Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

26.10.2015


Kuva: Turun Tyttöjen Talon arkisto

Suomalainen sukupuolisensitiivinen nuorisotyö kiinnostaa

Lokakuun lopussa 26.10–29.10.2015 Turkuun saapuu yli 20 eri maasta lähes 50 nuorisoalan ammattilaista kouluttautumaan sukupuolisensitiiviseen nuorisotyöhön. Osallistujat tulevat Balkanilta, Lähi-Idästä ja Välimeren eteläpuolisista maista, Kaukasukselta ja eri puolilta Eurooppaa. Suuresta kiinnostuksesta aihepiiriä kohtaan kertoo, että koulutukseen tuli kaikkiaan 500 hakemusta.

”Yhteiskunnassamme monelle pojalle ja tytölle saattaa muodostua ulkoapäin ohjautuva käsitys siitä, millainen mies tai nainen tulisi olla. Sukupuolisensitiivisyydessä otetaan huomioon sukupuoliin liittyvät käsitykset ja stereotypiat ja tarkastellaan niitä kriittisesti. Yksilölle annetaan oikeus määritellä tai olla määrittelemättä itseään naiseksi tai joksikin muuksi. Sukupuolisensitiivisellä nuorisotyöllä pyritään tukemaan nuoria kasvamaan oman näköiseen aikuisuuteen”, kertoo Turun Tyttöjen Talon johtaja Heljä Pitkänen.

Pitkänen sai idean koulutuksesta puolitoista vuotta sitten ja Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO innostui ideasta. ”Tavoitteena on, että osallistujat pääsevät jakamaan kokemuksiaan sukupuolisensitiivisestä nuorisotyöstä ja saavat näkemyksiä sukupuolisensitiivisen työotteen kehittämisestä omassa työssään”, kertoo Pitkänen. Neljän koulutuspäivän aikana osallistujat pääsevät myös suunnittelemaan niin nuorten kuin nuorisotyöntekijöiden jatkoyhteistyötä.

Koulutuksen ohjelmaan kuuluu muun muassa luentoja teemasta. Näihin kuuluvat tutkija Veronika Honkasalon sukupuoliteemainen luento tiistaina ja Israelista kotoisin olevan IGY - Israel Gay Youth organisaation edustajan Mandy Michaelin sensitiivisyysluento keskiviikkona. Lisäksi ohjelmassa on vierailukäyntejä, nuorisotyöntekijöiden rastirata, ilta-ohjelmaa ja torstaina 29.10. järjestettävä paneelikeskustelu, jossa uppoudutaan suomalaiseen sukupuolisensitiiviseen nuorisotyöhön. Panelisteina ovat muun muassa Helsingin Poikien Talon työntekijä Tatu Tossavainen, Helsingin Tyttöjen Talon johtaja Mari Uusitalo-Herttua ja Turun kaupungin nuorisopalveluiden Kansainvälisen ja monikulttuurisen nuorisotyön ohjaaja Marika Gustafsson. Koulutus huipentuu torstaina Turun kaupungin vastaanottoon.

Koulutus toteutetaan Erasmus+ -ohjelman rahoituksella.

Lisätietoja medialle:

[26.10.2015 / KI}