Tietoa lastentarhanopettajille

Kutsu kansainvälinen vierailija päiväkotiisi tai esikouluusi!

Päiväkodeilla ja esikouluilla on nyt myös mahdollisuus kutsua ulkomaisia vaihto- ja tutkinto-opiskelijoita sekä Eurooppalaisen Vapaaehtoispalvelun (EVS) vapaaehtoisia vieraikseen.

Opiskelijat ja vapaaehtoiset voivat päiväkotivierailujen aikana esim. opettaa lapsille kotimaansa lauluja, leikkejä, yksinkertaisia sanoja ja satuja tai askarrella, leipoa ja ulkoilla lasten kanssa.

Vierailut auttavat lapsia kohtaamaan eri kulttuureista tulevia ihmisiä jo varhaisesta iästä lähtien. Ne orientoivat lapsia tuleviin kieliopintoihin ja tuovat mukavan kansainvälisen tuulahduksen päiväkotien ja esikoulujen arkeen.

Vierailu on päiväkotien ja esikoulujen lapsille siis oiva mahdollisuus kotikansainvälistymiseen! Samalla vierailu antaa ulkomaisille opiskelijoille ja vapaaehtoisille ainutlaatuisen tilaisuuden päästä tutustumaan suomalaisten päiväkotien ja esikoulujen toimintaan.

Ohjelman toteutus

Vierailijat käyvät päiväkodeissa opettajien esittämien toivomusten ja kunkin vierailijan oman erityisosaamisen mukaan. Erityisesti pyrimme yhdistämään päiväkoteihin varhaiskasvatusta opiskelevia vieraita.Vierailun sisältöä ei ole rajattu tarkasti ja viime kädessä sekä sen suunnittelu että toteutus jäävät opettajan ja vierailijan välillä sovittavaksi.

Vierailun minimipituus on lähtökohtaisesti 2−3 tuntia, jotka voivat olla kaikki samana tai eri päivinä. Vierailun lopullinen kesto on kuitenkin opettajan ja opiskelijan välillä sovittavissa. Tyypillistä on, että vierailija kutsutaan osaksi päiväkoti-/esikoulupäivää yhden päivän ajaksi.

Ohjelmaan osallistuminen on päiväkodeille ja esikouluille täysin maksutonta. Vierailevien opiskelijoiden ja vapaaehtoisten matkakustannukset korvataan ohjelman puolesta ja he saavat todistuksen osallistumisestaan. Halutessaan päiväkodit ja esikoulut voivat tarjota vierailijalle esimerkiksi lounaan tai avustaa paikalle pääsemisessä, jos julkiset kulkuyhteydet ovat heikot.

Ilmoittaudu mukaan!

Ilmoittautuminen syyslukukaudelle avataan elo-syyskuussa 2018

Step-by-step -ohje opettajalle (pdf)

Huomioithan, että yhdistämisprosessiin kannattaa varata n. kuukausi aikaa. Ilmoittauduthan siis hyvissä ajoin mukaan! Jos vierailutarpeesi on kiireellinen, otathan meihin yhteyttä täytettyäsi ilmoittautumislomakkeen.

Yhdellä ilmoittautumislomakkeella voi ilmoittaa yhden vierailutoiveen kerrallaan. Jos toivot päiväkotiisi tai esikouluusi useampaa vierailijaa tai esim. eri kielisiä opiskelijoita, täytäthän jokaisesta oman ilmoittautumislomakkeen. Päiväkodillasi tai esikoulullasi voi olla monta ilmoittautumista voimassa samaan aikaan. Jos toimit opettajana useammassa päiväkodissa tai esikoulussa, täytäthän jokaisen päiväkodin/esikoulun osalta oman lomakkeen.

Seuraa meitä Facebookissa!

Erasmus in Schools

Yhteystiedot

ErasmusKouluissa@oph.fi