Kansainvälistä pienoismallia rakentamassa

Kesäkuussa 2010 Joensuun kaupunki juhlisti ystävyyskaupunkiensa Vilnan ja Hofin kanssa 40 vuotta jatkunutta yhteistyötään nelipäiväisen seminaarin muodossa. Joensuussa haluttiin panostaa erityisesti nuoriin ja siihen, että heillä olisi mahdollisuus tavata toisiaan ja jättää yhdessä kädenjälkensä tähän historialliseen tapahtumaan. Näin syntyi kolmen maan nuorten yhteishanke, jonka toteuttamiseen osallistui lähes 20 nuorta Suomesta, Liettuasta ja Saksasta.

Leiriläisiä Joensuussa

”Alusta asti oli selvää, että nimenomaan nuoret itse suunnittelevat ja toteuttavat hankkeen sisällön, me tarjosimme sitä varten puitteet ja tarvikkeet”, kertoo hankkeen koordinaattori, Joensuun kaupungin nuorisosihteeri Maikki Rouvinen. Nuoret päättivät rakentaa yhdessä pienoismallin, jossa esiteltiin jotain heidän mielestään merkittävää kohdetta kustakin mukana olevasta kaupungista: esimerkiksi Joensuusta mukaan valikoitui palokunnan nyt jo purettu torni ja kaupungintalo. Valmista pienoismallia esiteltiin yleisölle osana Joensuun taidemuseo Ahjossa esillä ollutta ystävyyskaupunkien yhteistä juhlanäyttelyä.

Toki noiden neljän päivän aikana ehdittiin muutakin mukavaa tehdä, kuten tutustua perisuomalaiseen mökkielämään saunomisen, uinnin ja yhteisen illanvieton merkeissä: myös karaokea laulettiin ja opeteltiin leipomaan karjalanpiirakoita. Erityisesti musiikki oli näille nuorille kuin toinen yhteinen kieli. ”Oli mahtavaa nähdä, kun nuoret tunsivat samoja kappaleita ja alkoivat sitten opettaa niitä toisilleen”, Rouvinen sanoo. Ei siis ihme, että hanke sai nuorilta positiivista palautetta.

Kevyt hakuprosessi

Rouvisen mukaan Kansalaisten Eurooppa-ohjelman hakumenettely koettiin Joensuussa helpoksi, koska tuet ovat helpommin ennakoitavissa kuin esimerkiksi Youth in Action –ohjelmassa. Haasteitakin matkan varrella oli, sillä kyseisellä hakukierroksella hakuaikaa jatkettiin tavallista pidempään, mikä siirsi myös hakijoiden tietoa päätöksestä. Näin ollen hankkeen toteutukselle jäi vähemmän aikaa kuin alun perin oli ajateltu.

Hankkeen kautta saatiin eri maista tulevat nuoret kohtaamaan toisensa ja käymään vuoropuhelua toistensa kanssa. He saivat tulevaisuuttaan varten arvokasta kokemusta siitä, miten työskennellä yhteisen tavoitteen eteen aidosti kansainvälisessä ympäristössä.


Teksti: Marko Jääskeläinen Kuva: Maikki Rouvinen