Hatut lentävät ilmaan Washingtonin yliopiston vappujuhlassa Seattlessa.

Hatut lentävät Washingtonin yliopiston vappujuhlassa Seattlessa. Kuvat: Taija Hämäläisen arkistosta.

Kaikkien alojen erikoisasiantuntija

Miten Helsingistä löytää edullisen asunnon? Mitä lapseni kannattaisi sanoa Suomi-aiheisessa kouluesitelmässään? Miten Suomeen saa oleskeluluvan? Onko kaikkien suomalaisten naisten nimi tyyppiä Taija/Kaija/Aija? Mistä Seattlessa saa suomalaista ruisleipää? Mikä Kaija Saariahon teoksista on paras?

Ulkomaanlehtori on kaikkien alojen erikoisasiantuntija. Kysymyksiä satelee tietysti opiskelijoilta, mutta myös moni muu on ottanut yhteyttä saadakseen vastauksen Suomi-aiheiseen ongelmaansa. Ymmärrän hyvin, että suomen kielen lehtorilta kysellään kieleen ja kulttuuriin liittyviä asioita. Takataskussa sopisi kuitenkin olla monenlaista muutakin tietoa ja taitoa.

Miksi Suomi menestyy niin hyvin PISA-tutkimuksissa? Suomalainen koulutusjärjestelmä on täällä Pasi Sahlbergin viimesyksyisen vierailun jäljiltä arvossaan, ja meitä paikallisia suomalaisia pyydetään tasaisin väliajoin puhumaan aiheesta kouluihin ja vastaamaan täkäläisten vanhempien kysymyksiin. Ulkomaanlehtorin kannattaisi siis olla perillä peruskoulun nykytilanteesta ja valmiina kehumaan sitä ponnekkaasti.

Suomenopettajan leipomia pullia

Miltä mämmi maistuu? Lehtorin olisi myös hyvä osata leipoa ja laittaa ruokaa, koska nämä asiat kiinnostavat monia. Opiskelijoillekin olisi mukava valottaa suomalaisia ruokatraditioita, mutta minä viihdyn huonosti keittiössä. Itsenäisyyspäiväjuhlien piparit ostin suosiolla paikallisesta skandinaavikaupasta, mutta laskiaispullat päätin leipoa itse.

Uunin fahrenheitasteiden ja täkäläisten mittojen takia sain kuitenkin leipoa useampaan otteeseen, ennen kuin pääsimme herkuttelemaan. Onneksi opiskelijat eivät paremmasta tiedä.

Voisitko kääntää minulle tämän suomenkielisen hevimetallibiisin sanat? Lehtorin pitäisi osata laulaa. Olisi myös paikallaan hallita kattava valikoima suomalaisia viisuja. Kevään lopuksi laitoksemme järjesti tilaisuuden, jossa opiskelijat lauloivat muutaman keväisen laulun opiskelemallaan kielellä. Kylmä hiki kihahti otsalle, kun tajusin, että joudun paitsi valitsemaan laulut, myös opettamaan ne opiskelijoille. Onneksi Youtubesta löytyi Suvivirsi, eli minun esimerkkini perusteella sitä ei tarvinnut opetella. Ja onko meillä Suomessa edes muita kevätlauluja?

Vilket är Marimekkos vackraste mönster? Sekalaisista kieliopinnoista ei myöskään ole haittaa. Äskettäin istuin ruotsalaisten ja tanskalaisten kollegoiden kanssa paikallisella Swedish Clubilla syömässä kotoisasti lihapullia ja kuuntelemassa Seattlessa vierailevaa ruotsalaista runoilijaa, joka lausui meille tuotantoaan. Ilta kului kirjallisuudesta, elämästä ja vähän Marimekostakin keskustellen pohjoismaisten kielten sekamelskassa.

Kevään menoihin ovat kuuluneet myös Tanskan kuningattaren syntymäpäiväjuhlallisuudet ja pohjoismaisen museon päivällishuutokauppa. Kyllä kannatti siis aikanaan ruotsia ja tanskaa opiskella; enpä olisi arvannut, että joskus maailman laidalle muuttaessani kumpikin yhtäkkiä kuuluisi arkeeni.

Kannattaa lähteä. Maailmalla tapahtuu, ja koskaan ei tiedä, mihin sitä päätyykään. Tai ainakaan ei tiedä, mitä huomenna puhelimitse tai sähköpostitse kysytään.

Taija Hämäläinen

Kirjoittaja on suomen kielen opettaja, joka vaihtoi suomalaisen ammattikorkeakoulumaailman ulkomaanlehtorin pestiin Washingtonin yliopistossa Seattlessa. Tänä vuonna siis selviää, millaista on elämä maidon ja hunajan maassa.

Kommentit (2)

22.8.2013 12:51  Tuula Eskeland  
Hienoa Taija,
olet loistava suomalaisen kulttuurin lähettiläs maailmalla. Muistelen lämmöllä aikaasi suomen kielen harjoittelijana Suomen osastolla, Kööpenhaminan yliopistossa.
30.8.2013 10:42  Tuuli Järvinen  
Joo, tutulta kuulostaa! Itä-Suomen kansainvälisen kesälukukauden Suomi-kurssilaiset kyselee samoja ja yhdessä opiskellaan ja kokeillaan Suomi-elämää sekä pohjoismaisia juttuja täällä itärajan tuntumassa Saimaan rannoilla. Maailma on avoin joka suuntaan. www.efist.org


Lisää kommentti

Nimi:   
Kommentti:   
Varmistus: Paljonko on kymmenen plus nolla?

Vastaus:  

Tällä kysymyksellä pyritään estämään lomakkeen automatisoitu käyttö.
Kommentti ilmestyy sivulle vasta hyväksynnän jälkeen.