Meeting The Odyssey

Pääjärjestäjä: Viirus rf (Suomi)
Yhteisjärjestäjät: Associazione Culturale Teatro della Limonaia (Italia), Cada Die Teatro società cooperativa (Italia), Malta Council for Culture and the Arts (Malta), Opolski Teatr Lalki i Aktora im. Alojzego Smolki (Puola), ProFitArt Company (Tsekki), Regione Lombardia (Italia), Réseau en scène Languedoc-Roussillon (Ranska), Scarlattine Teatro (Italia), Teater Asterions Hus (Tanska), Teater Vanalinnastuudio (Viro), ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΑΠΟΔΑ [Theatro Anapoda] (Kreikka)
EU-tuki: 1 177 832 €
Hankkeen kesto: 2013-2016
Verkkosivu: www.meetingtheodyssey.eu

Sosiaalisessa ja taiteellisessa teatterihankkeessa on mukana 12 toimijaa ympäri Eurooppaa. Hankkeen tavoitteena on tutkia Eurooppaa taloudellisten intressien ulkopuolella: kulttuuria, identiteettiä ja historiaa. Välineenä tässä on Odysseus, Itä- ja Välimerellä kiertävä laiva, jossa teatteria tuotetaan. Laivan satamina toimivat teatterit ja festivaalit Pietarista Rodokselle. Hankkeessa tuotetaan kaikkiaan 4 teatteriesitystä, lisäksi 14 pienempää esitystä ja workshopia.

Haastateltavana Teatteri Viiruksen hallinnollinen johtaja ja hankkeen vetäjä Matilda von Weissenberg.

Osana hanketta toteutettu Memories for Life kiersi kesällä 2014 Itämerellä. Se nähtiin myös Helsingin Juhlaviikoilla.
Kuva: Jonatan Sundström

Ajatus merellä kiertävästä teatterihankkeesta sai alkunsa IETM:n kokouksessa Krakovassa 2011

Tämä on nelivuotinen projekti, tai oikeastaan neljä teatteriproduktiota ja kolmen kesän kiertueet Itämerellä ja Välimerellä. Mukana on myös sosiaalinen aspekti, jossa yritetään saada kontakti ihmisiin, jotka asuu paikoissa joissa laiva kiertää. Tähän on oma konseptinsa, instant performances, jotka ovat uniikkeja paikallisia esityksiä, jotka perustuvat sekä Odysseian tarinaan että paikallisiin tarinoihin. Mukana on 14 yhteistyökumppania ja Viirus koordinoi hanketta.

Idea lähti liikkeelle IETM:n kokouksessa Krakovassa 2011, kun tapasin toistamiseen Scarlattino Teatron Michele Losin. Puhuimme paljon politiikasta ja kerroin meidän saaristoteatterista täällä Etelä-Suomessa. Siellä saimme idean, että tehdään tämä meidän yhteinen purjehdusteatteriprojekti ja viedään eteenpäin viestiä, että Etelä- ja Pohjois-Eurooppa liittyvät yhteen, me ollaan kaikki eurooppalaisia, me ollaan kaikki tätä samaa kulttuuria, meillä kaikilla on samat juuret.

Ison hankkeen vetäminen haasteellista, mutta myös palkitsevaa

Ison hankkeen koordinointi on hyvin haasteellinen prosessi ja aina silloin tällöin vastuu myös pelottaa. Toisaalta viihdyn myös aika hyvin vetovastuussa. Teen muutenkin töitä niin, että tartun juttuihin, joita en osaa, ja tekemisen jälkeen osaan ne. Eli se pitää ottaa haasteena. Samalla se on ollut hyvin rikastuttavaa, koska sekä minä että koko teatteri olemme oppineet prosessissa paljon. Myös sen, että meillä on tosi erilaiset työtavat eri Euroopan maissa.

Jotain ihan uutta tulee esille, jos tekee kansainvälistä työtä. Eli se laittaa ihmisen eri perspektiiviin ja auttaa näkemään oman työn toisella tavalla. Eli huomaa pärjäävänsä, myös loistavasti uudessa kontekstissa. Kun tekee töitä eri kulttuurien kanssa, niin se rikastaa jo sinänsä tosi paljon, koska täytyy itse koko ajan muuttaa näkökulmaa, sopeutua ja ymmärtää yhteistyökumppaneita.

Kesällä 2015 Meeting The Odyssey kiertää Italiassa, Maltalla, Sardiniassa ja Ranskassa.

Hanke elää koko ajan, tänä kesänä valloitetaan Välimeri

Viime vuonna palkkasimme yhteensä noin 100 ihmistä, siis yhteensä koko hankkeessa, ei vain Viiruksessa. Ja tavalla tai toisella projektiin liittyviä tapahtumia oli 146. Ja jos laskee ihmiset, jotka ovat osallistuneet näihin tapahtumiin, niin se oli yli 13.000. Ja se oli vain viime vuoden saldo. Eli hanke antaa kyllä paljon, kunhan projektin päälle rakentaa tarpeeksi paljon muutakin. Se on se, mitä en voinut kuvitella silloin kun me suunniteltiin tätä projektia. Eli hanke tuottaa koko ajan myös uusia sisältöjä, joita ei voi vielä aavistaa kun kirjoittaa projektisuunnitelmaa.

Meillä on vielä haasteena se, miten saadaan isompia ihmisjoukkoja mukaan, varsinkin kun olemme pieniä organisaatioita tekemässä tällaista projektia. Se on se, mitä toivon Milanon maailmannäyttelyn vierailun ja koko tämän kesän Välimeren kiertueen tuovan, eli että saataisiin vielä enemmän ihmisiä ymmärtämään meidän viestiä tässä projektissa.