Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

20.04.2016


Espoon nuorisopalveluille myönnettiin tukea nuorisovaihtoon, jossa tehdään mm. yhteistyötä vastaanottokekuksen kanssa. Nuorisopalvelut ovat toteuttaneet maltalaisen kumppanin kanssa hankkeita myös aikaisemmin. Kuva: Espoon nuorisopalvelut

Erasmus+ Youth in Action –ohjelman hakukierroksella tuettiin roolipelin kehittämistä nuorisotyön välineeksi

Erasmus+ Youth in Action -ohjelman vuoden 2016 ensimmäisellä hakukierroksella jaettiin tukea 1,3 miljoonaa euroa. Ison osan jaettavasta potista, yli 255 000 euroa, sai Etelä-Suomen rooli- ja strategiapeliyhdistys, jonka tarkoituksena on kehittää uusia välineitä nuorisotyöhön hyödyntämällä roolipeliä työkaluna.

”Haluamme hankkeemme avulla irrottaa nuoret istumasta yksin tietokoneen ruudun ääreltä ja saada heidät toimimaan aktiivisesti kasvokkain toisten nuorten kanssa”, toteaa Tatu-Matti Pekkarinen Etelä-Suomen rooli- ja strategiapeliyhdistyksestä. ”Skandinaavisesta mytologiasta innoituksensa saava peli opettaa paitsi vuorovaikutustaitoja, myös yhdessä toimimista sekä erilaisuuden ymmärtämistä. Kansainvälistä ulottuvuutta tulee muiden maiden pelaajien kanssa kommunikoinnista, joten kielitaitokin pelaajilla karttuu”, kertoo Pekkarinen.

Turvapaikanhakijoiden kanssa tehtävälle toiminnalle rahoitusta

Ajankohtaiseen aiheeseen tartutaan Espoon kaupungin hankkeessa, jossa luonto- ja ympäristöteemaisessa Suomen ja Maltan välisessä nuorisovaihdossa tehdään mm. yhteistyötä vastaanottokeskuksen kanssa ja suunnitellaan ja toteutetaan luontoelämyspäivä turvapaikanhakijoille.

”Tavoitteena on, että vaihdon aikana nuoret oppivat eri maitten ympäristöasioista. Yhdessä tekemällä ja mielekkäitä menetelmiä käyttämällä toivomme madaltavamme kynnystä toimia luonnossa myös jatkossa. Osallistujat kohtaavat eri kulttuurista tulevia turvapaikanhakijoita ja tukevat omalta osaltaan kotouttamista sekä sopeutumista suomalaiseen yhteiskuntaan ja suomalaisiin”, kertoo Juuli Vänskä Espoon kaupungin nuorisopalveluista.

Tukea myönnettiin 46 kansainväliselle nuorisohankkeelle

Helmikuussa päättyneellä hakukierroksella vastaanotettiin 80 hakemusta, joista 46:lle myönnettiin tukea.

Tuettujen hankkeiden joukossa on nuorisovaihtoja, tukea Eurooppalaisen vapaaehtoispalvelun (EVS) kautta vapaaehtoisten lähettämiseen ja vastaanottamiseen eri puolilla Suomea, tukea nuorisoalan toimijoiden ammatilliseen kouluttautumiseen ja verkostoitumiseen sekä nuorisoalan kehittämiseen.

”Hakemuksia tuli lähes kaikkiin ohjelman toimintoihin ja olemme tyytyväisiä, että mukana on vuoden prioriteetin mukaisesti nuorten turvapaikan hakijoiden kanssa tehtävää työtä ja myös nuorten ja päättäjien välisen vuoropuhelun hanke”, iloitsee CIMOn nuoriso- ja kulttuuriyksikön päällikköIrmeli Karhio. Erasmus+ Youth in Action -ohjelmalla on jaettavana Suomessa tänä vuonna kaikkiaan 3 miljoonaa euroa. ”Nyt kun takana on jo muutama vuosi uutta ohjelmakautta, voidaan kokemuksesta viisastuneena ennustaa, että hakijoita riittää vielä hyvin tulevillekin hakukierroksille”, Karhio arvioi tulevaa.

Vuoden 2016 seuraavat hakuajat päättyvät 26.4. ja 4.10. CIMO järjestää hakijoiden tueksi hakuklinikoita, joissa käydään läpi paitsi hakuprosessia, myös hakemusten täyttämistä sekä avataan hakemusten arviointiperusteita. Syksyn hakuklinikka järjestetään tiistaina 6.9 ja vielä erillinen viime hetken kyselytunti tiistaina 27.9. Erityisesti ensi kertaa hanketta suunnittelevien kannattaa rohkeasti hyödyntää hakuklinikalta saatavaa apua.

Lisätietoja:

[20.4.2016 / HY & IN]