Tietoa opettajille

Kutsu kansainvälinen vierailija kouluusi!

Peruskouluilla, lukioilla ja ammatillisilla oppilaitoksilla on mahdollisuus kutsua vieraaksi ulkomaisia vaihto- ja tutkinto-opiskelijoita sekä EU-ohjelmien kautta Suomeen tulleita vapaaehtoisia tuomaan kansainvälisyyttä koulun opetukseen.

Vierailujen aikana ulkomaiset opiskelijat/vapaaehtoiset levittävät tietoa omasta kotimaastaan ja kulttuuristaan ja kertovat ulkomailla asumisen ja opiskelun kokemuksistaan.

Vierailut auttavat suomalaisia oppilaita kohtaamaan eri kulttuureista tulevia ihmisiä ja innostavat vieraiden kielten opiskeluun. Samalla vierailut rohkaisevat oppilaita tutustumaan ulkomailla opiskelun moniin mahdollisuuksiin.

Vierailijat tuovat mukavan kansainvälisen tuulahduksen koulupäivään ja antavat kansainväliselle yhteisölle elävät kasvot. Vierailut ovat koulujen oppilaille siis oiva mahdollisuus kotikansainvälistymiseen! Samalla ulkomaiset opiskelijat ja vapaaehtoiset saavat ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä tutustumaan suomalaiseen kulttuuriin ja suomalaisten koulujen arkeen.

Ohjelman toteutus

Opiskelijat ja vapaaehtoiset voivat kouluvierailuillaan esimerkiksi:

  • osallistua kielten ja aineen opetukseen
  • kertoa vaihto-opiskelustaan opinto-ohjauksen tunnilla
  • toteuttaa kansainvälisyyteen liittyvän projektin oppilaiden kanssa
  • osallistua koulun kv-päivän ohjelmaan

Vierailijat käyvät kouluissa opettajien esittämien toivomusten ja kunkin opiskelijan oman erityisosaamisen mukaan. Esimerkiksi espanjankielisiä opiskelijoita pyritään saamaan vierailulle oman opiskelupaikkakuntansa koululle, jossa opetetaan espanjaa. Englantilainen historianopiskelija voi vierailla lukion historiantunnilla ja maansa keittiön tunteva italialainen kotitalouden tunnilla.

Vierailun sisältöä ei ole rajattu tarkasti ja viime kädessä sekä sen suunnittelu että toteutus jäävät opettajan ja vierailijan välillä sovittavaksi. Vierailun minimipituus on lähtökohtaisesti 2−3 oppituntia, jotka voivat olla kaikki samana tai eri päivinä. Vierailun lopullinen kesto on kuitenkin opettajan ja opiskelijan välillä sovittavissa.

Osallistuminen ohjelmaan on kouluille täysin maksutonta. Vierailevien opiskelijoiden ja vapaaehtoisten matkakustannukset korvataan ohjelman puolesta ja he saavat todistuksen osallistumisestaan. Halutessaan koulut voivat tarjota vierailijalle esimerkiksi lounaan tai avustaa paikalle pääsemisessä, jos julkiset kulkuyhteydet ovat heikot.

Ilmoittaudu mukaan!

Olemme avanneet uuden Erasmus in Schools Matching Machinen osoitteessa https://matchingmachine.hci.fi! Rekisteröitymällä järjestelmän käyttäjäksi, voit ilmoittautua mukaan ohjelmaan ja etsiä sopivan vierailijan oppitunnillesi. Raportointi ja osallistumistodistuksen antaminen opiskelijalle hoituvat nykyisin myös järjestelmän kautta.

Tutustuthan päivitettyihin step-by-step -ohjeisiin (pdf)!

Seuraa meitä Facebookissa!

Erasmus in Schools

Yhteystiedot

erasmuskouluissa(at)oph.fi