Kansainvälinen henkilökuntavaihtoviikko kokoaa eurooppalaiset kollegat saman pöydän ympärille

Erasmus-ohjelma tukee myös korkeakoulujen henkilöstön kansainvälistymistä. Korkeakoulun tukipalveluhenkilökunnalle järjestettävä kansainvälinen viikko on hyvä tapa vahvistaa suhteita tärkeimpien partnerikorkeakoulujen kanssa, solmia uusia kontakteja, oppia uutta ja jakaa omaa osaamistaan sekä kokemuksiaan eurooppalaisten kollegojen kesken. Tampereen ammattikorkeakoulusta kerrotaan viikon ohjelman järjestelyihin tarvittavan paljon korkeakoulun omaa panostusta, mutta lopputulos on vaivan väärti.

Kansainvälisen viestinnän ryhmätyössä keskustellaan arvoista

Hyväntuulinen puheensorina täyttää Tampereen ammattikorkeakoulun Kuntokadun kampuksen luokkahuoneen kesäkuisena aamuna. Tampereelle on kokoontunut viikoksi korkeakoulujen henkilökuntaa yhdestätoista maasta ympäri Euroopan. Keskustelu vaihtuu pian keskittyneeseen kuunteluun, kun Irja Pietilä aloittaa osallistavan luentonsa kansainvälisestä viestinnästä. Mukaansatempaava aihe kirvoittaa runsaasti kommentteja osallistujilta.

Luennolla pohditaan omia arvoja pienryhmissä ja työskentely sujuu niin hyvin, että on vaikea uskoa osallistujien vasta eilen tavanneen toinen toisensa. ”Kansainvälinen viikko on erinomainen kansainvälistymisen muoto, jossa ihmiset ryhmäytyvät hyvin” , Irja Pietilä vahvistaa. ”Fyysinen kohtaaminen eurooppalaisten kollegojen kanssa on erittäin tärkeää, kuten myös kontaktien luominen” Pietilä painottaa. ”Opettajan näkökulmasta ryhmäkoko on sopiva ” kertoo jo toista vuotta tällä kansainvälisellä viikolla luennoimassa ollut Pietilä.

Onnistuneen viikon järjestäminen vaatii panostusta

Kansainvälinen viikko nähdään strategisesti tärkeänä voimavarana Tampereen ammattikorkeakoululle eikä vähiten kotikansainvälistymisen näkökulmasta. Osallistujalistalla on runsaasti järjestävän korkeakoulun henkilökuntaa. ”Oman korkeakoulun henkilökunnan osallistujat on esimiesten avulla nimetty toiminnottain ja kansainvälistyminen on kirjattu heidän kehityssuunnitelmiinsa” kansainvälisten palveluiden päällikkö Kirsi Tolvanen selvittää korkeakoulun toimintamallia.

Tampereella kansainvälisen viikon järjestelyihin onkin satsattu eurojen lisäksi henkilöstöresursseja. Ensi kertaa kansainväliselle viikolle osallistuva tšekkiläinen Pavla Lebychova kiittelee järjestelyjen olleen erinomaiset ja osallistujien työn mukaisesti räätälöityjen osioiden olleen hyödyllisiä sekä mielenkiintoisia. Monet muut viikolle osallistuvat toistavat samansisältöisen mielipiteen.

Yhden osa-alueen fokuksesta tukipalveluittain räätälöityihin työpajaosioihin

Ensimmäisillä Tampereella järjestetyillä kansainvälisillä viikoilla keskityttiin ainoastaan kansainvälisten asiain hallintoon, sittemmin kurssin sisältöä on räätälöity laajemman osallistujakunnan tarpeisiin. Tänä vuonna viikon ohjelma on suunnattu erityisesti seuraavien osa-alueiden ammattilaisille:

 • hallintopalvelut
 • ura- ja rekrytointipalvelut
 • kansainvälistenasiain palvelut
 • markkinointi ja viestintä

”Kurssikoko on nyt maksimissaan, joten vaihtamalla tukipalvelujen osa-alueita pyrimme saamaan vaihtelua ohjelmaan ja osallistumismahdollisuuksia mahdollisimman monelle” kertoo Tampereen ammattikorkeakoulun kansainvälisen viikon koordinaattori, kansainvälisten palvelujen suunnittelija Noora Kahra. Räätälöidyssä mallissa hakijoiden työnkuvat käydään etukäteen läpi, jolloin viikosta saatu hyöty osallistujan työn kannalta maksimoidaan ja osallistujat osataan jakaa oikeisiin ryhmiin. Järjestävän korkeakoulun osalta paikalla on muidenkin tehtävien edustajia kuten talouspalvelut. Kansainvälinen viikko onkin tehokas keino sytyttää kipinä kansainvälisyyteen oman henkilökunnan keskuudessa, jakaa tietoa ja verkottua.

Ryhmätyöhön keskittyvät Leena Stenman (vas.) ja Katrin Ronneburger (kesk.)

Kesä on paras ajankohta

Paras ajankohta on Kahran mielestä ehdottomasti kesäkuun alku. Korkeakoulujen kiireet ovat hellittämään päin, jolloin osallistujien on helppo irtautua viikoksi oman työpöydän äärestä. Tiloja on helpompi löytää omasta korkeakoulusta kesällä kuin keskellä lukuvuotta. ”Alkukesä on myös paras vuodenaika tutustua Suomeen, onhan se valoisin ja kaunein vuodenaikamme” Noora Kahra perustelee ajankohdan valintaa. Suomalaiseen tunnelmaan osallistujat pääsevät Mölkky-peliä pelatessa ja saunoessa.

Henkilökuntaviikko on suosittu kansainvälistymisen muoto

Kansainvälisen henkilökuntaviikon järjestäminen on suosittua myös monessa eurooppalaisessa korkeakoulussa, siksi viikon valmistelut on hyvä aloittaa ajoissa. ”Tieto kurssista on saatava hyvissä ajoin liikkeelle” kertoo Kahra. Näin varmistetaan, että tärkeimmät partnerit pääsevät paikalle.

Tiedonjakoa ja verkostoitumista

Unkarilainen Endre Bártfai on toista kertaa Tampereella ja kertoo hyvien partnerisuhteiden olevan yksi pääsyy osallistumiselle, toinen on uusien kontaktien luominen. ”Kerään muistiinpanoistani hyvät käytännöt, jotka jaan tiedoksi yliopistoni johdolle” Bártfai kertoo. Hyöty kansainvälisen viikon järjestämisestä leviää usein osallistujien kautta eteenpäin.

Suomi on ennalta tuttu myös saksalaiselle Katrin Ronneburgerille, joka vietti Erasmus-vaihtojakson opiskeluaikanaan vuonna 2006 Tampereella. ”Hyvät suhteet partnerikoulu-TAMK:iin ovat tärkeät ja arvostan kovasti mahdollisuutta tavata samaa työtä tekeviä kollegoja ja pohtia yhteisiä haasteita” Ronneburger summaa Parhaimmillaan kansainvälinen viikko tehostaa osallistujien ja järjestävän korkeakoulun tiedonjakoa, lähentää suhteita ja antaa resursseja sekä omaan työhön, että korkeakoulun strategiseen suunnitteluun.

Vapaa-ajan yhdessäolosta voi nauttia esimerkiksi Mölkky-pelillä kisaillen

International Week for Non-Teaching Staff lyhyesti
International Week for Non-Teaching Staff on yksi seitsemästä Tampereen ammattikorkeakoulun järjestämästä kansainvälisestä viikosta
 • järjestetään neljättä kertaa
 • osallistujia 11 Euroopan maasta
 • on suunnattu ainoastaan tukipalveluiden henkilökunnalle
 • vuosittain vaihtuvat kohderyhmät tuovat vaihtelua sisältöön ja osallistujiin

Erasmus-henkilökuntavaihto pähkinänkuoressa

Erasmus-henkilökuntavaihdon kautta kuka tahansa korkeakoulun henkilökuntaan kuuluva voi lähteä vaihtoon toiseen korkeakouluun tai yritykseen.

Vaihto voi olla luonteeltaan:

 • opintovierailu
 • seminaari tai kurssi
 • workshop
 • työssäoppimisjakso

Henkilökuntavaihdon perusperiaatteet:

 • vaihto on luonteeltaan kouluttautumista, oman organisaation kehittämistä ja kokemusten vaihtoa
 • vaihtojakso on 1-6 viikon mittainen
 • vaatii työsuunnitelman, josta ilmenevät vierailun sisältö ja tavoitteet

Teksti ja kuvat: Riikka Koivusalo