Kuvassa Raija Kauppinen

Erasmus-liikkuvuus sopii hyvin myös aikuisille

Erasmus-liikkuvuus tarjoaa opiskelijoiden ja opettajien lisäksi myös yrityskumppaneille hyvän mahdollisuuden saada kansainvälistä kokemusta ja kehittää omaa toimintaansa. Kainuun ammattiopiston (KAO) kaksivuotisessa, keväällä 2017 päättyneessä ”Opi-tee-saat-osaat” hankkeessa oli mukana myös Raija Kauppinen, jolle osallistuminen liikkuvuusjaksolle antoi monenlaisia uusia ideoita omaan yritystoimintaan.

Monien mahdollisuuksien ohjelma

”Meillä on joskus aiemminkin ollut yrityskumppaneita mukana hankkeissamme. Tästä mahdollisuudesta muistutettiin Opetushallituksen järjestämässä hankekoulutuksessa. Aloimme sen jälkeen eri koulutusalojemme kansainvälisistä asioista vastaavien henkilöiden kanssa miettiä, keitä kumppaneistamme tällainen saattaisi kiinnostaa ja päätimme ottaa yhteyttä kainuulaiseen yrittäjään Raija Kauppiseen”, Kainuun ammattiopiston kansainvälisyyskoordinaattori Risto Virkkunen kertoo.

Virkkusen mukaan Kainuun ammattiopiston hyvä yhteistyö Raija Kauppisen kanssa on ollut pitkäaikaista ja monipuolista, ja se on auttanut opiskelijoita ja opettajia monin tavoin. Raija Kauppinen on toiminut muun muassa elintarvikealan näyttötutkintojen arvioijana ja tarjonnut opiskelijoille työssäoppimispaikkoja yrityksessään. Senkin vuoksi tämä mahdollisuus haluttiin tarjota nimenomaan hänelle.

Raijan liikkuvuus suuntautui Viroon, jossa toimii Kainuun ammattiopiston sikäläinen partnerikoulu Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool. Se sijaitsee lähellä Viljandin kaupunkia ja toimii vanhassa kartanossa. Risto Virkkusen mukaan se on virolaisille maatalousoppilaitoksille tyypilliseen tapaan voimakkaasti erikoistunut, tässä tapauksessa peltoviljelyyn. Lisäksi sieltä löytyy kuitenkin runsaasti myös muuta toimintaa, kuten oma leipomo, mehiläistarha ja minimeijeri. Maatalousalan lisäksi sen muita koulutusaloja ovat elintarvike- ja ravintola-ala.

Kehitystyötä ja verkostoitumista

Raija Kauppinen valmistaa ja myy Minimeijeri-brändin alla erilaisia maitotuotteita, kuten itäsuomalaisen metsälehmän eli kyytön maidosta valmistamaansa juustoa, jäätelöitä ja jugurtteja. Lisäksi valikoimiin kuuluvat myös muun muassa hillot, hyytelöt ja salaatinkastikkeet. Tuotekehityksestä innostuneen Raijan innovaatio on juustopihvi, jolla voi korvata lihapihvin esimerkiksi hampurilaisen välissä.

”Kun minulta kysyttiin kiinnostusta lähteä kahdeksi viikoksi Viroon sikäläiseen maatalousoppilaitokseen, innostuin heti! Totta kai minä tällaiseen hienoon mahdollisuuteen halusin tarttua”, Raija Kauppinen taustoittaa.
Raija luonnehtii Virossa viettämäänsä aikaa lähinnä vuorovaikutustilanteeksi, jossa molemmat osapuolet auttoivat toisiaan ja oppivat uutta.

”Opetin heille oman tapani tehdä juustoa: millaisia niksejä siinä on ja mitä kannattaa ottaa huomioon. Virolaiset olivat tästä kaikesta hyvin kiinnostuneita. Toisaalta kotimassa valmistan juustoni kattilassa ja Virossa minulla oli käytössäni oikea meijeri minikoossa: se antoi ihan erilaiset mahdollisuudet tuotekehittelyyn ja -testaukseen”, Kauppinen kertoo.
Myös kansainvälinen verkosto laajeni, kun Kauppinen pääsi tapaamaan paikallisia tuottajia ja juustonvalmistajia ja siinä samalla tutustumaan heidän tuotteisiinsa ja valmistusmenetelmiinsä.

Upea kokemus

Kaiken kaikkiaan Raija Kauppinen pitää liikkuvuusjaksoaan mahtavana kokemuksena. Sen paras anti tulee kysyttäessä kuin apteekin hyllyltä:

”Jos pyörit vain yksin työpaikalla asioidesi kanssa, et saa niihin selkeyttä. Ulkomailla käyminen tuo niihin perspektiiviä ja näet asiat uudessa valossa. Tämä yhdistettynä ulkomailta saatuihin ideoihin ja ajatuksiin, niin eihän sen parempaa olekaan!”, Kauppinen iloitsee.

Risto Virkkusen mukaan paikallisten yritysten verkostoituminen on myös Kainuun ammattiopiston etu.
”Haluamme osaltamme olla mukana kasvattamassa alueen osaamista ja vetovoimaa ja tämähän on juuri sitä parhaimmillaan”, hän sanoo.

Teksti: Marko Jääskeläinen
Kuvat: Raija Kauppinen