Maailma tulkoon luoksemme

Lyhty ry on aikoinaan perustettu toisenlaiseksi paikaksi: siellä ulkomaailma ikään kuin tulee kehitysvammaisten luokse. Siksi kansainvälisten vapaaehtoisten rooli nähdään Lyhty ry:ssä erityisen tärkeänä.

Kroatialaista Zrinko Vranjesia voi pitää toisenlaisena vapaaehtoisena – kun Lyhdystä soitettiin Zrinkolle ennen tämän Suomeen tuloa, vastasi hän puhelimeen sujuvasti suomeksi! Zrinko oli nimittäin rakastunut suomalaiseen hard rock –musiikkiin ja todennut, että jos suomalainen musiikki on näin hyvää, niin maan on oltava aivan mahtava. Niinpä hän opetteli suomen kieltä ja hakeutui Eurooppalaisen vapaaehtoispalvelun (EVS) avulla vapaaehtoiseksi Suomeen.

Täysillä mukana Friikkisirkuksessa

Lyhty ry:ssä pyritään antamaan vapaaehtoisille mahdollisuus kokeilla erilaisia työtehtäviä ja haastaa itsensä. Kun musiikkityöpajan mainetta niittänyt Friikkisirkus-hanke käynnistettiin toisen kerran, pääsi musikaalinen Zrinko mukaan kitaristiksi.

Sairaanhoitaja Markus Vähälä toteaa Friikkisirkuksen olleen aikamoinen haaste vapaaehtoisen kannalta: toisessa kulttuurissa draaman tekeminen vaatii jo suurempaa rohkeutta ja uskallusta kokeilla omia rajojaan. Friikkisirkus oli jo ensimmäisellä kaudellaan saanut niin paljon huomiota, että sen toinen kausi oli paljon esillä tiedotusvälineissä ja myös arvostelun kohteena. Esitys oli kuitenkin menestys edeltäjänsä tapaan.

Friikkisirkuksessa toteutui vapaaehtoisuusprojektin tavoite hienosti, koska tarve - sopiva kitaristi - ja halu olla mukana ja soittaa kohtasivat aivan täydellisesti. Markus toteaakin, kuinka upea kokemus tämä oli Zrinkolle ja miten tyytyväisiä ihmiset yleisesti ovatkaan, kun pääsevät näyttämään taitojaan.

Vapaaehtoiset ovat tärkeä osa toimintaa

Helsingin lyhytaikaiskoti ja työpaja Lyhty ry:ssä on vapaaehtoistyöstä pitkät perinteet: Maailmanvaihto ry:n kanssa on tehty yhteistyötä jo vuodesta 2000. Maailmanvaihto koordinoi hankkeet ja Lyhty toimii työpaikkana. Yleensä vapaaehtoisia on yksi tai kaksi vuodessa, joinakin vuosina jopa kolme. Vapaaehtoisjaksot ovat aina yhdeksän tai kahdentoista kuukauden mittaisia.

– Lyhdyssä työskentelemme kehitysvammaisten tukena – monilla heistä on vaikeuksia hahmottamisen ja muistamisen kanssa. Olemmekin sitä mieltä, että nämä pitkät vapaaehtoisjaksot ovat parhaita ja toimivimpia kaikkien osapuolten kannalta, Markus kertoo.

EVS-hanke mahdollistaa monia asioita, ja Lyhdyssä vapaaehtoisia on alusta asti pidetty tärkeänä osana toimintaa. Eri kulttuureista tulevat ihmiset rohkaisevat Suomessa olevia kehitysvammaisia ja toimivat esimerkkeinä kuinka itsekin voisi rohkaistua, lähteä ja nähdä maailmaa, jopa ilman kielitaitoa. Vapaaehtoisten kanssa oleminen kasvattaa uskoa ja luottamusta siihen, että maailmalta löytyy aina ihmisiä, jotka tukevat, ja että epävarmoissakin tilanteissa saa apua. Markus kertoo ylpeänä, kuinka kaikki Lyhdyn vapaaehtoiset ovat olleet upeita ihmisiä ja inspiroineet kaikkia omalla esimerkillään ja elämällään:

– Meille hakeutuneet vapaaehtoiset ovat olleet omissa maissaan syrjäseuduilta tai vaikeista oloista tulevia nuoria, mutta kuitenkin kotipaikoissaan aikaansaavia ja näkyviä kansankynttilöitä, joiden kanssa työskentely on ollut aivan mahtavaa!

Lyhdyn ilmapiirissä taitaa myös olla jotain erityistä, koska Suomea rakastava Zrinko ei ole ensimmäinen, joka on vapaaehtoisjaksonsa jälkeen jäänyt Suomeen, hakeutunut opiskelemaan ja jatkanut eri tehtävissä Lyhty ry:ssä.

Teksti: Noora Kauppila