Säädyllisinkin nainen tohtii liikkua Fit4Lifessa

- Kädet ylös, hyppyjä! Kuka sanoi uh uh, ei täällä ole kenenkään pakko olla.

Armottomalla ammattiurheilijan tarmolla Ayisat Yusuf-Aromire palauttaa nauravat naiset liikkeelle. Kun Haifa Guizanilta alkaa loppua puhti, Yusuf-Aromire rientää näyttämään, kuinka hän voi ainakin nostella polviaan paikoillaan. Monaliiku-yhdistyksen Fit4Life-kuntojumpassa ei kukaan jämähdä paikoilleen.

Täällä liikkuvat ne, jotka muuten saattaisivat paikoilleen jämähtää. Siksi Fit4Life on päässyt Euroopan Unionin #BeInclusive EU Sports -kilpailun finaaliin.

EU:n alueelle muualta muuttaneet naiset, erityisesti musliminaiset, harrastavat liikuntaa vähemmän kuin kantaeurooppalaiset naiset.

Miksi? Antaumuksella kuntojumppaliikkeitä tekevä Khadija Mohamed on oikea henkilö vastaamaan. Somalirouva rakastaa liikuntaa, mutta ei liiku missä vaan.

- Viihdyn naisten seurassa. Käyn mielelläni uimassa ja kuntosalilla, mutta jos paikalla on miehiä, se on este.

Fit4Life saa moitteettoman säädyllisissä somalivaatteissa kulkevan keski-ikäisen rouvan vaihtamaan jumppa-asuun. Hän voi olla varma siitä, ettei näkemässä ole miehiä, vaan 15-20 puheliasta naista, jotka vaihtavat kuulumisia usealla kielellä. Yleisimmin somaliksi ja arabiaksi.

- Hiljaa, keskity, vaatii liikunnanohjaaja Ayisat Yusuf-Aromire.

Sorina hiljenee. Olympialaiset ja maailmanmestaruuskisat kokeneella entisellä Nigerian maajoukkuejalkapalloilijalla on auktoriteettia.

Vapaa, riehakas tunnelma

Kun liikuntakoitos Espoon Leppävaarassa on hikoiltu kunnialla päätökseen, huivit palaavat naisten kutreille ja kaikki istahtavat syömään terveellistä suomalaista välipalaa: ruisleipää salaatilla.

- Tämä järjestys on hyvä. Haluan aina mukaan tähän toimintaan, ja toivoisin, että sitä olisi vieläkin enemmän, Khadija Mohamed haaveilee.

- Kun on kotona pitkän ajan, ei pysy kunnossa eikä terveenä. Somalinaisten pitäisi saada enemmän liikuntaa.

Elämä Somalian maaseudulla on liikunnallista ihan perheenäidin askareiden kautta. Moni pakolaisnainen sieltä päin on pitänyt huviliikuntaa lasten ja nuorten juttuna, mutta lähtee mielellään liikkeelle kuultuaan sen terveyshyödyistä. Varsinkin, jos samalla tapaa kavereita.

Eurooppaan muualta muuttaneitten naisten liikunnan esteitä on tutkittu monissa Euroopan maissa. On selvinnyt, että nämä naiset ovat yhtä kiinnostuneita liikunnasta kuin muutkin. Uskonto, kulttuuriperinteet ja rasismi nousevat kuitenkin esteiksi. Rohkeasti joukkuelajia kokeilemaan lähtenyt on lopettanut harrastuksen koettuaan olonsa ulkopuoliseksi, kun pelikaverit ovat juhlineet keskenään kosteasti tai puhuneet rasistisia. Tai koska harjoittelutiloissa on piipahdellut miehiä.

Haifa Guizani kertoo harrastaneensa nuorena Tunisiassa pyöräilyä, vesiurheilua ja kuntosalilla käyntiä. Hänelle Fit4Lifessa liikuntaa tärkeämpää on sosiaalisuus.

- Tämä on kuin perhe, joka auttaa integroitumaan Suomeen, ja jolta voi kysyä neuvoa. Liikumme ja syömme yhdessä, opimme lihaskuntoliikkeitä, joita voi tehdä kotonakin. Ei niitä aina muista, mutta yritetään!

- Täällä puhutaan vapaasti, rukoilla saa rauhassa, ja kunnioitamme kaikki toisiamme, kehuu Lamyaa Alkhafaji, alkujaan Irakista.

Hän on Fit4Lifen myötä laajentanut liikuntalaitumiaan.

- Siellä mistä minä tulen, naiset eivät nuoruudessani oikein muuta liikuntaa harrastaneet kuin kävelyä. Mutta nykyään Irakissakin olisi naisten kuntosalit ja muut liikuntamahdollisuudet, sillä kaikki haluavat olla laihoja ja kauniita.

Salille, keittiöön, mielenmaisemiin

Ruisleivät salaattisärpimin eivät ole sattumaa. Fit4Life ei nimittäin tyydy vain laittamaan naisia liikkeelle. Konseptiin kuuluu myös ravitsemusneuvontaa, terveellisen ruoan kokkausta yhdessä, yksilöllistä terveysneuvontaa ja keskustelua mielen hyvinvoinnista ja siitä, mikä kaikki on tärkeää oman jaksamisen kannalta. Kunnianhimoisena päämääränä on parantaa maahanmuuttajanaisten elämänlaatua kokonaisvaltaisesti, neuvoa ja auttaa eteenpäin ongelmissa ja ehkäistä syrjäytymistä.

Monaliiku eli Monikansallisten naisten hyvinvointi ja liikunta ry on saanut mukaan toimintaansa satoja naisia. Pelkästään Fit4Life liikuttaa viikottain 120 naista Espoossa, Helsingissä, Jyväskylässä ja Turussa. Suurin osa on keski-ikäisiä, vanhimmat eläkeikäisiä.

Jokainen mukana liikkuva huomioidaan yksilönä. Fit4Life-idean äiti ja Monaliiku-yhdistyksen toiminnanjohtaja Claudia Nystrand on puolivälissä henkilökohtaisten keskustelujen sarjaa ja hiukan uuvuksissa niistä.

- Maahanmuuttajanaisilla on niin paljon ongelmia! Onneksi moni heistä on huomannut, että liikunta auttaa paljon jaksamisessa.

Fit4Life alkoi hitaasti, maahanmuuttajanaisia oli vaikea saada mukaan, mutta neljässä vuodessa siitä on tullut suosittu, ja ryhmiä on useita eri paikkakunnilla. Helsingin ryhmissä 80 % osallistujista on somalitaustaisia, muualla taustojen kirjo on tasaisempi.

- Yksi tavoite on saada naiset siirtymään täältä muuallekin liikkumaan. Sitä tavoitetta emme ole ihan saavuttaneet, sillä ehkä vain 40 % on innostunut liikkumaan muuallakin. Yleisin siirtymäpaikka on naisten kuntosali, Nystrand tietää.

Vaikka Fit4Life-ryhmäläiset kokoontuvat riemurinnoin omalla porukalla, heitä on välillä vaikea saada mukaan urheiluseurojen kanssa yhteistyönä toteutettaviin lajiesittelyihin.

Juupas eipäs musiikkia

- Musliminaiset eivät ole samanlaisia. Olen oppinut, että eri naisilla ja eri maista tulevilla naisilla on eri rajat, Claudia Nystrand kertoo.

Fit4Life-naisten kestotoiveena on päästä uimaan, ja toivetta pyritään toteuttamaan, vaikka onkin ollut haastavaa järjestää uimatuokio, jonne ei miehiä pääse. Nyt kun uimatoiminta on saatu järjestymään Kuntoutussäätiössä, syntyi pieni kiista musiikista.

- Osa naisista toivoi musiikkia, kun taas toiset eivät missään tapauksessa sitä halunneet. Sovimme, että tällä toimintakaudella ei musiikkia käytetä, koska emme ennalta osanneet siitä varoittaa, mutta ensi vuonna kyllä soitamme musiikkia ja tiedotamme siitä jo nyt.

- Kulttuurierot tekevät tästä kyllä kivaakin. Ei ole aina samanlaista, Nystrand nauraa.

Claudia Nystrand on itsekin maahanmuuttaja. Hän tuli Suomeen 15 vuotta sitten Romaniasta ja työskenteli ennen nykyistä työtään kääntäjänä.

- Kun kuuntelen ryhmäläistemme puhetta, toivoisin niin osaavani ainakin arabiaa ja somalia. Mutta olen joutunut opettelemaan jo ensin ruotsin ja sitten suomen sen jälkeen kun tänne muutin, siinä on tarpeeksi, hän nauraa.

Fit4Life on vain yksi Monaliikun työkaluista. Yhdistys tuo myös maahanmuuttajatoimintaa urheiluseuroihin ja yhdistää yksinäisiä maahanmuuttajanaisia ja mentoreita liikuntaa harrastaviksi mentorointipareiksi. Euroopan komissio tukee Together4Sports-hanketta, jonka kautta Monaliiku järjestää pakolaisperheille yhteistä koko perheen liikuntaa.

Alkamassa on myös kehitysprojekti Nigeriassa. Tarkoitus on aktivoida maan tyttölapsia jalkapallokentille Ayisat Yusuf-Aromiren inspiroivaa esimerkkiä hyödyntäen.

Lapsetkin saa hoitoon

On aika lähteä, ainakin, jos aikoo ehtiä rukoushetkeksi kotiin. Soumaya Dakhlaoui pukee kaksivuotiasta Tasnimia; isosisko Zainab osasi pukea marraskuun kylmyyteen tarvittavat ulkovaatteet itsekin.

Heissä kiteytyy jälleen yksi liikunnan este, jonka Monaliiku on osannut ylittää.

- Lastenhoito on järjestetty, paikalla on aina naisia, jotka voivat katsoa lasten perään, Soumaya Dakhlaoui kehuu, ja jatkaa:

- Tasnim tosin on niin äidissä kiinni, että tulee mieluummin saliin mukaan liikkumaan.

Khadija Mohamedin lapset ovat jo isoja ja kotona. Heidän vuokseen tietoiskut terveellisestä ruoasta eivät ole lyöneet Mohamedin perheen kotioven läpi.

- Täällä kerrotaan rasvasta ja valkuaisaineista ja kerrotaan, että rasvaa, vaaleaa ruokaa ja sokeria pitää vähentää ja syödä enemmän kasviksia. Mutta lapset tykkäävät semmoisesta ruoasta, mitä pitäisi välttää! Lasten takia ei ole mahdollista rajoittaa ruokavaliota pelkästään terveelliseksi, virnistää Khadija Mohamed.

Ehkä hän kuitenkin kokeilee kotonakin uunisambusoita. Fit4Life kokeili leipoa yhdessä niitä uudella tavalla, paistamatta niitä öljyssä, kuten somalit ovat tottuneet tekemään.

- Asia menee paremmin perille, kun kokeillaan tehdä yhdessä itse, Claudia Nystrand uskoo.

Yhdessä tekeminen luo luottamuksen. Ja siinä Monaliiku ja Fit4Life ovat onnistuneet.

Teksti: Natalia Kisnanen