Suomen Erasmus-opiskelijalähettiläs sai vaihdosta eväitä uudelle uralle

Erasmus-ohjelman 25-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Euroopan komissio on valinnut kustakin osallistujamaasta Erasmus-opiskelijalähettilään. Suomen opiskelijalähettilääksi valittiin Seinäjoen ammattikorkeakoulusta sosiaalityön alalta valmistunut Elina Ylipelkonen, joka osallistui Erasmus-vaihtonsa aikana Berliinissä sekä opintoihin, harjoitteluun että intensiivikurssille.


”Vaihtoon lähtö oli minulle itsestään selvää heti opintojen alussa”, Elina Ylipelkonen kertoo. Kipinä kansainvälistymiseen oli iskenyt matkailun ja Saksassa vietetyn au pair -jakson myötä. Mahdollisuus lähteä Berliiniin opiskelemaan houkutti Elinan saksan taidon ansiosta, vaikka hänellä oli käynyt mielessä myös Afrikka.

Intensiivikurssi syrjäymisestä avasi vaihtojakson

Elina vietti Berliinissä neljä kuukautta keväällä 2006. Opinnot Evangelische Fachhochschule Berlinissä käynnistyivät kahden viikon Erasmus-intensiivikurssilla, jonka aiheena oli syrjäytyminen. Kurssi oli hyvä alku opinnoille ja tutustutti sekä korkeakouluun että muihin opiskelijoihin. 40 osallistujan joukossa oli opiskelijoita lähes kymmenestä maasta. Kurssin aikana opiskelijat perehtyivät teoriaan, osallistuivat opintovierailuille syrjinnän ja syrjäytymien vastaista työtä tekeviin organisaatioihin ja tutustuivat suomalaisesta vinkkelistä erilaisiin työskentelytapoihin.

Harjoittelua nuorten ehdonalaisvalvojana

Intensiivikurssin jälkeen Elinan aika jakautui opintojen ja harjoittelun kesken: kaksi päivää viikossa hän suoritti teoreettisia opintoja koulun penkillä ja kolme päivää hän teki harjoittelua organisaatiossa, joka tekee nuorten ehdonalaisvalvontaa. Monet näistä nuorista ovat maahanmuuttajataustaisia. Elinan päätehtävänä oli osallistua ohjaajansa ja ehdonalaisessa olevien nuorten kahdenkeskisiin tapaamisiin. Harjoittelun aikana hänellä oli pätevä ohjaaja, joka tuki Elinan aktiivisutta ja järjesti hänelle vierailun mm. vankilaan ja kriisikeskukseen sekä mahdollisuuden perehtyä taideterapiaan ja kodittomia auttavan bussin toimintaan. Elina pääsi jopa yhden yön ajaksi seuraamaan berliiniläisen poliisipartion työtä.

Vaihtojakson suurimmasta haasteeksi Elina nimeää saksalaisen byrokratian. Paras anti oli puolestaan erittäin onnistunut harjoittelujakso, jonka ansiosta hän sai tutustua monimuotoiseen työskentely-ympäristöön ja monikulttuuriseen Berliiniin. Tämä kokemus sai hänet hakeutumaan valmistumisensa jälkeen töihin turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseen Helsingissä. Tässä työssä Elina pääsi käyttämään hyväkseen myös vaihdon aikana vahvistunutta saksan kielen taitoaan.Suomen Erasmus-lähettiläät palkitaan Brysselissä Erasmuksen 25-vuotisjuhlaseminaarissa.
Kuvassa vasemmalta oikealle Elina Ylipelkonen, Androulla Vassiliou, Ján Truszczyński ja Paula Pietilä.

Vaihtokokemus = elämänkokemusta

Vuosi sitten Elina Ylipelkonen aloitti opinnot poliisiammattikorkeakoulussa Tampereella. Muun muassa vaihtojakson tuoma elämänkokemus ja laaja näkemys ovat hänelle eduksi poliisin työssä. ”Uskon, että sosiaalityön ja poliisialan koulutukset ovat hyvä yhdistelmä tulevaisuutta ajatellen”, hän arvioi. Erasmus-vaihdon kokemusten myötä häntä kiinnostaa tulevaisuudessa esimerkiksi työ ulkomaalaispoliisissa.

Entä kiinnostaako ulkomaanjakso myös poliisikoulutuksen aikana? ”Meillä on tarjolla kolmen viikon mittaisia vaihtoja pohjoismaihin Nord-Cop-verkoston kautta. Vaikka hakijoita on paljon muitakin, aion hakea paikkaa!”

Teksti: Anne Siltala

Kuvat: Tiina Lehmusvaara, Euroopan komissio