Kansainvälinen harjoittelu avaa yllättäviä ovia

Kansainvälinen harjoittelu voi tehdä ekonomistista markkinoinnin ammattilaisen ja viedä sinut vuosiksi maailmalle. Näin kävi minulle.

Oma matkani CIMO-harjoittelijaksi alkoi vuonna 2013. Olin tällöin kansantaloustieteen opiskelija Jyväskylän yliopistossa ja vuotta aikaisemmin ryhtynyt opiskelemaan kiinaa alueen hyvän taloudellisen vireen innoittaman.

Altistaakseni itseni kiinan kielelle ja oppiakseni paikallisista liiketoimintatavoista hain CIMOn harjoitteluohjelmaan Kiinassa, ja päädyin harjoittelijaksi Bstarts Business Consulting -nimiseen muutaman hengen konsultti- ja tilitoimistoyritykseen Shanghaihin.

Mies mopotaksin kyydissä

Urani kannalta ehkä harjoittelupaikan maantieteellistä sijaintiakin merkittävämpänä pidän itse työn sisältöä. Vastuualueenani oli yrityksen hakukoneoptimoinnin, sisällöntuotannon ja sähköpostimarkkinoinnin kehittäminen. Harjoittelun alkaessa nämä olivat minulle melko tuntemattomia työtehtäviä ja ilman tätä harjoittelupaikkaa tuskin olisin digitaalisen markkinoinnin pariin päätynytkään.

Vaikka tehtävät aluksi vaikuttivat olevan melko kaukana kansantaloustieteen opiskelijan mukavuusalueelta, niin nopeasti huomasin tilastotieteen oppien ja analyyttisyyden hyödyllisyyden modernissa markkinoinnissa. Testaamisen ja tulosten realisoitumisen nopea sykli ja konkreettisten vaikutusten näkeminen päivittäisessä liiketoiminnassa veivät mukanaan. Päätin, että seuraava työpaikkani löytyisi digitaalisen markkinoinnin parista. Harjoittelujakson aikana tulin myös siihen tulokseen, että seuraavan työpaikkani sijainti on Shanghai. Tähän tosin saattoi hieman myös vaikuttaa se, että tapasin nykyisen vaimoni harjoittelujakson aikana.

Harjoittelun jälkeen tarkoituksenani oli viimeistellä graduni ja samalla etsiä vakituista työpaikkaa Shanghaista. Näistä tavoitteista lopulta täyttyi vain jälkimmäinen. Parin kuukauden hakemisen jälkeen päädyin digitaalisen markkinoinnin tiimiin konsulttiyritys Dezan Shira & Associatesiin, jossa viihdyin sitten seuraavat pari vuotta. Tästä työpaikasta saan pitkälti kiittää CIMO-harjoittelun yhteydessä saatua kokemusta niin kohdemaan tuntemuksen kuin ammatillisen osaamisenkin valossa. Sittemmin työura on vienyt takaisin Suomeen, mutta ammatillinen suuntautuminen on pysynyt markkinoinnin parissa.

Kansainvälisen harjoittelun vaikuttavuutta yleisesti on arvioitu Ahkerat ja rohkeat osaajat maailmalla -vaikuttavuusselvityksessä. Selvityksen perusteella harjoittelulla on ollut keskimäärin positiivinen vaikutus työuralle, mutta omalla kohdallani vaikutukset olivat vielä merkittävämpiä. Harjoittelu antoi täysin uuden suunnan uralleni.

Harjoitteluun suuntaaville tai harjoittelua harkitseville antaisin seuraavat vinkit:

  1. Älä valitse harjoittelupaikkaa vain toimialan mukaan ─ ammatillisen kehityksen kannalta harjoittelupaikassa saadun vastuun määrä on tärkeämpi kuin toimiala tai yrityksen nimi.
  2. Mieti jo harjoittelun alkaessa, haluaisitko sijoittua myöhemmin kohdemaahan töihin. Tällöin voit jo työhaastattelussa kartuttaa kyseisen yrityksen mahdollisuuksia palkata sinut vakipaikkaan harjoittelun jälkeen.
  3. Päätä haluatko ensisijaisesti oppia paikallista kieltä ja kulttuuria vai panostaa ammatilliseen puoleen. Suurkaupungeissa kieleen ja perinteiseen kulttuuriin altistuminen on vähäisempää, mutta tulevat uramahdollisuudet usein ilmeisempiä.

Kansainvälisen harjoittelun yksilölliset hyödyt ovat aina hieman tuurista kiinni, mutta omalla asenteella ja avoimella mielellä voi vaikuttaa paljonkin harjoittelusta saatuun hyötyyn. Kävi miten kävi, kansainvälinen kokemus laajentaa varmasti maailmankuvaasi, joten suosittelen opintojen aikaista kansainvälistä harjoittelua kaikille.

Joonas Jukkara
Joonas on entinen CIMO-harjoittelija, jonka harjoittelujakso tutustutti hänet niin digitaaliseen markkinointiin kuin Kiinan liiketoimintaympäristöönkin. Kahden vuoden jälkeen Kiina jäi taakse, mutta ala pysyi: työt jatkuvat Suomessa digimarkkinointitoimisto SEOSEON palveluksessa.

Kommentit (1)

Lisää kommentti

Nimi:   
Kommentti:   
Varmistus: Paljonko on kuusi plus kolme?

Vastaus:  

Tällä kysymyksellä pyritään estämään lomakkeen automatisoitu käyttö.
Kommentti ilmestyy sivulle vasta hyväksynnän jälkeen.