smARTplaces -hankkeen koordinaattorina toimii Kulturbetrieb Dortmunder (Dortmund, Saksa) ja partnereina Oulun ammattikorkeakoulu Oy (Oulu, Suomi), Ayuntamiento de Zaragoza - ETOPIA (Zaragoza, Espanja), Musée de Picardie (Amiens, Ranska), WIELS (Brussels, Belgia), Stedejilik Van Abbe Museum (Eindhoven, Alankomaat), ZKM Zentrum für Kunst und Medientechnologie (Karlsruhe, Saksa) ja Centro Azkuna de Ocio y Cultura, S.a. (Bilbao, Espanja). Hankkeen kumppaneina toimivat Liechtenstain National Musem (Vaduz, Liechtenstain), strategisen kumppanuden roolissa European Centre for Creative Economies (ECCE), sekä EUROCITIES verkostokumppanina.

Euroopan laajuinen smARTplaces -yhteistyöhanke haluaa mullistaa passiivisen näyttelykokemuksen - tekninen päävastuu on hankkeen suomalaisilla kumppaneilla

smARTplaces on nelivuotinen eurooppalainen museoiden ja taidegallerioiden yleisötyön kehittämishanke. Suomesta hankkeeseen osallistuu Oulun Ammattikorkeakoulu, jonka vastuulla on hankkeen teknisen toimintaympäristön suunnittelu ja toteutus.

Oamkin projektipäällikkö Jussi Kangasoja kertoi meille mitä hankkeen ensimmäisen vuoden aikana on tapahtunut ja mitä on odotettavissa lähikuukausina.

Kertoisitko lyhyesti hankkeesta omasta näkökulmastanne?

smARTplaces on eurooppalaisten museoiden ja taidegallerioiden kävijämäärän edistämishanke. Hankkeessa hyödynnetään tarkoituksenmukaista digitalisaatiota päätavoitteen saavuttamiseksi ja mm. suunnitellaan, toteutetaan ja testataan digitaalista teknologiaa ja vuorovaikutteisuutta hyödyntäviä konsepteja näyttelytiloille, museoille ja tapahtumapaikoille.

Hankkeen tuloksena syntyvät smARTplaces -konsepti ja toimintamalli, joiden avulla eurooppalaiset instituutiot voivat rakentaa itsenäisesti tätä konseptia hyödyntäviä tiloja ja toiminnallisuuksia.

Mikä on organisaatiosi rooli hankkeessa tällä hetkellä?

Oamkin päävastuulla on hankkeen teknisen toimintaympäristön suunnittelu ja toteutus. Lisäksi osallistumme viestintään ja markkinointiin sekä kulttuurikohteiden kävijäryhmiin kohdistuvaan tieteelliseen tutkimustyöhön.

Tarkoituksenmukaisuusperiaatetta noudattaen kytkemme kulttuurisisältöä paikkatietoon ja lisättyyn todellisuuteen, puemme sitä esimerkiksi pelillisiin ratkaisuihin ja vuorovaikutukseen kävijöiden ja taideteosten välillä. Toteuttamiseen osallistuu ammattikorkeakoulun hanke- ja opetushenkilöstöä sekä osin opetuksen ja TKI-työn integroinnin kautta opiskelijaryhmiä.

Millaisessa vaiheessa hankkeenne tällä hetkellä on? Mikä on ollut parasta?

Nelivuotisesta hankkeesta on nyt seitsemän kuukautta takana ja käynnistymisvaiheesta on siirrytty jokin aika sitten operatiiviseen vaiheeseen. Työn alla on teknisiä askareita, digitaalisen identiteetin vahvistamista, viestinnän ja brändin suunnittelua ja toteutusta, muutoksenhallintaa ja erilaisten hankkeeseen liittyvien tapahtumien ja näyttelyiden suunnittelemista.

Ehdottomasti isossa kuvassa parasta on eurooppalaisen yhteistyöverkostomme laajentuminen. Toinen itseäni lähellä oleva asia on kulttuurin ja tekniikan monialaisen yhteistyön tekeminen.

Mitä hankkeessa on tulossa vuonna 2017?

Vuonna 2017 ensimmäisen puoliskon toiminta on pääsääntöisesti taustalla tapahtuvaa ”asiakkaille” näkymätöntä työtä. Ensimmäinen näyttelyaktiviteetti alkaa itse asiassa täällä Oulussa tämän kevään aikana.

Juhannuksen jälkeisellä viikolla kokoonnumme storytelling-työpajaan ja ohjausryhmän kokoukseen Birminghamiin. Lisäksi kesän aikana Oamkin pääaulaan asennetaan iso mediaseinä, jossa tulee olemaan sekä omiin että kumppaneidemme kokoelmiin liittyvää digitaalista sisältöä esillä.

Toisella puoliskolla on odotettavissa isommassa mittakaavassa eurooppalaisia kulttuuritapahtumia ja näyttelyitä.

Minkälaisia odotuksia teillä on hankkeen suhteen omalle organisaatiollenne?

Hankkeen kautta organisaatiomme kansainvälinen kokemus ja yhteydet kasvavat sekä sen tunnettuus ja näkyvyys kasvavat. Tämä tulee parantamaan opetuksen ja TKI-toiminnan laatua.

Verkoston kautta tullaan syventämään opiskelijavaihtoa kaksisuuntaisesti ja se myötävaikuttaa opiskelijoidemme kansainvälistymiseen. Lisäksi näen hankkeen edistävän myös koulutusviennin kasvamista, itse asiassa keskustelut viennin osalta ovatkin jo käynnissä.