Elinikäisen oppimisen toimintaohjelma

Kansainvälistä näkökulmaa laatutyöhön

Oulun seudun ammattikorkeakoulun laatukoordinaattori Marianne Isola osallistui Erasmus-henkilökuntavaihtoon kesäkuussa 2010. Hänen vierailukohteenaan oli Madridin teknillinen yliopisto Universidad Politécnica de Madrid, joka on Espanjan suurin teknillinen yliopisto.

Kuvassa Marianne Isola, Carmen García-Elias ja Nieves Maillo

Marianne Isola vieraili korkeakoulun strategisesta suunnittelusta vastaavassa yksikössä viiden päivän ajan. Laatukoordinaattorina hänen huomionsa kiinnitti se, että yksikössä toimi viiden hengen laatutiimi ja lisäksi korkeakoulun jokaisessa 21 tiedekunnassa oli vähintään yksi laatuasioita hoitava henkilö.

Suomen näkökulmasta suuressa hakutoimistossa Marianne tapasi korkeakoulun rekrytointipalveluiden johtajan, jonka urakkana oli koettaa järjestää kaikille opiskelijoille työpaikka tutkinnon suorittamisen jälkeen.

Muita vierailukohteita olivat metsätieteellinen tiedekunta, opintotoimisto, kirjasto ja kalatalouden tutkimuslaitos. Mariannelle esiteltiin perinpohjaisesti sampia ja karppeja akvaarioiden ja ulkoaltaiden äärellä. Eräät tuntemattomiksi jääneet japanilaiset kalat olivat peräti 300 euron arvoisia kappale!

Erasmus-henkilökuntavaihtoon kuului sekä virallista että epävirallista ohjelmaa. Vierailun vastuuhenkilönä toiminut kansainvälisten asioiden suunnittelija Nieves Maillo piti Mariannelle kaksi esitystä, joista toinen sisälsi yleistä tietoa korkeakoulusta ja toinen painottui sen laajaan ja monipuoliseen kansainväliseen toimintaan.

Marianne kertoi vastavuoroisesti Suomen koulutusjärjestelmästä ja Oulun seudun ammattikorkeakoulusta. Kansainvälisen toimiston väkeä kiinnostivat erityisesti Oamkin pieni koko, Bolognan prosessin implementointi Suomessa, opiskelijoiden kielitaito sekä - lumi.

Kielikeskuksen toimintaan Marianne tutustui korkeakoulun kieliopintoja koordinoivan Luisa Escribanon opastuksella. Laajan tarjonnan joukossa oli kursseja ranskasta, saksasta, italiasta, tsekistä, ruotsista ja tanskasta… Moni opiskelija ja henkilökuntaan kuuluva opiskeli mandariinikiinaa! Luisa järjesti Mariannen espanjantunnille kiinalaisen opiskelijaryhmän kanssa.

Vaihtoviikko oli sekä hyödyllinen että mukava

Epäviralliseen ohjelmaan kuului myös tutustuminen espanjalaiseen kauppahalliin. Kinkkuja roikkui katosta satamäärin ja taskuravut kiipeilivät sammioissaan. Pian Marianne jo tilasi espanjaksi välipalaa yhdestä hallin baareista: -”Un bocadillo con queso y una copa de vino tinto”. Tämä lause kannattaa muistaa Espanjan-matkalla!

Unescon maailmanperintökohteeksi valitussa Toledon historiallisessa pikkukaupungissa juhlittiin Mariannen vierailun aikaan uskonnollista Corpus Christi juhlaa kulkueineen ja kukkineen. Vanha kaupunki oli kuin pakattu täyteen ihmisiä!

- ”Kaiken kaikkiaan vaihtoviikko oli sekä hyödyllinen että mukava. Tutustuin Universidad Politécnica de Madridin prosesseihin ja laatutyöhön ja opin paljon”, Marianne summaa Erasmus-henkilökuntavaihtonsa antia. Hän aikoo hyödyntää Madridissa solmimiaan kontakteja työssään korkeakoulun laatujärjestelmän kehittämisessä.

Vaihtokohteena Madridin kaupunki oli Mariannen mielestä ihanteellinen: upea vanhakaupunki kivitaloineen, kapeat kujat tapas-baareineen, lukuisat taidemuseot Picassoineen ja Miroineen… Mariannen sanoin: -”Me gusta!”

Matka Oulusta Madridiin kesti 10 tuntia. -”Kuvitelkaa, olin vain 10 tunnin päässä 35 asteen lämmöstä ja Palacio Real de Madridista, joka on upeilla taideteoksilla koristettu 2000 huoneen palatsi ja kuninkaan virka-asunto!”

Universidad Politécnica de Madrid pähkinänkuoressa

 • 37 000 alempaa korkeakoulututkintoa opiskelevaa
 • lähes 7 000 ylempää korkeakoulututkintoa opiskelevaa
 • noin 2 500 tohtoriopiskelijaa
 • opettajia noin 3 300
 • tukipalveluissa työskentelee reilut 3 000 henkilöä, joista 19 kansainvälisten asioiden toimistossa
 • tiedekuntia 21
 • koulutusohjelmia 30
 • tohtoriohjelmia 50
 • opiskelijavaihtoon lähtee noin 3 0004 000 opiskelijaa/v.
 • opettajavaihtoon lähtee noin 200 opettajaa/v.
 • kahdenvälisiä vaihtosopimuksia noin 700 korkeakoulun kanssa.
 • vuosibudjetti 450 miljoonaa €, josta ulkopuolista rahaa noin 130 miljoonaa €

Korkeakoulu panostaa voimakkaasti tutkimus- ja kehitystyöhön. Se osallistuu lukuisiin kansainvälisiin ohjelmiin ja tekee yhteistyötä Euroopan, EteläAmerikan ja Aasian maiden kanssa, kehitysyhteistyötä unohtamatta.

Teksti: Annukka Pesonen ja Marianne Isola

Kuva: Marianne Isola