Costa del Kuutsalo –leiri kokosi yhteen nuoria ympäri Eurooppaa

Kotkan kaupungilla on jo pitkät perinteet kansainvälisten nuorisoleirien järjestämisessä, jotka kerta toisensa jälkeen ovat olleet hyvin suosittuja tapahtumia.Kuutsalon saaressa 20.–26.7.2010 järjestetty Costa del Kuutsalo -leiri syntyikin nimenomaan nuorten omasta aloitteesta, kertoo Kotkan nuorisotoimenjohtaja Helena Kempas. Tällä kertaa leiri oli kaikkiaan viiden Etelä-Kymenlaakson kunnan yhteinen ponnistus. Leirin teemaksi oli päätetty Itämeri vuonna 2050, minkä nuoret olivat itse valinneet.

Leirille osallistui yhteensä noin 150 nuorta: varsinaisten leiriläisten lisäksi osa oli heitä pari vuotta vanhempia vertaisohjaajia ikäjakauman ollessa kaiken kaikkiaan 13 ja 20 vuoden välillä. Paikalla oli nuoria seitsemästä eri maasta: suomalaisnuorten lisäksi osallistujia oli Kotkan, Pyhtään ja Haminan ystävyyskaupungeista muun muassa Ruotsista, Saksasta, Virosta ja Liettuasta. Kukin mukana ollut kaupunki päätti itse siitä, miten leirille osallistujat valittiin: Suomessa perusteena oli ilmoittautumisjärjestys.

Teeman mukaisesti nuoret selvittivät leirin aikana, mikä on Itämeren tämänhetkinen tilanne heidän omassa kotikaupungissaan, ja miten Itämerta tulisi suojella, jotta myös vuoden 2050 nuoret voivat elää turvallisesti ja viihtyä sen rannoilla. Luonnollisesti leirillä oli paljon muutakin mukavaa ja monipuolista ohjelmaa, kuten geokätköilyä, urheilukisat ja taidetyöpaja.

Pirates of Kuutsalo

Haasteellinen hakuprosessi

Rahoituksenhakuprosessille Kempas antaa pyyhkeitä: hänen mukaansa rahoituksen kriteerit ja projektien toiminnallinen sisältö on toisinaan haastavaa saada kohtaamaan toisensa. ”Tällaisen perinteisen telttaleirin järjestelyt oli vaikeahkoa saada mahtumaan raamiin”, hän toteaa ja jatkaa, että Youth in Action –ohjelma on Kotkassa koettu hakuprosessiltaan helpommaksi. Positiivistakin sanottavaa prosessista löytyi: tyytyväisiä oltiin tuen melko nopeaan maksuaikatauluun hankeraportin toimittamisen jälkeen.

Osallistujiltaan leiri sai Kempaksen mukaan erinomaista palautetta: erityisesti kiiteltiin leirin yhteishenkeä ja järjestettyä ohjelmaa. Tällainen luonnon keskellä järjestettävä leiri, jossa eletään viikko ilman nykyaikaisia mukavuuksia, kuten juoksevaa vettä, sähköä, ja kännyköitä, on palautteen perusteella selkeästi nuorille hyvin mieluinen. Näin ollen Kempas ei pidä mahdottomana ajatusta, että leiri järjestettäisiin tulevaisuudessa vielä uudelleen.

Teksti Marko Jääskeläinen