Opiskelijavaihto vei Lohjalta maahanmuuttajaksi Espanjaan

Kuvateksti: Lohjalta lähtöisin oleva Heli Nurminen työskentelee valoteknikkona Espanjassa, A Coruñan kaupungissa. (kuva: Heli Nurminen)

Lohjalla syntynyt Heli asuu nykyisin Pohjois-Espanjassa, Galician maakunnassa. Miten tässä näin kävi, ja mikä osa oli Erasmus+ vaihto-ohjelmalla?

Heli Nurminen, 23, kouluttautui Luksiassa ensin media-assistentiksi ja sitten sisustusalan artesaaniksi. Toisen perustutkintonsa aikana, syksyllä 2015 hän päätti hakeutua Luksian kautta viiden viikon Erasmus –vaihtojaksolle, jonka kohteeksi valikoitui sattumalta Espanja. ”En itse ollut kiinnostunut Espanjasta, edes lomakohteena. Sitten kerrottiin, että on paikka auki ja sinne voisi lähteä. Wikipediasta nopeasti katselin minne olen menossa,” Heli kertoo.

Nyt Heli on asunut puolitoista vuotta vaihtokohteessaan, A Coruñan kaupungissa. Rakkaudella on osansa uuteen kotimaahan juurtumisessa. ”Tulin ensin vain käymään. Kävikin ilmi, että täällä voisi olla kysyntää ammattitaidolleni. Sitten löysin myös miehen, niin vaan jäin,” Heli naurahtaa. Nyt Heli työskentelee konserttisalilla valoteknikkona erilaisilla live-keikoilla.

Heli tapasi espanjalais-saksalaisen, ääniteknikkona työskentelevän kumppaninsa ensimmäisenä päivänä, kun palasi A Coruñaan puolitoista vuotta sitten. ”Minut kutsuttiin vuokraemäntäni bänditreeneihin, jonne myös heilani oli tullut, tarkoituksenaan äänittää bändiä. Hän oli seurueesta ainoa, joka puhui sujuvasti englantia,” Heli kertoo.

”Itse olen maailman huonoin kielissä ja lähdin peruskoulusta vitosen englannilla. Vaihdossa oli pakko oppia, kun ei ollut muita vaihtoehtoja kommunikoida,” Heli muistelee. Nyt hän käyttää töissä ja kotona pääosin englantia, mutta on muutaman kuukauden ajan käynyt myös espanjan tunneilla kolme kertaa viikossa. ”Askel puhumiseen tuntuu hirvittävän isolta ja hankalalta. Uskallan puhua perusasioita, mutta enempää ei vielä irtoa, vaikka ehkä valmiuksia olisikin,” Heli harmittelee.

Talvella Pohjois-Espanjassa on kosteata, tuulee ja sataa vettä kuuroissa. ”Yleinen sisälämpötila talvella on 14 astetta. En edes muista milloin olisin viettänyt aikaa kotona ilman hupparia ja villasukkia,” Heli sanoo. Toisaalta kesälläkään ei ole liian kuuma, ja kaikkialla on kauniin vihreää.

Heliä viehättää Espanjassa erityisesti rentous, joka näkyy kaikessa. ”Ei se ole niin justiinsa. Se on hirveän kivaa, vaikken itse osaakaan vielä sellaista elämäntyyliä,” Heli kuvailee. Uuteen kulttuuriin sopeutumista helpottaa se, että tiedostaa omankin kulttuurin olevan opittua. Ihmiset toimivat eri tavalla eri paikoissa, eikä ole vain yhtä oikeaa tapaa elää.

Helin haaveena on aina ollut muuttaa ulkomaille ainakin väliaikaisesti ja nähdä millaista elämä on muualla. Hän kannustaa opiskelijoita lähtemään rohkeasti vaihtoon avoimella ja ennakkoluulottomalla mielellä. ”On sata kertaa turvallisempaa ja helpompaa lähteä jonkun organisaation kautta kuin ihan yksin. Se avartaa maailmaa ihan hirveästi. Oppii paljon itsestä ja siitä paikasta mihin menee. Jos on mahdollisuus, niin kannattaa lähteä. En ole katunut päivääkään enkä tunne ketään, joka olisi katunut lähtöään vaihtoon,” Heli toteaa.

teksti: Riikka Suhonen
kuva: Heli Nurminen