Dinner made by you!

Leonardo-kumppanuushankkeessa tutustuttiin ravintolatrendeihin eurooppalaisesta näkökulmasta. Hankkeessa mukana olleet opiskelijat perehdytettiin trendien seuraamiseen avainsanojen “local food, wild food, individuality, restaurant experience, globally influenced kitchen, fun dining, welfare, slow food” avulla. Opiskelijat ja opettajat lähtivät tutustumaan kohdemaan ravintolatrendeihin teoriaa ja työtä yhdistelmällä. Tavoitteena oli tuoda opetukseen uusia kansainvälisiä tuulia.

Itävallan oppilaitoksessa tutustuminen keittiöopetukseen.

Dinner made by you! -hankkeen koordinaattorina toimi Ammattiopisto Tavastia Hämeenlinnasta (hotelli-ravintola- ja cateringala), ja partnereina Istituto Professionale di Stato per i Servizi Alberghieri e della Ristorazione, Gattinara Italia, Tiroler Fachberufsschule für Tourismus Absam, Itävalta sekä Lycée Albert Camus, Fréjus Ranska. Työelämäpartnerina hankkeessa oli Katisten Kartano Hämeenlinnasta.

Itävallan oppilaitoksessa tarjoilijat harjoittelivat tilaustarjoilua.

Yhdessä tutustutaan

Lokakuussa 2013 Ammattiopisto Tavastia sai vieraaksi 24 opiskelijaa ja opettajaa Italiasta, Itävallasta ja Ranskasta. Viikon aikana tutustuttiin oppilaitokseen ja sen ammatilliseen arkeen. Alueen kulttuuri kuului viikon ohjelmaan jokaisessa kohdemaassa, ja viikon aikana esiteltiin lähiruokaa, alueen ruokatuottajia ja tutustuttiin alueen ravintoloihin. Maaliskuussa 2014 isäntämaana oli Italia, lokakuussa 2014 Itävalta ja huhtikuussa 2015 Ranska.

Suomessa moneen ulkomaalaiseen opettajaan ja opiskelijaan teki unohtumattoman vaikutuksen uinti lokakuisessa järvessä ja “Camping dinner” hiljaisessa metsässä illalla.

Italiassa tutustuttiin Portalupi Salumi - tehtaassa salamin valmistukseen. Kuvassa suomalaiset ja itävaltalaiset.

Työtä tekemällä opitaan

Opettajat ja työelämän edustajat lähtivät kotimatkalle aina viikon yhteisen ohjelman jälkeen, ja kokki- ja tarjoilijaopiskelijat jäivät työssäoppimaan vastaanottavan maan ravintoloihin partnerimaan opettajien toimiessa vastuuhenkilöinä.

Opiskelijat pääsivät käytännön työn kautta oppimaan eri maiden ravintolatyön yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia sekä trendejä. Opiskelijat toimivat kansainvälisissä työryhmissä niin että heidän oli pakko käyttää työkielenä vierasta kieltä. Aina ei kohdemaan keittiössä englanti ollut vahvin kieli, mutta näyttäminen ja elekieli toimivat hyvänä lisänä. Opiskelijat raportoivat kokemuksistaan suullisesti ja kirjallisesti palattuaan kotimaahan, ja vastaanottava maa sai raportin opiskelijoiden ravintolakokemuksista.

Ranskassa syötiin lounasta Nizzan rannalla, pissaladiére eli sipuli-anjovispiirakka.

Itsenäisyyttä, kielitaitoa ja kansainvälisiä verkostoja

Jokainen maa järjestää hankkeessa päätösseminaarin omassa maassaan. Suomen seminaari oli 7.5.2015 ja vieraana seminaarissa olivat kaikki hankkeessa mukana olleet opiskelijat, hankkeen opettajat, työelämäpartnerit, työssäoppimispaikan ulkomaalaisille tarjonneiden ravintoloiden edustajat, hotelli-, ravintola- ja catering-alan osaston koulutuspäällikkö ja opettajia sekä hankkeen hiljaiset partnerit, Hämeen opettajakorkeakoulun opettajia sekä Ranskasta hankkeen opettajat ja rehtori.

Ranskassa tutustuttiin Maison Audan kasvihuoneissa ruuan koristelussa käytettäviin kukkasiin. Kuvassa suomalaisia kokkiopiskelijoita.

Illan runkona toimi viiden ruokalajin menu “Dinner made by you!”, jossa ruokalajeina oli partnerimaiden trendiruokia suomalaisella twistillä. Chef de Cuisine Oula Hänninen kertoi osallistujille tulevista ravintolatrendeistä. Kaikkia opiskelijoita haastateltiin, ja he kertoivat muun muassa siitä mitä ruokia jäi mieleen eri ruokakulttuureista, miten työkulttuuri erosi suomalaisesta ravintolasta, minkälaisia työtehtäviä ravintolassa sai tehdä, miten kielitaito kehittyi ulkomaan jakson aikana ja miten kokemus vaikuttaa opiskelijan tulevaisuuteen.


Päällimmäiseksi opiskelijoiden kokemuksista nousivat itsenäisyyden lisääntyminen; pärjääminen maailmalla kasvatti itsetuntoa ja tuli rohkeutta käyttää englannin kieltä. Yksikään opiskelija ei vaihtaisi tätä kokemusta pois.

Suomessa nautitittiin päivällinen partnerin luona. Kuvassa etualalla italialaisia opiskelijoita Katisten Kartanossa.

Ravintola-ala tarvitsee kansainvälisiä osaajia

Oppilaitoksen kansainvälinen verkosto vahvistui, ja partnereiden kanssa on hyvä jatkaa yhteistyötä. Hotelli-, ravintola- ja catering-alan opiskelijat voivat ensi lukuvuonna valita paikallisesti tarjottavan tutkinnon osan ”kansainväliset keittiöt”, jossa hankkeessa mukana olleet opettajat ohjaavat salin ja keittiön työtä hankkeesta saatujen inspiraatioiden ja kokemusten pohjalta. Hankkeessa on ollut yhdessä tekemisen meininki, ja hankkeen Facebook-ryhmässä on verkostoiduttu aktiivisesti.

Ammattiopisto Tavastian slogan on “Tulevaisuus on tekijöissä”, ja tällä hankkeella olemme pystyneet tarjoamaan opiskelijoille kansainvälistä kokemusta, jota ei kirjoista pysty oppimaan.

Suomessa tutustuttiin marjoista valmistettuihin tilaviineihin.

Teksti ja kuvat Anu Piirainen / Ammattiopisto Tavastia