brexit

Kuva: Pixabay

Tietoa Brexitin vaikutuksista

Britannian parlamentti hylkäsi tiistaina 15.1.2019 Britannian EU-erosta neuvotellun sopimuksen.

Vielä ei ole tiedossa mitä seuraavaksi tapahtuu: siirretäänkö ilmoitettua eroaikaa, jonka alun perin piti olla 29.3.2019, järjestetäänkö uusi kansanäänestys, ajautuuko Britannia sopimuksettomaan eroon, vai perutaanko koko eroilmoitus.

Tämä kaikki vaikuttaa myös Euroopan Unionin Erasmus+ -ohjelmaan, kuten muihinkin EU-ohjelmiin.

Opetushallituksen, joka toimii Suomessa Erasmus+ -ohjelman kansallisena toimistona, pääviesti on, että tässä tilanteessa ei kannata tehdä mitään hätiköityä. Jos on vaihdossa Britanniassa, ei ole mitään syytä keskeyttää vaihtoa. Ja jos on lähiaikoina lähdössä vaihtoon, kannattaa jatkaa valmisteluja ja lähteä.

Taustaa:

Sopimuksettomassa erossa Britannian oikeudet ja velvoitteet lakkaavat myös EU:n rahoitusohjelmissa, kuten Erasmus+ -ohjelmassa. Siten, jos mistään menettelytavoista ei sovittaisi, niin erohetkestä lähtien esimerkiksi Britanniassa vaihdossa oleva henkilö olisi vaihdossa maassa, joka ei kuulu ohjelmaan, eikä hänelle siten voitaisi maksaa apurahaa erohetkestä lähtien. Sama koskee tilannetta missä britannialainen on vaihdossa toisessa EU-maassa, kuten Suomessa. Edelleen britannialaisten organisaatioiden osallistumiskulut Erasmus+ hankkeisiin eivät enää olisi hyväksyttäviä, eikä hankkeen britannialaisia partnereita laskettaisi hankkeen EU-partnereiksi.

Miten tällaisessa tilanteessa meneteltäisiin, on neuvoteltava jäljelle jäävien EU maiden kesken. Käytännössä jouduttaisiin sopimaan siitä, miten käynnissä olevat hankkeet hallitusti keskeytetään tai viedään loppuun.

Tiedotamme tilanteen kehittymisestä näillä sivuilla. Lisätietoa Brexitistä löydät myös UK:n Erasmus+ toimiston sivuilta: www.erasmusplus.org.uk/brexit-update

Aiemmin tiedotettua:

Tietoa Brexitin vaikutuksista (päivitetty 11.12.2018)

Näin tiedotimme osallistumisesta vuoden 2018 hakukierrokselle.