Ravintola Taberna, Aleksi Krooks

Oppia ja ammattitaitoa Portugalista

Harjoittelujakso ulkomailla on monille opiskelijoille yksi mieleenpainuvimmista kokemuksista opiskelun aikana. Omnia koulutuksen Lakelankadun toimipisteen Kokkikillan leipuri- ja kokkiopiskelijat ovat Erasmus+ -työssäoppimisjaksolla Lissabonissa, jossa he työskentelevät Chef José Avillezin omistamissa Grupo José Avillezin ravintoloissa. Portugalilainen Grupo José Avillez on ollut Omnian yhteistyökumppani vuodesta 2017, jolloin Omian lehtori Oona Haapakorpi loi suhteet ja hankki työssäoppimispaikat Lissabonista.

Täydellistä keskittymistä aamusta iltaan

Tällä hetkellä Lissabonissa on neljä Omnian opiskelijaa Erasmus+- jaksolla. Grupo José Avillezin kahden Michelin -tähden ravintola Belcantossa työskentelee Omnian leipuri-kondiittoriopiskelija Riina Sinkko. Vastaavasti Bairro do Avillezin ravintola-alueella Taberna, Pateo tai Cantina Peruanassa työskentelevät Omnian kolmannen vuoden kokkiopiskelijat Ella Saurén, Elias Essalhi ja Aleksi Krooks. Jaksojen kesto on kaksi kuukautta.

Riina työskentelee Belcanto -ravintolassa pääsääntöisesti leipomon puolella, jossa Pastry Chefinä toimii Américo dos Santos, mutta Riina on työskennellyt ravintolassa myös kylmäkön apulaisena sekä keittiömestari David Jesusin ohjauksessa. Riina kertoo, että työskentely Belcantossa on toisaalta hyvin haastavaa, mutta palkitsevaa. Portugalinkielisessä työyhteisössä toimiminen ja keittiömestarin käskyjen seuraaminen ei aina ole helppoa, vaikka Riinakin onkin jo oppinut paljon keittiösanastoa.

”Täällä vaaditaan täydellistä keskittymistä ja tarkkaavaisuutta aamusta iltaan, sillä jokaisen keittiöstä lähtevän annoksen on oltava täydellinen. Belcantossa käytetyt tekniikat ja raaka-aineet ovat usein yllätyksellisiä ja on hienoa päästä oppimaan niistä. Joka ikinen päivä olen oppinut jonkun uuden reseptin tai tekniikan. On kiehtovaa seurata, kun kondiittorimestari Américo dos Santos kehittää uusia annoksia ja on suuri kunnia työskennellä hänen ja koko Belcanton tiimin kanssa” Riina kertoo kokemuksistaan.

Ravintola Belcanto: Head Chef David Jesus, Riina Sinkko, ja Pastry Chef Américo dos Santos

Uusia työasioita, kulttuuria, kavereita ja kokemuksia


Muut Omnian opiskelijat toimivat Bairro do Avillezissa, joka on aivan Lissabonin sydämessä sijaitseva Chef José Avillezin suunnittelema ravintola-alue.

”Ravintola Tabernassa on mukava työskennellä, siellä pääsee tekemään paljon asioita ja oppii nopeasti uutta. Myös työporukka on mukava ja auttaa aina tarpeen tullen. Kansainvälinen vaihto on ollut tähän mennessä mahtava kokemus. Paljon uusia työasioita, kulttuuria, kavereita ja kokemuksia, en kadu lähtöä ollenkaan”, Elias Essalhi summaa.

Páteossa työskentelelevä kokkiopiskelija Ella Saurén työskentelee keittiömestari Bruno Rodriguesin johdolla. Ella Saurén toteaa, että ”Páteon keittiössä työskentelee uskomaton tiimi, jonka käsissä minäkin olen oppinut talon tavoille jo parissa viikossa. Alku oli tosin haastava mutta palkitseva! Viime viikolla he laittoivat minut kouluttamaan uutta brasilialaista harjoittelijaa” Ella jatkaa ylpeänä.


Ulkomaanjaksoista on monenlaista hyötyä

Opiskelijat kirjoittavat jaksoiltaan blogia, jonka kirjoittaminen työpäivän jälkeen voi tuntua välillä raskaalta. Omnian Oona Haapakorven mukaan blogilla voidaan kuitenkin dokumentoida ja todentaa opiskelijoiden osaamista ja osaamisen kertymistä loistavasti. Jakson jälkeen voidaan sitten hyvin tunnistaa ja tunnustaa opiskelijoiden kerryttämä osaaminen.

Ulkomaanjaksojen hyödyistä opiskelijoille Oona kertoo että ”tietysti ammattitaito kasvaa sekä samalla ymmärrys eri kulttuureita kohtaan. Kansainvälisyys kokin tai leipurin tutkinnossa on aina iso asia ja samalla se avaa monia ovia tulevaisuuteen ja parantaa työmahdollisuuksia. Toiseksi koen, että opiskelijoiden avaintaidot paranevat, erityisesti kielitaito, viestintä ja monikulttuurinen tiimityö. Erityisesti koen, että opiskelijoiden ongelmanratkaisutaidot paranevat jakson aikana. Välillä tuntuukin, että opiskelijat ovat kasvaneet "vuosia" ulkomaan työssäoppimisjakson aikana. Opiskelijoiden työssäoppimisen on puolessa välissä ja opettajana en voi muuta kuin olla todella ylpeä Omnian opiskelijoista” Oona Haapakorpi toteaa.

Tutustu opiskelijoiden blogiin: https://lissabonomnia.blogspot.fi/
Kokkikilta verkossa:http://www.kokkikilta.fi/

Teksti: Oona Haapakorpi
Kuvat: Grupo Jose Avillez