Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

14.09.2011

Nuorten vuotuinen käännöskilpailu 2011 on alkanut

Oletko syntynyt vuonna 1994 ja käytkö lukiota tai ammattikoulua? Haluatko testata kielitaitoasi käytännössä ja oletko kiinnostunut kääntämisestä? Jos vastasit myöntävästi, sinun kannattaa osallistua Juvenes Translatores -kilpailuun. Juvenes Translatores on EU:n käännöskilpailu lukioiden ja ammattikoulujen oppilaille.

Kilpailu pidetään kouluissa 24. marraskuuta 2011. Osallistujat kääntävät yksisivuisen tekstin valitsemastaan kielestä valitsemalleen kielelle EU:n 23 virallisesta kielestä. Tänä vuonna käännettävien tekstien teemana on vapaaehtoistoiminta Euroopan teemavuoden kunniaksi.

Kilpailun jälkeen komission käännöstoimen pääosaston ammattikääntäjistä koostuva raati arvioi käännökset ja kilpailun tuomaristo valitsee jokaisen maan parhaan käännöksen.
Kaikki voittajat kutsutaan Brysselissä järjestettävään palkintotilaisuuteen. Brysselissä voittajilla on tilaisuus tutustua toisiinsa ja tavata myös EU:n kääntäjiä. Komissio huolehtii matkan kustannuksista.

Jotta oppilaat voivat osallistua kilpailuun, koulun on rekisteröidyttävä kilpailun nettisivuilla. Rekisteröitymisaika päättyy 20. lokakuuta. Käytännön syistä kaikkia EU:n kouluja ei valitettavasti voida ottaa mukaan kilpailuun. Siksi kustakin EU-maasta rekisteröityneiden koulujen joukosta valitaan arpomalla tietty määrä kouluja. Suomesta mukaan pääsee 13 koulua. Kukin koulu saa ilmoittaa kilpailuun enintään viisi oppilasta. He voivat edustaa mitä tahansa kansalaisuutta kunhan ovat kirjoilla koulussa jossakin EU:n jäsenvaltiossa. Viime vuonna kilpailuun osallistui 2 800 oppilasta.

Rekisteröidy kilpailun nettisivuilla.

Komission käännöstoimen pääosasto.

Kielet EU:ssa

Suomen voittaja vuonna 2010 oli Aino Sassi Kemijärven lukiosta.

Julkaistu 14.9.2011 / TV