Tarton yliopistossa Virossa, johon perustettiin lehtoraatti jo vuonna 1803.

CIMO edistää monin eri tavoin Suomen kielen ja kulttuurin opintoja ulkomaisissa yliopistoissa. Opintopäivät ovat tärkeä osa tätä työtä. Muita tukimuotoja ovat mm. Suomesta lähetetyt opettajat ja harjoittelijat, kirja- ja lehtilahjoitukset sekä opiskelijoille tarkoitetut apuraha- ja harjoitteluohjelmat sekä Suomen kielen ja kulttuurin kesäkurssit Suomessa.

Neuvoa antavana elimenä toimii CIMOn koolle kutsuma Ulkomaisten yliopistojen Suomen kielen ja kulttuurin opintojen asiantuntijaryhmä, jonka jäsenet ovat pääasiallisesti suomalaisten yliopistojen alan professoreita ja lehtoreita.

Lisätietoja

www.cimo.fi/suomen_kieli/opintopaivat_2016

Suomen kielen ja kulttuurin opetuksesta ulkomaisissa yliopistoissa:
Vastaava asiantuntija Krista Heikkilä, CIMO
krista.heikkila(at)cimo.fi, puh. 0295 338 514

Opintopäivien käytännön järjestelyistä ja haastattelupyynnöt:
Ohjelma-asiantuntijaLeena Kärnä
leena.karna(at)cimo.fi
p. 0295 338 507