Icehearts-kasvattajat vaihtamassa hyviä käytäntöjä seminaarissa Sloveniassa

Ylävitosia kansainvälistymiselle

Icehearts ry ei ole mikä tahansa urheiluseura. Se on seura tai ennemminkin toimintamalli, joka edistää erityisasemassa olevien lasten ja nuorten hyvinvointia. Icehearts sulattaa lasten ja nuorten sydämiä niin kotimaassa kuin EU-hankkeissa ympäri Eurooppaa.

”Lähdimme hankkeisiin, jotta nuoret saisivat mahdollisuuden”, Iceheartsin Etelä-Suomen aluejohtaja Vellu Kilpala kertoo. Icehearts oli ensimmäistä kertaa mukana Youth in Action rahoitteisessa nuorisovaihdossa viisi vuotta sitten, minkä jälkeen se on osallistunut niin lyhytkestoiseen EVS-vapaaehtoisprojektiin, työntekijöille tarkoitettuihin Job shadowing -hankkeisiin kuin nuorisovaihtoon. Hankkeisiin osallistuminen merkitsee nuorille äärimmäisen paljon: heidän itseluottamuksensa kasvaa ja arjenhallintansa tehostuu sekä kommunikointi- ja ryhmäytymistaitonsa kehittyvät. Ne luovat sellaisia suhteita, joita he eivät muuten välttämättä saisi.

Job shadowing -hankkeet ovat tuoneet monipuolisuutta, kontakteja ja vaihtoehtoja Iceheartsin toimintaan. Pääpaino kansainvälisissä liikkuvuusjaksoissa on kuitenkin nuorissa. ”Heitä varten me teemme tätä työtä, jotta he saisivat mahdollisuuksia”, Kilpala toteaa.

Uskallus kommunikoida

Iceheartsin toiminnassa korostuvat joukkuepelit, joissa tarvitaan kommunikointia ja ymmärretyksi tulemista: maaleja ei tehdä yksin, eikä kaveria jätetä paitsioon. Erasmus+ -hankkeissa nuoret pääsevät pelaamaan ja leikkimään toisesta kulttuurista tulevien kanssa ja kommunikoimaan vieraalla kielellä.

Tämä on iso asia nuorille. ”Se antaa itseluottamuksen, että pystyt avaamaan suusi, kommunikoimaan ja tulet ymmärretyksi toiselle. Tulet muiden kanssa toimeen”, Kilpala kertoo.

Kaikki pelaa

Kovanaama elämänsä ensimmäistä kertaa lentokoneessa, rötöksiä ja hankalia, suorastaan pirstoutuneita elämäntilanteita. Nuoren arjenrytmi on ylösalaisin, eikä koulunkäynti voisi vähempää kiinnostaa. Siinä esimerkkejä nuorten lähtökohdista hankkeisiin. Voivatko hankkeet muuttaa nuorten elämää? Ehdottomasti.

Kilpala kertoo kahdesta nuoresta, jotka lähtivät kahdeksi viikoksi EVS-vapaaehtoisjaksolle Irlantiin. Kun he tulivat takaisin Suomeen, palaset alkoivat loksahdella kohdalleen heidän elämässään. Varsinkin toinen pojista oli Kilpalan mukaan muuttunut mies. Hänen koulunsa lähti kulkemaan sekä hän sai arkirytminsä sujumaan ja peruskoulun päätökseen. ”Hän tajusi, että pärjää omillaan, vaikka kaveri olikin mukana”.

Hankkeet ovat auttaneet nuoria saamaan arkirytmistään kiinni, sillä vaihtojaksoilla on ennalta, yhdessä sovittu ohjelma. ”Muiden nuorten kanssa tullaan ohjelmaan mukaan, ja kaikki osallistuvat. Osallisuus on tärkeä osa hankkeita”, Kilpala kertoo.

Erilaisuuden kohtaamista ja olympialaisia

Mieleenpainuvin hanke Kilpalalle on ollut ensimmäinen nuorisovaihto, joka toteutettiin kehitysvammaisten kouluissa Sloveniassa. Hankkeen alussa Icehearts-nuoret miettivät, olisiko heillä mitään yhteistä slovenialaisten kehitysvammaisten kanssa, koska yhteistä kieltäkään ei ollut. Viikon edetessä suomalaiset ja slovenialaiset leikkivät keskenään ja käyttivät kommunikoidessaan ilmeitä ja eleitä. Lopulta he heittivät toisilleen ylävitosia. ”Muutos heissä oli hienoa”, Kilpala hehkuttaa.

Icehearts on vieraillut Sloveniassa tämän jälkeenkin, esimerkiksi ljubljanalaisille kehitysvammaisille tarkoitetuissa olympialaisissa, jonne se vei Street Hockey -tapahtuman mailoineen, palloineen nopeustutkineen ja muine tarvikkeineen.

Katulätkän lisäksi hankkeissa on tutustuttu niin pesäpalloon, lautapeleihin kuin lajeihin, joista Iceheartsin nuorilla ja ohjaajilla ei ole aiemmin ollut mitään tietoa. ”Mukavia juttuja jätkien mielestä”, Kilpala kertoo.

Uusi erä Erasmusta

Hankkeissa on pystytty liittämään hienolla tavalla nuorten opintoja. ”Hankkeissa on ollut mukana muutama poika, jotka ovat opiskelleet nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajiksi. Nuorisovaihdossa he ovat pystyneet tekemään kansainvälisen ohjaajuuden näytöt. He ovat vetäneet nuorisoryhmälle leikkejä, kuten Kuka pelkää hämähäkkiä ja töpselihippa”, Kilpala sanoo.

Kilpala uskoo, että Icehearts on jatkossakin mukana Erasmus+ nuorisohankkeissa, koska liikkuvuusjaksot antavat niin paljon lisäarvoa nuorille, lapsille ja koko organisaatiolle. Vaikka Icehearts on saanut hankkeista paljon, se on myös antanut uusia ideoita yhteistyökumppaneilleen.

Esimerkiksi yhteistyökumppani Sloveniassa haluaisi Iceheartsin toimintamallin omaan maahansa. Sen työntekijöitä on käynytkin Suomessa tutustumassa, miten homma toimii. Nyt slovenialaiset miettivätkin lähettävänsä kasvattajansa Iceheartsin oppiin kolmeksi kuukaudeksi.

Teksti: Johanna Järviranta
Kuva: Kristiina Kilpala