Nadja ja CIMOn kieliassistenttina työskentelevä Johanna Udmurtiassa

Syyskuussa Udmurtiassa vietettiin punatukkaisten ihmisten päivää. Heinistä tehty perinteinen ajanvietetyö syntyi, vaikka yhteistä kieltä ei ollutkaan. Tekemällä oppii! Kielipuoli oppi Nadjalta myös ensimmäisen udmurtin kielen sanansa: тау = kiitos.

Kielipuolena maailmalla

Maahanmuuttajia Suomessa opettaessani rohkaisin heitä käyttämään suomea aina ja kaikkialla mahdollisimman paljon. Toitotin, että puutteellisellakin kielitaidolla tulee yrittää kommunikoida eikä virheitä kannata pelätä. Mutta vasta nyt konkreettisesti ymmärrän, millaisia haasteita arkielämä tarjoaa juuri maahan saapuneelle ja kieltä ymmärtämättömälle. Pelkästään kaupassa asioiminen on kielipuolelle jännittävä oppimistilanne.

Kielipuolen kaupankäyntiä helpottaa, kun muistaa seuraavat ohjeet:

  1. Vältä osoittelukioskeja, käy itsepalvelumyymälöissä. (Osoittelukioski = pieni kauppa, jossa tuotteet pitää pyytää myyjältä – tai kielipuolen tapauksessa mokeltaa ja huitoa etusormi ojossa, sanakirja toisessa kädessä.)
  2. Itsepalvelumyymälän kassan ensimmäinen puheryöppy tarkoittaa, tarvitsetko muovipussia. Jos ymmärrät sanan пакет, erinomaista. Jos et tarvitse, heristele tomerasti isoa laukkuasi. Jos taas haluat ison muovipussin, voit varautua siihen, että sitä ei sinulle anneta, jos myyjästä näyttää, että ostoksesi mahtuvat pieneenkin. Usein he ovat myös harvinaisen oikeassa.
  3. Toisessa litaniassa kysellään etukortteja. Sana карточка, ja kymmenen pistettä. Ymmärsit. Tähän sanotaan painokkaasti ei, sillä etukorttilomakkeen täyttämiseen tarvitset luultavasti vielä muutamia venäjän kielen oppitunteja lisää.
  4. Summan saatat hyvänä päivänä ymmärtää kuulemalla, huonona voit kurkata näyttöpäätteestä.
  5. Paheksuva ilme osoittaa, että maksat liian suurella setelillä. Loppumutinoista voit päätellä, että yritä nyt hyvä ihminen kaivaa oikea summa pikkukolikoita pussistasi.
  6. Ota ostoksesi ja poistu kaupasta. Jos portti alkaa huutaa ja vartijasetä saapuu paikalle, epäselvä mumina tarkoitta, että hän haluaa katsoa laukkuusi.
  7. Avaa laukku, anna kuitti. Jos et ole varastanut, voit lähteä tyytyväisenä itseesi ja kehittyvään kielitaitoosi.
Johanna Järveläinen

Johanna Järveläinen

Kirjoittaja työskentelee CIMOn kieliassistenttina Izhevskissä Udmurtian valtionyliopistossa ja kokeilee kielipuolen maahanmuuttajan elämää sukukansan parissa. Kirjoittaja opettaa suomen kieltä ja kulttuuria, opiskelee venäjää ja udmurttia sekä pohtii omaa suomalaisuuttaan ja suhdettaan kotimaahansa.

Kommentit (3)

2.10.2013 17:32  Tassu  
Hauskasti kirjoitettu! Ihanaa lukea ulkomailla olevan suomalaisen näkökulmasta, koska usein näkee vain sen toisen puolen maahanmuuttajia opettaessa. Odotan mielenkiinnolla seuraavaa postausta!
2.10.2013 18:29  Heli  
Hauskaa luettavaa :) Ja tosiaan, arjesta tulee seikkailu kun liikkuu vieraalla maalla vieraat sanat suussa.

Lisää kommentti

Nimi:   
Kommentti:   
Varmistus: Paljonko on kymmenen plus nolla?

Vastaus:  

Tällä kysymyksellä pyritään estämään lomakkeen automatisoitu käyttö.
Kommentti ilmestyy sivulle vasta hyväksynnän jälkeen.