Kotikansainvälistymistä ja maailmalla matkustamista - Sotungin lukiossa opitaan kansainvälisyyttä monin eri tavoin

Sotungin lukion ruokalassa tarjoillaan pääsiäisen jälkeisellä viikolla etnisiä ruokia kansainvälisyysviikon kunniaksi. Keskiviikkona on vuorossa moussaka, jota apulaisrehtori ja koulun kansainvälisten asioiden koordinaattori Tuija Kae lusikoi lautaselleen.

”Meillä vierailee tällä viikolla Erasmus-vaihto-opiskelijoita ainakin Ranskasta, Tanskasta ja Hollannista. He kertovat luokissa omista kulttuureistaan ja tekevät vertailuja: mikä on hyvää täällä, mikä siellä. Oppilaat saavat pienen kokemuksen oikeista ulkomaan elävistä”, Kae naurahtaa.

Muualta ja muualle

”Ihanaa kun on vaihtareita ja me saadaan tutustua toisiin kulttuureihin”, 17-vuotias Kristina Tsvetkova iloitsee. ”Olen pienestä saakka tykännyt eri kulttuureista ja englannin kieli kiinnostaa minua.”

Apulaisrehtori Kae kertoo, että koulun kansainvälisten asioiden tiimissä on puhuttu kotikansainvälistymisestä, siitä kuinka kansainväliseksi voi oppia Suomessakin, kuten nyt näiden Erasmus-vierailijoiden kautta.

Kae hymähtää kotikansainvälistymisen tulevan halvaksi, mutta toteaa monien oppilaidensa silti halajavan ensisijaisesti itse maailmalle. Näin on Kristinankin kohdalla. ”Haluaisin lukion jälkeen Yhdysvaltoihin opiskelemaan, ja sitten ulkomaille töihin matkaoppaaksi”, tyttö kertoo.

Suvaitsevia omilla jaloillaan seisojia

Sotungin lukiolla on vaihtoa muun muassa Vantaan kiinalaisen ystävyyskaupungin Jinan erään lukion kanssa, ja koulu on muutenkin aktiivinen verkostoituja. Oppilaat ovat päässeet matkustelemaan ainakin Yhdysvaltoihin ja moniin Euroopan maihin.

Lokakuussa 2014 Sotungissa järjestetään kahden viikon kansainvälinen koulu World School International Forumin puitteissa. Kae määrittelee koulunsa yhdeksi päämääräksi globaalien kansalaisten tai maailmankansalaisten kasvattamisen. ”Globaalikansalainen on suvaitsevainen. Hän ymmärtää muita kulttuureja ja osaa arvostaa niitä, mutta seisoo vankasti omassa kulttuurissaan.”

Teksti: Annukka Kekäläinen