Pilvi_547x262

Vapaaehtoisjaksolla Kroatiassa Pilvi näytti, että pärjää maailmalla

Pilvi Leinonen oli kolme kuukautta vapaaehtoisena Kroatiassa kesällä 2010. Hän oli kuullut serkultaan Eurooppalaisesta vapaaehtoispalvelusta (EVS), ja omia mahdollisuuksiaan Pilvi lähti kyselemään Lahden nuorisopalveluista.

Sopivan paikan etsiminen ja lähtöön valmistautuminen aloitettiin jo syyskuussa suunniteltua vapaaehtoisjaksoa edeltävänä vuonna. Tärkeää oli löytää paikka, jossa olisi myös hyödyllistä tekemistä.

Lahden nuorisopalveluissa yksilöohjaajana toimiva Anna-Kaisa Vihersalo kertoo, että valmennus on hyvin hedelmällistä, kun siihen saadaan varattua riittävästi aikaa. Pilvin kohdalla alkutyö onnistui mainiosti.

Kieli ja uusi kulttuuri haastoivat itsenäistymään

Kroatiassa Pilvi oli huumeidenkäyttäjien neulanvaihtopisteessä töissä. Tämä sopi hänelle oivallisesti, koska nuori nainen oli kiinnostunut lähihoitajan työstä. Päivät kävivät tosin välillä hiljaisiksi, koska kaikki seitsemän vapaaehtoista olivat töissä samassa paikassa. Pilvi kertoo kuitenkin kesän menneen kuin siivillä.

- Aluksi olin aika epävarma kielestä, mutta englanti alkoi sujua nopeasti näin pakon alla. Opin myös hieman kroatiaa, Pilvi toteaa tyytyväisenä.

Pilvi oli vapaaehtoispalveluunsa hyvin tyytyväinen; ilo omasta pärjäämisestä hymyilyttää vieläkin.

- Kroatian kulttuuri ja koko maa olivat hyvin erilaisia verrattuna siihen, mihin olin tottunut. Tämä teki vapaaehtoisjaksosta haastavaa. Tahdoin kuitenkin näyttää itselleni ja perheelleni pärjääväni maailmalla, Pilvi summaa kokemuksiaan.

Mentor-henkilö ja muut vapaaehtoiset ovat tärkeä tuki matkalla

Vihersalo painottaa, että nuoren lähettämiseen maailmalle on suhtauduttava vakavasti. On erittäin tärkeää, että vapaaehtoisen vastaanottava kumppanijärjestö on luotettava ja mahdollisuus aikuisen tukeen ja turvaan löytyy. Nuorille lähteminen maailmalle lyhyeenkin vaihtoon on iso asia, ja nuorten huolten ja esteiden havaitseminen on erittäin tärkeää.

- Lähtemiselle suuren kynnyksen voi nuoren elämässä muodostaa esimerkiksi asunto, lemmikkieläimen hoidon järjestäminen tai tyttö- tai poikaystävä. Nuoria helposti huolettaa, miten arkiset asiat saa järjestymään ja mitä kotona tapahtuu heidän ollessaan poissa, huomauttaa Vihersalo.

Pilvillä oli mahdollisuus keskustella aikuisen mentorin kanssa murheista, mutta suurelta osin vapaaehtoisten oma ryhmä muodostui tärkeäksi tukiverkoksi. Kolmen kuukauden vapaaehtoispalvelu oli Pilville todellinen itsenäistymisruiske.

”Kaikkien pitäisi lähteä”

Vapaaehtoisjakson kuluessa Pilvin olisi välillä tehnyt mieli jäädä maahan pidemmäksi aikaa. Muiden vapaaehtoisten lähtiessä kotiin hän totesi kuitenkin, että on oikea aika lähteä silloin, kun on hyvä olla. Pilvi pitää vielä yhteyttä muihin tapaamiinsa vapaaehtoisiin. Itse asiassa yksi heistä, Mia, tuli pian Pilvin vaihtojakson jälkeen Lahteen vapaaehtoistyöhön yhdeksäksi kuukaudeksi.

Vapaaehtoispalvelujakson mahdollisuuksista Pilvi toteaa innoissaan, että kaikkien pitäisi lähteä. Samaa mieltä on myös Vihersalo:

- On ihan mahtavaa, kun Pilvistä näkee, miten vaihto kasvatti häntä. Meidän omalle kohderyhmällemme juuri tällaiset lyhyet vaihdot olisivat hyvin tärkeitä. Näen tämän toimivana välivaiheena niille nuorille, joiden myöhemmät suunnitelmat eivät ole vielä selkiytyneet. Meillä on asiakkaina paljon nuoria, joilla ei ole ammatillista koulutusta ja jotka asuvat ehkä vielä kotona. Juuri he tarvitsevat tällaisia mahdollisuuksia laajentaakseen ajatuksia omasta elämästään!

Teksti ja kuva: Noora Kauppila

(Juttu lisätty 18.2.2011)