Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

09.04.2013

Young Ambassadors –stipendiaatit valmiina lähtöön

Young Ambassadors -stipendiaatit juhlallisessa tilaisuudessa Yhdysvaltain Suomen-suurlähetystössä 5.4.2013

Ympäristö- ja moninaisuusaiheiseen Young Ambassadors –stipendiohjelmaan valikoitui yli 200 hakijan joukosta 12 ympäristöasioista kiinnostunutta lukiolaista, jotka lähtevät kesäkuun alussa kuudeksi viikoksi Washingtoniin ja Coloradoon. Eri puolilta Suomea tulevat lähettiläät vastaanottivat stipendinsä Yhdysvaltain suurlähetystön uudessa innovaatiokeskuksessa Helsingin Kaivopuistossa perjantaina 5.4.2013.

Päivän teemana oli kestävä kehitys. Vuosien 2011 ja 2012 YAP-stipendiaatteja oli kutsuttu mukaan työskentelemään yhteisen teeman parissa. Toukokuun 8. päivänä vietettävän maailmanlaajuisen puunistutuspäivän Suomen yhdyshenkilö Mika Vanhanen innosti nuoria käynnistämään omilla paikkakunnillaan projekteja, joissa istutetaan puuntaimia. Ideoita syntyikin, ei pelkästään kouluihin, vaan myös urheilu- ja taideharrastusten yhteyteen.

"Päivä oli paljon rennompi kuin olin aluksi ajatellut, ei ollutkaan niin virallista, eikä tarvinnut jännittää”, kertoo tuore YA-stipendiaatti Opri Kangas Joensuun Niinivaaran lukiosta. Vaihdolta hän odottaa eniten mukavia hetkiä koko ryhmän kanssa ja myös amerikkalaiseen perheeseen tutustumista; sitä, että pääsee lähelle osaksi paikallista kulttuuria.

16-vuotias Opri oli lähtenyt etsimään netistä erilaisia mahdollisuuksia päästä harjoittelemaan englannin kieltä ulkomaille. Onnekseen hän oli törmännyt YFUn sivuilla Young Ambassdors -ohjelmaan, johon oli silloin jäljellä vain viikko aikaa hakeutua.

Stipendiohjelma järjestetään jo kolmatta kertaa

Young Ambassadors -ohjelma toteutuu Yhdysvaltain Suomen suurlähetystön, Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskuksen CIMOn ja Youth For Understandingin (YFU) yhteistyönä, Ohjelmaa rahoittavat CIMO ja Yhdysvaltain Suomen suurlähetystö Helsingissä. Ohjelma on tätä ennen toteutettu vuosina 2011 ja 2012.

- Yhdysvaltain Suomen suurlähetystö on ylpeä saadessaan tukea tätä merkittävää vaihto-ohjelmaa, joka tehdään yhteistyössä CIMOn ja Suomen Youth For Understandingin kanssa. Paras tapa luoda ymmärtämystä kulttuurien välillä on tutustua henkilökohtaisesti toisten elämään. Tämän ohjelman avulla suomalaisnuoret saavat ensikäden tietoa Yhdysvalloista ja amerikkalaisten elämästä. Ohjelma luo erinomaiset mahdollisuudet voimistaa maidemme ennestäänkin vahvoja siteitä, sanoo Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck.

- Suomalaisnuoret saavat vaihdon aikana kokemuksia amerikkalaisen kulttuurin ja yhteiskunnan moninaisuudesta ja avoimesta asenteesta monikulttuurisuutta kohtaan.
Tällä ohjelmalla CIMO haluaa olla mukana vahvistamassa koulujen välistä transatlanttista yhteistyötä käytännön tasolla – ja antaa nuorille mahdollisuuden henkilökohtaisiin kokemuksiin ja tapaamisiin. On hienoa, että Yhdysvaltain Suomen suurlähetystö ja lähettiläs Oreck henkilökohtaisesti ovat nähneet tämän ohjelman merkityksellisenä, ja että kokenut vaihto-oppilasjärjestö YFU on erinomaisesti toteuttamassa ohjelmaa, toteaa johtaja Pasi Sahlberg CIMOsta.

Kuvassa kaikki vuoden 2013 Young Ambassadors -stipendiaatit

(9.4.2013 NE & AK, kuvat: Tuomas Hellman, U.S. Embassy Helsinki Press Office)