Eritrea Institute of Technologyn opiskelijat Mikal Kidani,  Simon Okubagiorgis, Temesgen Kidane, Simon Alema ja Abiel Kiflu.

Antoisinta oli tutustua paikallisiin nuoriin. Kuvassa Eritrea Institute of Technologyn opiskelijat Mikal Kidani, Simon Okubagiorgis, Temesgen Kidane, Simon Alema ja Abiel Kiflu.

Valoa Asmarassa

Kun astun lentokoneesta ulos yöhön, tunnen ohuen vuoristoilman keuhkoissani. Olen ainoa matkustaja hotellin lentokenttäkuljetuksessa. Sen kuljettaja, jo tutuksi tullut vanhus, esittelee öistä kaupunkia ylpeänä: Asmaraan on vain muutama viikko aiemmin asennettu aurinkokennoilla toimivat katuvalot, jotka valaisevat tietä lentokentältä kaupungin keskustaan. Muuten yössä on hiljaista ja pimeää, muutamia autoja tulee vastaan, kulkukoirat haukkuvat kauempana.

Olen saapunut jälleen Eritrean Asmaraan, tällä kertaa kuukaudeksi. Tämä oli tilaisuus, johon oli pakko tarttua. Olen saanut työskennellä Eritrea-hankkeiden parissa jo muutaman vuoden ajan ja vieraillut maassa hankkeisiin liittyvillä monitorointimatkoilla. Virkamiesvaihto tarjosi erinomaisen mahdollisuuden tutustua maahan ja erityisesti sen koulutusjärjestelmään hieman syvällisemmin.

Arvokkaimmaksi koin mahdollisuuden tutustua paikallisiin nuoriin ja kuulla, millaista on elää nuoren aikuisen elämää Eritreassa. Korkeakouluissa, kuten kaikilla muillakin koulutusasteilla, on puutetta lähes kaikesta ─ niin resursseista kuin vaadittavasta osaamisestakin. Eritrea on yksi maailman köyhimmistä maista, mutta nuoret antavat koulutukselle valtavan arvon. Korkeakouluhankkeiden tärkein kohderyhmä ovatkin juuri nuoret, joille koulutuksen kehittäminen luo näköaloja tulevaisuuteen.

Tapaamissani opiskelijoissa, ja myös korkeakoulujen henkilökunnassa, oli vaikuttavinta kaikkialta huokuva eteenpäin pyrkimisen jano ja kehittämisen halu. Eräs korkeakoulukollega tiivisti ajatuksiaan suomalaisten kanssa työskentelystä: ”Jos aiomme tähdätä korkealle, on meidän tehtävä yhteistyötä parhaiden kanssa – tämän vuoksi olen onnellinen, että juuri Suomi on kumppanimme!”

Yhteisissä hankkeissamme onkin saatu aikaan vaikuttavia, konkreettisia tuloksia: on luotu kokonaan uusi maisteriohjelma geoinformatiikan alalle; on parannettu ja laajennettu maan suurimman korkeakoulun verkkoyhteyksiä ja intranetin palveluita, digitalisoitu ja automatisoitu yliopiston kirjasto ja luotu poikkitieteellinen oppimiskeskus EdTechLab; on perustettu uusi taimisto maatalousyliopistoon; on parannettu opettajankoulutuksen laatua. Opiskelijat kertoivat hankkeiden käytännön vaikutuksista uralleen ja tätä kautta koko maalle. Muutaman vuoden kestävissä hankkeissa ei rakenneta kaikkea uusiksi, mutta näistä tuloksista voimme olla ylpeitä!

Hankekausi on päättymässä ja kevään aikana juhlimme saavutettuja tuloksia päätösseminaareissa niin Eritreassa kuin Suomessakin. Mielessä on kysymyksiä: kuinka yhteinen toiminta jatkuu ja missä ollaan muutaman vuoden kuluttua? Ovathan saavutetut tulokset kestäviä?

Eritrea-ohjelmamme on luonut yhteistyölle pohjan, joka toivottavasti toimii alkusysäyksenä pidemmälle menestyksekkäälle yhteistyölle. Haasteet ovat valtavia, mutta ilman korkealle asetettuja tavoitteita ja ripausta idealismia ei päästä eteenpäin.

Näin ajattelen, kun kone nousee jälleen kerran ilmaan Asmaran kentältä kohti Eurooppaa. Pimeydessä näkyvät vielä hetken Asmaran katuvalojen helmijanat.

Sini Piippo

Sini Piippo

toimii ohjelma-asiantuntijana Opetushallituksen korkeakoulutuksen kansainvälistymispalvelut -yksikössä ja edistää työssään yhteyksiä erityisesti Euroopan ulkopuolisiin maihin.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Nimi:   
Kommentti:   
Varmistus: Paljonko on viisi miinus viisi?

Vastaus:  

Tällä kysymyksellä pyritään estämään lomakkeen automatisoitu käyttö.
Kommentti ilmestyy sivulle vasta hyväksynnän jälkeen.