Suomen luonto ja ruoka valloittivat Tihomirin sydämen

Tihomir Simin on ympäristötieteiden opiskelija serbialaisesta Novi Sadin yliopistosta. Hän opiskeli kevät lukukauden 2016 Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa. Joensuu ja sen kampukset olivat Tihomirille jo entuudestaan tuttuja, sillä hän oli ollut siellä vaihdossa kokonaisen lukuvuoden kaksi vuotta aikaisemmin.

Tihomirin ensimmäinen vaihto oli osa Campus Europea -hanketta, jossa hän sai valita Portugalin, Espanjan ja Suomen välillä. Tihomir valitsi Suomen. Suomi on Serbiasta katsottuna kaukana eikä tästä ”mystisestä Pohjolasta” yleensä tiedetä paljoa. Hän ei tiennyt mitä odottaa Suomelta. Mielikuvissa Suomi oli mystinen ja kylmä maa, jossa on kaunis luonto ja jonka maantieteellinen sijainti on kiinnostava. Vaihtovuodesta kehkeytyi lopulta yksi hänen elämänsä parhaista vuosista!

Toinen kerta toden sanoo

Tihomir sai toisen mahdollisuuden lähteä Suomeen opiskelemaan Erasmus+ -ohjelman globaalin liikkuvuuden kautta. Hänen professorinsa kertoi, että Suomeen oli vielä vaihtopaikkoja tarjolla ja ehdotti, että Tihomirin kannattaisi hakea, mikäli häntä kiinnostaisi lähteä uudelleen Suomeen. Hän innostui heti ajatuksesta ja pian hänellä oli uusi Suomen vaihto edessä.

Suomessa Tihomirin yllätti se, kuinka rehellisiä suomalaiset ihmiset ovat. Yliopistolla opiskelija myös saa enemmän vapauksia kuin Serbiassa. Hän tunsi, että Suomessa opiskelijaa arvostetaan ja häneen luotetaan. Lisäksi Itä-Suomen yliopistossa kaikki oli hyvin organisoitua ja tenttien ajankohdat olivat selvillä jo kurssin alussa. Suomessa kaikkien saattoi myös olettaa saapuvan paikalle sovittuna aikana.

Ensimmäisen vaihtonsa aikana hän oli opiskellut vuoden verran suomea. Erasmus-kevään aikana hän osallistui suomen kielen kurssille, jota piti hänelle jo viime kerrasta tuttu opettaja.

Revontulien tanssi

Suomesta jäi Tihomirille paljon hyviä muistoja. Mieleenpainuvimpia olivat Suomen luonto ja revontulet. Ensimmäisen vaihdon aikana, kun osa Tihomirin ystävistä oli lähdössä kotiin, he päättivät tehdä retken Kontiolahdelle, tarkoituksenaan hyvästellä suomalainen luonto. He ajoivat Kontiolahdelle ja kävelivät metsän halki laaksoon, jossa oli jäätynyt joki. Pakkasta oli -17 astetta ja tähdet loistivat kirkkaina yötaivaalla. Nuoret tekivät nuotiolla eväitään ja joivat teetä nuotion ympärillä jonkun soittaessa kitaraa. Illan kruunasivat revontulet, jotka ilmestyivät tanssimaan taivaalle.

Erasmus-kevään aikana Tihomirin tyttöystävä tuli Joensuuhun vierailulle, ja Tihomir halusi esitellä hänellekin Suomen talvista luontoa. He pakkasivat eväät mukaan ja kävelivät metsän halki jäätyneelle lammelle. Lammen rannalla oli vanha hylätty hotellirakennus, jonne he menivät syömään eväitään ja juomaan kahvia. Paluumatkala Tihomir harmitteli, etteivät he todennäköisesti tulisi näkemään revontulia sinä iltana. Toisin kuitenkin kävi. Hetken päästä revontulet syttyivät taivaalle ja he seisoivat kahdestaan jäätyneen järven rannalla revontulia ihastellen, eikä ketään muita ollut lähimaillakaan.

Kohti Serbiaa

Erasmus+ -vaihdon jälkeen Tihomir jäi kaipaamaan Suomesta oman opiskelija-asunnon ja apurahan tuomaa itsenäisyyttä. Serbiassa opiskelija-apuraha on huomattavasti pienempi, joten opiskelijat ovat taloudellisesti riippuvaisia vanhemmistaan ja yleensä myös asuvat heidän luonaan.

Tihomir jäi kaipaamaan myös suomalaista ruokaa. Serbialainenkin ruoka on herkullista, mutta pääasiassa hyvin rasvaista ja lihapitoista. Suomessa taas ruoka on kevyempää ja salaattia on usein tarjolla. Ja tietysti hän jäi kaipaamaan myös ihmisiä, joihin on Suomessa asumisensa aikana tutustunut.

Tihomir suosittelee ehdottomasti Suomea kohteeksi vaihtoa harkitseville.Vaikka Suomi voi eteläeurooppalaisen silmin vaikuttaa kaukaiselta, hän tunsi olonsa tervetulleeksi ja koki Suomen olevan täysin oma maailmansa.

[Teksti: Ida Buure]