Puhtaampaa ruokaa Lapin nuorten lautasille

Kasvisruokafestarit Lapin sydämessä? Miksei, tuumivat rovaniemeläiset opiskelijat, ja tekivät unelmastaan totta Youth in Actionin avulla.

- Ekkönää syö lihaa? Miten sie pärjäät? Varastat pupuilta ruoan!

Olemme Rovaniemellä. On elokuu, ja Lapin keskus viettää Vegefiestaa. Jussi Vuononvirran ja Iida Moilasen mielestä Lappia ja koko Suomea halkoo sukupolvien välinen kuilu. He eivät tunne yhtään keski-ikäistä, joka olisi pannut ruokavalionsa ja elämäntapansa samanlaiseen ekologiseen remonttiin kuin he. Keski-ikäisten reaktioita heidän valintoihinsa on sentään hauska imitoida.

- Yleensä he kuitenkin älyävät, mistä meidän valinnoissamme on kyse, kun juttelemme niistä emmekä kuitenkaan tuputa niitä.

Älyämistä edistääkseen kaupungin nuoret hakivat ja saivat Youth in Action -rahoituksen viikonlopun mittaisen kestävän elämäntavan kaupunkifestivaalin järjestämiseen.

Vegefiesta tekee näkyvällä, kuuluvalla ja maistuvalla tavalla selväksi, että kasvisruoan tuotanto kuluttaa luonnonvaroja julmetusti vähemmän kuin liha- ja maitotalous. Että seitan ei ole saatana vaan vehnägluteenista valmistettu proteiinipommi. Että kasvisruoka on paitsi herkullista, myös terveellinen vastalause lisäainemarinaadeissa uppopaistetuille valmisruoille. Lapin media uutisoi fiestaa ja tavoittaa nekin, jotka eivät pääse paikalle täyttämään masuaan maistiaisilla.

Fiestanjärjestäjä Emmariina Ahvenjärvi tietää, miksi Euroopan Unioni halusi tehdä ideasta totta. Vegefiesta aktivoi Lapin nuoria kansalaisvaikuttamiseen ja hyvinvointiin.
- Arkipäivän valinnoilla on sitä enemmän vaikutusta, mitä useampi tekee saman valinnan. Tämä tapahtuma kannustaa nuoria itselle sopivien vaihtoehtojen löytämiseen – ja näyttää, että niitä vaihtoehtoja todella on, hän kiteyttää.

Youth in Action -hakemuksen ovat täyttäneet Maailmankauppa Elimon nuoret, mutta elämäntapoja ravistelevaan tapahtumaan on tullut mukaan yli 40 järjestäjää yli järjestörajojen. Sukupolvien kuilukin kuroutuu näennäiseksi, sillä jotkut järjestäjät eivät enää ole ihan nuoria.
- Kun on vastaavat arvot ja elämäntavat, ei iällä ole merkitystä, Heidi Alatalo summaa.

Ruoka on parasta kun sen tekee itse

- Liha on törkeän halpaa ja sen syöminen on tehty niin helpoksi, etteivät ihmiset edes ajattele, mistä hyllyjen valmispakkaukset tulevat, Jussi Vuononvirta puuskahtaa.
Sähköasentaja Vuononvirta, 24, ja hänen rakastettunsa Iida Moilanen, 22, järjestelevät vaatteittenvaihtokojua. Sinne saa tuoda vaatteet, joita ei enää halua käyttää, ja ottaa tilalle toisten jättämiä vaatteita.

Vegefiesta ottaa nimittäin kestävän elämäntavan festivaalina kantaa paitsi ruokavalioon, myös pukeutumiseen. Fiestan hernepyöryköitä ja juureskeittoja maistellessa saa makustella sitäkin, miten epäekologista ja työntekijöiden oikeuksia polkevaa halpojen vaatteitten valmistus voi olla. Järjestävät nuoret esiintyvät mannekiineina reilun kaupan vaatteissa ja juontaja Heidi Alatalo kertoo, kuka minkäkin vaatteen on tehnyt ja missä.

Näytteilleasettajia fiesta on houkutellut eri puolilta Suomea Animaliasta alkaen, mutta myös paikalliset yhdistykset ovat innolla mukana. Vaatteenvaihtokoju kuuluu Rovaniemen Vasemmistoliitolle, vierellä kertoo 4H Lapin kasvien hyötykäytöstä.

Välillä kipitetään kadun yli luomukahvila Cafe Lumpeeseen kuuntelemaan luentoja. Fiestakansa saa kuulla raakaruoasta, taloudesta, joka ei perustu rahaan, ja pienviljelystä. Sekä siitä, miten Lapin luonnon antimilla, kuten pakurisienillä ja ruusuyrteillä, voi parantaa terveyttään. Ainakin jos sanoo samalla ei epäterveellisille valmisruoille.
- Ekologisuus ja eettisyys kulkevat käsi kädessä terveyden kanssa. Vegaani, joka tekee ruokansa pääasiassa itse, ei epäterveellisiä einestuotteita kovin paljon syö, selittää Heidi Alatalo.

Laura Korvalta menee yksi yö Vegefiestan viimeisiin järjestelyihin, eikä seuraavanakaan tule juuri nukuttua iltaklubin ohjelman takia. Heljä Kilpeläinen pohtii kuumeisesti, voisiko vegemaistiaisten raaka-aineitten kotimaisuusastetta vielä nostaa.
Tuomas Rahkonen valmistaa Vegefiestassa spirulinalevä- ja marjapirtelöitä, joita maistettuaan pirtelön ystävän ei tee mieli katsoa enää pikaruokaloita päinkään. Hän tarjoilee myös raakasuklaata ja pakuriteetä.

- Lapin luonto on mahtava! Täällä voi hyödyntää luonnon raaka-aineita. Vaimoni migreenikin parani kun siirryimme puhtaampaan ruokavalioon, Rahkonen selittää superruoaksi julistetun pahkasienen värjätessä teekattilan sisältöä mustaksi.

’Nuorilla on hurja luonnon arvostus’

Lappilaisuus näkyy kasvissyönnin käytännön toteutuksessa. Jussi Vuononvirralle esimerkiksi kelpaa riista, ja Iida Moilanen kunnioittaa poromiehiä.
- Poronhoitohan on hyvää lihatuotantoa. On eettisesti oikein että porot saavat laiduntaa vapaina, ja sitä saisi tukea enemmänkin, Moilanen julistaa.

Rovaniemen nuoret kantavat huolta niin muista lappilaisista, luonnon tasapainon herkkyydestä, eläimistä kuin miljardeista ihmisistä kaukana etelässäkin.
Kyllä ne keski-ikäisetkin tämän tunnustavat. Ainakin Liisa Karttunen sekä Riitta ja Marja-Leena Merkkiniemi ihastelevat varauksetta tapahtumaa ja sen järjestäjiä.

- Nuorilla on hurja luonnon arvostus ja ruohonjuuritason asiat kiinnostavat. Raha ei ole heille pääasia, ensiksi mainittu kehuu.
- Nykynuoret ovat niin valistuneita. Ja he uskaltavat tulla esille mielipiteittensä kanssa, kun taas meidän ikäiset eivät. Vanha kasvatus oli sellaista, tuumaa Riitta Merkkiniemi.


Vegefiestan aamujoogasta virkistynyt Marja-Leena Merkkiniemi löytää sukupolvia yhdistäviä siltoja. Ainakin maaseudulla kasvaneitten keski-ikäisten on hyvin helppo ymmärtää, mitä Vegefiesta julistaa:
- Meidän sukupolvellahan kulkee selkänahassa luonnonmukaisuus. Superruoka oli kaikkialla ympärillämme kun vaan oven aukaisi, ja tunsimme nimeltä sen Mansikin jonka maitoa ryypättiin.

Järjestäjä Emmariina Ahvenjärvi ei näe vastakkainasetteluja sukupolvien välillä. Eroja on ollut valinnanvaran ja tiedon määrässä.
- Mummollani ei ole ennakkoluuloja, jotka estäisivät häntä hyväksymästä valintojani. Hän leipoo oikein mielellään vegaanisia herkkuja, Ahvenjärvi iloitsee.

Kävijälaskuria ei ole, mutta ilmaisen kasvislounaan käy syömässä yli 700 herkkusuuta. Jos valistus ekologisista valinnoista ei nappaisikaan, niin vähintäänkin lukuisten paikallisten bändien kutsuva rummutus houkuttelee nuorison paikalle.
- Ensi vuonna uudestaan, nuoret suunnittelevat jo.


Teksti ja kuva: Natalia Kisnanen