Harmonikanrakennusta Italiassa – mestarien opeilla yrittäjäksi

Päivi Mettälä on harmonikanrakennusalalta valmistunut opiskelija, nykyinen yrittäjä. Keväällä 2015 hän lähti opiskelukaverinsa kanssa työssäoppimaan kahdeksi kuukaudeksi Scandallin harmonikkatehtaalle Castelfidardon kaupunkiin. Aluksi Italiaan lähtö oli vain yllättävä idea kesken soittoharjoitusten, mutta lopulta se päätyikin mullistamaan hänen koko elämänsä.

Castelfidardo on kaupunki, joka elää harmonikoista. ”Joka paikassa törmää harmonikkoihin ja heillä on jopa harmonikan muotoista pastaa”, Päivi muistelee. Kaupungissa toimii monta harmonikkatehdasta, ja soittimia lähtee sieltä ympäri maailmaa. Lähes kaikki tällä alalla työskentelevät tuntevat kaupungin, ja siksi se olikin täydellinen työssäoppimispaikka harmonikanrakennusta opiskelevalle.

Ennen Italiaan lähtöä Päivi oli tehnyt kaikki vaadittavat harjoittelunsa ja hänellä oli aikaisempi pitkä työura takana, mutta hän päätti vielä lähteä Scandallin harmonikkatehtaalle työssäoppimisjaksolle hakemaan lisää kokemusta ja tietotaitoa erityisesti käytännön tehdastyöstä. Lopulta harjoittelu osoittautuikin olemaan yksi antoisimmista harjoitteluista niin henkisen ja kulttuurisen kasvun kannalta, mutta myös ammatillisesta näkökulmasta.

Italiassa harmonikkateollisuus on aivan eri tasolla kuin Suomessa, jossa ei toimi enää yhtään tehdasta, joten halutessaan kokemusta aidosta teollisesta harmonikanvalmistusprosessista oli pakko lähteä Suomen rajojen ulkopuolelle. Italiassa, erityisesti Castelfidardossa, tietämys harmonikanrakennuksesta on omaa luokkaansa. Sieltä löytyy asiantuntijoita virittäjistä osientekijöihin, ja lähes kaikki kaupungissa ja sen ympäristössä on jollain tavoin tekemisissä harmonikkojen kanssa. Jakson aikana Päivi pääsi alansa todellisten asiantuntijoiden oppiin ja oppimaan koko harmonikkojen rakennusprosessin alusta loppuun. Se on auttanut erityisesti ymmärtämään paremmin harmonikkojen toimintaa ja sitä kautta myös vikojen korjaamista. ”Ulkomaanjakson aikana paranivat erityisesti ymmärrys siihen, kuinka se tuote alusta alkaen valmistetaan ja miksi jotkut asiat harmonikoissa on joskus ratkaistu niin kuin ne ovat – tämä oli kaikkein isoin ja kiinnostavin juttu koko jakson aikana”, Päivi toteaa.

Työtä tehtaalla ja kulttuuriin tutustumista vapaa-ajalla

Työssäoppiminen oli siis täyttä tehdastyötä ja sitä Päivi oli sinne tullutkin tekemään. Tehdastyö oli hänelle tärkeää, sillä siinä pääsee oikeasti tekemään asioita ja oppimaan rutiinin: ”Juuri tehdastyössä ne tiedot menevät todella ”selkärankaan”, hän painottaa. Vaikka jakso olikin lähes kokonaan käytännön työtä, Päivi ehti myös nauttia aidosta italialaisesta kulttuurista ja kaupungin elämästä. Töiden jälkeen lähdettiin ”aperitiiveille” eli mentiin paikallisiin ravintoloihin seurustelemaan ja maistelemaan erilaisia alkupaloja ennen illallista. Vinkkinä kaikille ulkomaanjaksolle lähteville Päivi antaa, että kannattaa lähteä tutustumaan paikkoihin, ihmisiin ja kulttuuriin myös töiden jälkeen – vaikka kuinka väsyttäisikin.

Tietenkin jakson aikana joutui kohtaamaan myös haastavia asioita. Päivi ei kuitenkaan antanut näiden haasteiden häiritä oppimistaan vaan otti ne vastaan pikemminkin rikastuttavina kokemuksina. Yksi haaste jakson aikana Päivin mielestä oli kieli, koska suurin osa työntekijöistä ei puhunut englantia, ja asioita monimutkaisti vielä Castelfidardon oma murre. Yleensä kommunikointi onnistui kuitenkin ilman suurempia ongelmia sanakirjan ja elekielen avulla. Ennen matkaa Päivi oli opetellut ammattisanastoa italiaksi, mikä helpotti työskentelyä. Harjoittelun alussa hämmennystä aiheutti se, että italiankielessä kaikille harmonikan osille on sana toisin kuin suomenkielessä. Yksi harjoittelun annista oli siis myös havainto siitä, että monille osille ei ole vastinetta suomeksi.

”Ovet ovat todella lähteneet avautumaan eri tavalla maailmalle”

Usein ulkomaanjaksoista ajatellaan, että niiden aikana kasvetaan ihmisenä ja ehkä parannetaan ominaisuuksia, joita työnantajat arvostavat. Päivin kohdalla ulkomaanjaksolla oli kuitenkin todella suora ja konkreettinen vaikutus hänen työuraansa. Hänen ammattitaitonsa ja tietämyksensä kohenivat. Lisäksi hän sai laajat kansainvälisen alan verkostot, jotka ovat erityisesti yrittäjänä todella tärkeät. Päivin mukaan ulkomaanjakso myös antoi hänelle lisää uskoa itseensä ja omaan osaamiseensa, joka on vaikuttanut rohkeaan päätökseen ryhtyä yrittäjäksi. Tällä hetkellä hän tekee yhteistyötä sekä italialaisen tehtaan että monien muiden kansainvälisten toimijoiden kanssa. Työssäoppimisjakson kautta hän sai laajan kansainvälisen tukiverkoston, josta saa tarvittaessa apua ja neuvoja. Suunnitteilla on myös yhteisiä projekteja sekä Italiaan että muualle maailmaan.

Valmistumisensa jälkeen Päivi toteutti pitkäaikaisen unelmansa ja perusti oman yrityksen. Hänen tarinansa onkin todellinen menestystarina siitä kuinka ulkomaanjakso voi johtaa vaikka mihin ja miten sillä voi olla myös hyvin konkreettisia vaikutuksia. Erityisesti ammatillisella alalla voi saada käytännön oppia, jota ei välttämättä omasta maasta ole mahdollista saada samassa mittakaavassa. Kysyttäessä suositteleeko Päivi työssäoppimista ulkomailla muille opiskelijoille, ei vastausta kauan tarvitse odotella: ”Ehdottomasti! Ulkomaanjakso avartaa mieltä ja antaa sellaista näkökulmaa siihen omaan ammattiin.”Teksti: Emmi Jelekäinen
Kuvat: Päivi Mettälä