Hienoa kansainvälistymistä Rautjärven kunnassa

Rautjärvi on vajaan 4 000 asukkaan kunta Etelä-Karjalassa, jonka kansainvälinen toiminta on kasvanut merkittävästi muutaman viime vuoden aikana. Kuntalaiset ottavat Eurooppalaisen vapaaehtoispalvelun (EVS) nuoret ja nuorisovaihdossa olevat mukaan kunnan toimintaan ja osaksi yhteisöä. ”Huikeeta”, kunnan nuorisokuraattori Sanna Juvakka kehuu.

Rautjärvi lähti kansainväliseen toimintaan vuonna 2012, kun se osallistui Lappeenrannan järjestämään nuorisovaihtoon. Nuorisovaihtoon osallistui suomalaisia ja espanjalaisia. Heidän joukossaan oli pienestä espanjalaisesta Numancia de la Sagran kylästä Alberto, lähettävänä järjestönä Proyecto Kieu (NGO). Albertosta tuli myöhemmin saunasta ja lentopallosta pitävä etelä-karjalainen.

”Molemmat pojat ovat olleet valtavan hyviä esimerkkejä sekä omissa että vastaanottavissa kunnissa”. Näin Juvakka kertoo Albertosta ja suomalaisesta Henristä, jotka olivat Rautjärven ja Proyecto Kieu:n ensimmäisiä EVS-vapaaehtoisia vuonna 2013. Alberto vietti vapaaehtoisjaksonsa Rautjärvellä, kun taas rautjärveläinen Henri Numancia de la Sagran kylässä, Proyecto Kieu:n tehtävissä.

Möröt pois nuorilta

Alberto ja Henri ovat rohkaisseet kotikuntiensa nuoria siihen, että myös pienen kylän tytöllä tai pojalla on mahdollisuus lähteä maailmalle.

Nuorisovaihdon ja EVS-vaihtojen lisäksi Rautjärvi on järjestänyt oman nuorisovaihdon ja osallistunut Proyecto Kieu:n järjestämään seminaariin. Rautjärven ensimmäinen EVS-hanke onkin yksi viidestä ehdolla olevasta hankkeesta Euroopan nuorisoviikon 2015 tunnustuksen saajaksi.

Hankkeet ovat vaikuttaneet rautjärveläisiin nuoriin niin, että ulkomaille on helpompi lähteä ja ”mörköjä” on nyt vähemmän. ”Tuokin on selvinnyt ulkomailla hengissä”, rautjärveläinen nuori saatta nyt todeta. Aikuisille ulkomailta tulleet vapaaehtoiset ovat nyt osa normaalia kunnan toimintaa.

Oman kylän poikia

Alberto työskenteli 11 kuukautta kestäneen vapaaehtoisjaksonsa aikana koulussa, päiväkodissa ja nuorisotilalla sekä osallistui liikuntatapahtumiin. Rautjärveläiset ottivat hänet hyvin vastaan ja saattoivat tokaista, että ”tuolta se kylän espanjalainen poika tulee”.

Juvakka kehuu Albertoa avoimesti. ”Sosiaalinen, avoin, iloinen, toimeentarttuva, joustava ja rempseä”. Vaihtojaksonsa aikana hän oppi suomea ja hänen englannin kielen taitonsa kehittyi. Alberto asui rautjärveläisessä perheessä, mikä osaltaan auttoi suomen ja englannin oppimisessa.

Alberto juurutti itsensä Suomeen niin hyvin, että asuu nykyisin Simpeleellä, Rautjärven kunnassa. Alberto pelaa lentopalloa ja saunoo vaihtojaksonsa aikaisen perheensä luona viikoittain. ”Minusta tuntuu, että kaikki tuntevat Alberton, mutta hän ei taida tuntea kaikkia”, Juvakka pohtii.

Ensimmäinen Rautjärven lähettämä EVS-vapaaehtoinen oli Henri, jolle vaihto oli hänen omien sanojensa mukaan ”kerran elämässä” -kokemus. Vapaaehtoisjaksolla Henri koki itsenä hyvin tärkeäksi. Hän auttoi Proyecto Kieu:ta päivittäisissä toimistotehtävissä ja piti esimerkiksi kaksi IT-kurssia.

Espanjan kieli oli Henrillä jokseenkin hallussa ennen vaihtojaksonsa alkua; olihan hän kirjoittanut espanjan ylioppilaskirjoituksissa. Hänen kielitaitonsa kehittyi kuitenkin niin paljon, että Suomeen palattuaan hän kävi viralliset kielikokeet. Eikä siinä vielä kaikki, vaan Henri päätti hakea budapestilaiseen yliopistoon lukemaan espanjalaista filologiaa. Hän pääsi sisään ja asuu nyt Budapestissa. ”Todella huikea tarina”, Juvakka kertoo.

Kansainvälistymistä luvassa lisää

EVS-hankkeiden lisäksi Rautjärvellä on muita hienoja kansainvälistymishankkeita, ja yhteistyö Proyecto Kieu:n kanssa jatkuu. Kun Henri oli Espanjassa ja Alberto Suomessa, Rautjärvi alkoi suunnitella omaa nuorisovaihtoa. Rautjärvi sai rahoituksen, ja rautjärveläiset nuoret olivat Espanjassa kesällä 2014. ”Se oli hieno kokemus. Yksi nuori sanoi, että lähtisi milloin vain uudelleen”, Juvakka kertoo. Nuorisovaihdon jälkeen rautjärveläisiä nuoria on käynyt omatoimisesti Espanjassa tapaamassa uusia kavereitaan.

Metallimusiikki saattaa soida Rautjärvellä pian kansainvälisemmin, jos uusi hanke toteutuu. Proyecto Kieu järjesti helmikuussa 2015 ”Small Matters” -seminaariin, johon Rautjärveltä osallistui Juvakka, liikunnanohjaaja sekä yksi edustaja Rakkaudesta metalliin -yhdistyksestä ja yksi Asemanseudun kyläyhdistyksestä.

Seminaarin jälkeen Rakkaudesta metalliin -yhdistys on alkanut miettiä akkreditoinnin ja rahoituksen hakemista EVS-hankkeeseen. Lisäksi musiikin ympärille tulevan nuorisovaihdon ideaa miettii Asemanseudun kyläyhdistys ja ASEMAFEST. Kansainvälistyminen Rautjärvellä on tiimityötä. Kunnan, järjestöjen ja yhdistysten työntekijät auttavat puolin ja toisin.

Kaikki sanovat Raksu

Rautjärvellä nähdään pian kansainvälistä porukkaa, sillä Numancia de la Sagran naapurikunnasta on tulossa nuorisoryhmä vierailulle.

EVS-toiminta on jatkunut erinomaisesti Rautjärven ja Proyecto Kieu:n välillä. Tällä hetkellä Rautjärvellä on vapaaehtoinen Raquel, joka on työskennellyt nuorisotalolla ja alakoululla.”Hänet tunnetaan nimellä Raksu”, Juvakka naurahtaa. Myös suomalainen Emmi viihtyy hyvin Numancia de la Sagrassa.

Rautjärven hanke esitellään Euroopan nuorisoviikolla 2015 Brysselin päätapahtumassa.

Eurooppalainen vapaaehtoispalvelu EVS on yksi Euroopan unionin Erasmus+ -ohjelman Youth in Action -osioista. Vapaaehtoispalvelu vaikuttaa osallistuviin nuoriin ja yhteisöihin, joissa vapaaehtoiset toimivat. Vapaaehtoisjaksot kestävät pääsääntöisesti 2–12 kuukautta.


Teksti: Johanna Järviranta
Kuva: Henri Heikkinen