Green Man Festival on osa European Talent Exchange Programme -foorumin festivaaliverkostoa, Kuva: Polly Thomas

Eurooppalaisten foorumien tuki on hyvin konkreettinen työkalu artistien liikkuvuuden lisäämiseksi

”Minun mielestä tämä on erinomainen tapa lisätä artistien liikkuvuutta Euroopassa, koska se on hyvin konkreettinen, helposti hahmotettava työkalu molemmin puolin, sekä meidän kaltaisille tahoille, että erityisesti tapahtumajärjestäjille”, kertoo Riku Salomaa, Music Finlandin kansainvälistymisen tiimijohtaja.

Music Finland osallistuu Luova Eurooppa -rahoitteiseen European Talent Exchange Programme -foorumiin (ETEP), jonka koordinaattorina toimii hollantilainen Eurosonic Noorderslaag.

Foorumiin osallistuminen tukee oman toiminnan tavoitteita

Osallistuminen verkostoon on Music Finlandille luontevaa, sillä myös muut partnerit ovat omien maidensa musiikkivientiorganisaatioita. ETEP tukee Music Finlandin perustoimintaa, suomalaisen musiikin tunnettuuden edistämistä, ja antaa sille lisäpotkua. Käytännössä verkostossa mukana oleminen tuo Music Finlandille lisäresursseja erityisesti markkinointiin ja viestintään.

”ETEP näkyy meidän toiminnassa aika saman suuntaisesti meidän toiminnan tavoitteiden kanssa. Se konkretisoituu Eurosonic-tapahtumassa, jossa eurooppalaiset artistit esiintyvät käytännössä eurooppalaisille tapahtumajärjestäjille, eri festareille ja klubipromoottoreille. Tämän ohjelman kautta kannustetaan artistien buukkauksia aika vahvasti. Tällaisessa tapahtumassa, joka on livealan keskeinen ammattilaisshowcase -tapahtuma, meidän tavoite on puhtaasti saada suomalaisille artisteille enemmän buukkauksia ja edistää heidän tunnettuuttaan. Ja nyt kun ETEP-ohjelma kannustaa ohjelmassa mukana olevia buukkaajia buukkaamaan artisteja Euroopasta, se näkyy myös suomalaisten artistien kohdalla”, Salomaa kertoo.

Tuki toimii suorana taloudellisena kannustimena keikkajärjestäjille

Olennaista ETEP:ssä on, että se yhdistää myyjät ja ostajat. ETEPin jäsenfestivaalien tulee buukata vähintään yksi artisti Eurosonic-tapahtuman ohjelmistosta. Suoraa taloudellista tukea festivaalit saavat kolmeen ensimmäiseen buukkaukseen. Festivaalit tekevät kuitenkin artistikiinnityksensä itsenäisesti ja omaan ohjelmistoonsa sopivin määrein. Näin prosessi on mahdollisimman orgaaninen.

Koska tuki on hyvin konkreettista, ovat vaikutuksetkin suoria ja merkittäviä.

ETEPin sivuilla kerätään tilastoa Eurosonic-tapahtuman kautta syntyneistä buukkauksista. Vuonna 2016 ETEP-tuella buukattiin 404 keikkaa, 148 artistilta, 27 eri maasta.

Suomi on viiden korkeimmin rankkaavan maan joukossa suomalais-tanskalaisen Liima-kokoonpanon ja Have You Ever Seen The Jane Fonda Aerobic VHS? -yhtyeen kansainvälisten esiintymisten ansiosta.

Lue lisää