Syksy vaihdossa Ranskassa

Tampereen yliopistossa opiskeleva Marika Karhu opiskeli syksyn 2009 Ranskassa. Pöyrätuolilla liikkuvalle Marikalle Lille oli ihanteellinen vaihtokohde, sillä sekä kaupungilla että yliopistolla esteettömyys oli otettu hyvin huomioon.

Marika tiesi jo ranskan kielen opintojensa alkuvaiheessa lähtevänsä jossain vaiheessa vaihtoon ranskankieliseen maahan. Lähtö Eurooppaan oli luonteva valinta ja sopivaksi Erasmus-vaihtokohteeksi valikoitui lopulta Lille. Vaihtoon Marika valmistautui hyvissä ajoin, jo vuoden ajan etukäteen.

Esteettömyys ilahdutti

Vaihtokohteen yksi hyvä puoli oli Lillen täysin esteetön metro, joka helpotti huomattavasti Marikan liikkumista kaupungissa. Koulussa oli kulkuluiskia ja muita liikkumista helpottavia kulkuväyliä; myös asuntola oli esteetön ja kohtuuhintainen. Vaihtoonsa Marika sai Erasmus-opiskelija-apurahan lisäksi Erasmus-ohjelman esteettömyystukea, jolla katettiin esteettömyysjärjestelyistä koituneita lisäkuluja.

Tiedonsaanti ennakkoon oli yllättävän vaikea, esimerkiksi tietoa monista käytännönjärjestelyistä ei meinannut saada lainkaan sähköpostitse. Paikan päälle saavuttua asiat kuitenkin järjestyivät helposti niin koulun kansainvälisten asioiden toimiston kanssa kuin fysioterapeutin hankkimisenkin suhteen. Marikan mukana Lilleen matkusti avustajana sukulainen, jota ilman avustusjärjestelyt olisivat voineet muodostua hankaliksi.

Suomessa tarvitaan lisää tietoa

Pitkän valmistautumisen jälkeen suuria yllätyksiä ei ollut edessä. Ranskan kielen taito koheni, kun sitä pääsi käyttämään aidoissa tilanteissa ja pääsi tutustumaan ranskalaiseen opiskelukulttuuriin. Jotkin käytännöt Ranskassa tuntuivat myös yllättäviltä, esimerkiksi vuokranmaksu onnistui vain käteisellä.

"Oli avartavaa huomata, että ranskalaisessa yliopistossa opiskeli paljon enemmän vammaisia opiskelijoita kuin suomalaisessa", Marika kuvailee.

Marikan mielestä Suomessa opiskelijavaihtomahdollisuuksista tiedottamista pitäisi lisätä vammaisille opiskelijoille ja tehdä vaihtojärjestelyt mahdollisimman helpoiksi, jotta kaikkea ei tarvitsisi selvittää yksin. Suomen korkeakouluissa tuntuu olevan vähän kokemusta esteettömyydestä, eikä vertaistukea vaihdon järjestelyihin oikein ole saatavilla. Erityisen hyödyllistä olisi ollut tietää Lillessä toimivasta paikallisesta vammaisten opiskelijoiden yhdistyksestä, jonka kautta vertaistukea ja tietoa olisi saanut jo etukäteen.

Kysyttäessä Marikan terveisiä vaihtoon lähtöä pohtiville viesti on joka tapauksessa selvä. ”Lähde, totta kai, tietenkin! Joissain asioissa voi tulla eteen hankaluuksia, mutta niistä selviää kyllä, rohkeasti vain maailmalle! ”, Marika kannustaa.

Kesällä 2011 Marika suuntasikin taas maailmalle, tällä kertaa Brysseliin EU:n komission kääntäjäharjoittelijaksi.

Erasmus-ohjelman esteettömyystuki

Erasmus-ohjelman esteettömyystuki on tarkoitettu henkilöille, joiden osallistuminen Erasmus-ohjelmaan ei olisi fyysisen tai psyykkisen terveydentilan vuoksi mahdollista ilman ylimääräistä taloudellista tukea.

Lisätukea voidaan myöntää niin opiskelijoille kuin korkeakoulun henkilöstöllekin.

Teksti: Sini Piippo

Kuva: Riikka Koivusalo