EU:n Kulttuuri

Europa_Nostra_Harpa_547x262
Reykjavikin konsertti- ja konferenssikeskus Harpa voitti nykyarkkitehtuurikilpailun
pääpalkinnon vuonna 2013. Kuva: Nic Lehoux

Eurooppalaiset palkinnot

EU rahoittaa Luova Eurooppa -ohjelmasta 6 eurooppalaista palkintoa. Niillä halutaan antaa näkyvyyttä eurooppalaiselle kulttuurille.

ARKKITEHTUURI
EU:n nykyarkkitehtuuripalkinto Mies van der Rohe myönnetään joka toinen vuosi korkeatasoista eurooppalaista arkkitehtuuria edustaville rakennuksille. Kilpailun järjestämisestä vastaa Fundació Mies van der Rohe Barcelonassa. Palkintoa on jaettu vuodesta 2001 lähtien.

Young Talent Architecture Award (YTAA) on EU:n arkkitehtuuripalkinto vastavalmistuneille lahjakkaille arkkitehdeille, maisema-arkkitehdeille ja kaupunkisuunnittelijoille. Palkinto on perustettu vuonna 2016.

ELOKUVA

EU Prix MEDIA -palkinto myönnetään vuosittain parhaalle elokuvahankkeelle, jolle on haettu Median hankekehittelyrahoitusta Luova Eurooppa -ohjelmasta ja josta odotetaan kassamenestystä. Kyseessä voi olla elokuvalevitykseen tehty fiktio-, animaatio- tai dokumenttielokuva. Palkinto jaetaan Cannesin elokuvajuhlilla toukokuussa.

KIRJALLISUUS
EU:n nykykirjallisuuspalkinto (EUPL) myönnetään vuosittain 11 tai 12 maan nykykirjallisuuden nouseville kyvyille. Palkinnon jaosta ja kansallisten palkintoraatien asettamisesta vastaa koalitio, jonka muodostavat Euroopan kustantajien liitto, Euroopan kirjakauppaliitto ja Euroopan kirjailijajärjestöjen liitto. Palkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2009.

KULTTUURIPERINTÖ
Europa Nostra -palkinto myönnetään vuosittain kulttuuriperinnön vaalimisen kannalta merkittäville kohteille, hankkeille tai henkilöille Euroopassa. Kilpailun järjestämisestä on vastannut Europa Nostra -järjestö vuodesta 2002 lähtien.

POPULAARIMUSIIKKI
Populaarimusiikin palkinto Music Moves Europe Talent Award (aikaisemmin European Border Breakers Awards, EBBA) myönnetään vuosittain 10 EU-maasta tulevalle muusikoille tai yhtyeelle. Palkitut ovat onnistuneet debyyttialbumillaan lyömään itsensä läpi kotimaansa rajojen yli eurooppalaisille musiikkimarkkinoille. Palkintoa on jaettu vuodesta 2004 lähtien.